Παρασκευή, Ιουνίου 17

Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο

 Ο χειμώνας απειλεί με «εξαέρωση» το κυβερνών κόμμα

H προοπτική των εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου μοιάζει μονόδρομος αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε να εξαντλήσει την τετραετία.

Στην πραγματικότητα ακόμα το προτιμάει, αλλά οι εξελίξεις τον αναγκάζουν να σκέφτεται ολοένα και περισσότερο την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.

Βασικά η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο είναι η τελευταία του ευκαιρία για να μπορέσει να συγκρατήσει ότι περισσότερο μπορεί να συγκρατηθεί από την παραπαίουσα εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να είναι σε θέση μετά να μπορεί να διαχειριστεί το κόμμα για τα επόμενα χρόνια.

Στην ουσία ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που περιμένουν τους πολίτες τον χειμώνα απειλούν με «εξαέρωση» το κυβερνών κόμμα. τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν πολύ rock καταστάσεις για το σύνολο της δεκαετίας που διανύουμε. Οι ΗΠΑ είναι βαρόμετρο για το τι περιμένει τις δυτικές χώρες.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΕΡΤ) για την ανάγκη σταθερότητας προκειμένου το 2023 η Ελλάδα να πετύχει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, όπως και η αναφορά ότι θα κάνει κακό στη χώρα η παρατεταμένη καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και τοξικότητας από την αντιπολίτευση,δεν ήταν τυχαία.

Για να γίνουν πρόωρες εκλογές, πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο προεκλογικό αφήγημα, δηλαδή, «προσφεύγω σε εκλογές, γιατί… ».

Γιατί αν δεν υπάρχει το κατάλληλο πειστικό πολιτικό αφήγημα τότε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να αποβεί μοιραία για αυτόν που την προκαλεί.

Η οικονομία και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται, δημιουργούν τις συνθήκες για… αλλαγή σχεδιασμού, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Άλλωστε, δεν ξέρουμε αν το κατάλαβε κανείς αλλά οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να φτάνουν στα νοικοκυριά, τα οποία ήδη έχουν ρυθμίσει τους προηγούμενους και με αυτόν τον ρυθμό θα πρέπει ο κάθε καταναλωτής να πληρώνει τον μήνα, όλο του τον μισθό για να κρατήσει την ρύθμιση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δηλαδή, δεν θα έχει ευρώ για τίποτε άλλο, ούτε για το φαγητό.

Μετά τον Κ. Μητσοτάκη, παράθυρο ανοιχτό για κάλπες άμεσα, άφησε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος αν και τόνισε ότι “ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί είναι βαθύτατα θεσμικός”, στη συνέχεια παρατήρησε με έμφαση ότι ο τόπος δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο…

“Επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης… ‘Οχι μόνον των πολιτών αλλά και των πολιτικών και ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους, σε μία στιγμή που διακυβεύονται πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δηλαδή, παραδέχτηκε σχεδόν άμεσα, ότι θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλα ζητήματα.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει δείξει την πρόθεση της να εξαναγκάσει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν το Σεπτέμβριο παρά το γεγονός ότι πλέον φοβούνται τους εμβολιασμούς λόγω των πολλών ξαφνικών θανάτων νέων ανθρώπων ακόμα και αυτοί που έχουν κάνει τρεις δόσεις.

Η πλειοψηφία τους δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει τέταρτη ή και πέμπτη δόση.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση επιμείνει σε επαναφορά των μέτρων που είχε επιβάλει στην φετινή χειμερινή περίοδο για όσους δεν ήθελαν να εμβολιαστούν (συνεχόμενα πληρωμένα από την τσέπη τους rapid test) αυτό θα σημαίνει και πολλά για το αν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Γιατί με οργισμένους πολίτες είναι αυτοκτονικό να προσφεύγεις σε εκλογές.

Την ίδια ώρα μια σειρά κινήσεων αποπνέουν αέρα εκλογικής ετοιμότητας.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις περιοδείες του ανά τη χώρα. Σήμερα θα βρεθεί σήμερα στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Παράλληλα σε εβδομαδιαία βάση υπουργοί και άλλα στελέχη λαμβάνουν επίσημα το χρίσμα για την υποψηφιότητα τους, όπως για παράδειγμα, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα δώσει τη “μάχη του σταυρού» στην Ανατολική Αττική.

Χθες εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τον κύκλο των συναντήσεων του με δημάρχους. Αυτή τη φορά με δημάρχους 42 μικρών νησιών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” και στο Πρόγραμμα “Τρίτσης”, και προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ειδικά έργα, ύδρευσης, αφαλάτωσης κ.α..

Ενώ σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και το πρόγραμμα πολλών βουλευτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα “αλωνίζουν” τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Γενικώς όλα δείχνουν πως δεν μπορεί να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Οι διπλές εκλογές Οκτώβριο-Νοέμβριο φαντάζουν ως αναγκαστική επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .