Πέμπτη, Ιουνίου 23

Επιδότηση 360 ευρώ για σύνδεση με οπτικές ίνες στο σπίτι

Τη δυνατότητα να συνεχιστεί η επιδότηση της ζήτησης για συνδέσεις FTTH (Fiber to the Home) με τη διάθεση επιπλέον ποσού 10 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από το Super Fast Broadband (SFBB) όπως ονομάζεται το πρόγραμμα – δράση, με ισχύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν επωφεληθεί περίπου 138 χιλ. συνδρομητές. Το αρχικό ποσό που διατέθηκε συνολικά ήταν 50 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση – κουπόνι, προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι 360 ευρώ για κάθε σύνδεση (τέλη εγκατάστασης και μηνιαία τέλη για δύο χρόνια).

Το SFBB έχει συνεισφέρει σημαντικά στην διείσδυση των συνδέσεων FTTH καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση που έχουν υλοποιηθεί είναι με τη χρήση του κουπονιού.

Πρόθεση του Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να προχωρήσει και σε ένα SFBB 2 με νέα χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό εξετάζεται εκ νέου καθώς εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις που δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνονται.

Η λύση που συζητείται είναι το SFBB 2 να έχει κοινωνικά κριτήρια. Η επιδότηση – κουπόνι δηλαδή να δίνεται με βάση εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Παράλληλα εξετάζεται και η επιδότηση της δομημένης καλωδίωσης σε κτήρια (περίπου 120 χιλ.) για να διευκολύνεται η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει περιληφθεί σχετική δράση υπό την ονομασία Fiber Readiness, συνολικού προϋπολογισμού 162,8 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ (131,3 εκατ. χωρίς). Ωστόσο και αυτή εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα να διερευνάται η δυνατότητα να επεκταθεί και σε άλλες «έξυπνες» καλωδιώσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για νέες συνδέσεις. Ωστόσο αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα μέσω των χρημάτων που εξασφάλισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όταν αυτό συμβεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα.

Ωφελούμενοι πολίτες/επιχειρήσεις – Κριτήρια συμμετοχής

Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (SFBB υπηρεσία).

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που τυγχάνουν επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΚ) 1407/2013, μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη από τη δράση επιδότηση, εφόσον τηρούν τα όρια για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Για να δείτε εάν προσφέρονται SFBB υπηρεσίες στη διεύθυνση για την οποία ενδιαφέρεστε, θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα Έλεγχος Διαθεσιμότητας.

Εάν έχετε απορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα Συχνές Ερωτήσεις ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας για να στείλετε το ερώτημά σας στο Γραφείο Αρωγής της δράσης.

Εάν έχετε ήδη εγγραφεί στη δράση και θέλετε απλά να εισέλθετε στο λογαριασμό σας, πατήστε εδώ

 .aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .