Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Του Αη Γιάννη του Πηδηχτή σήμερα

Και φωτιές ανάβανε στους επάνω δρόμους! ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ θάτανε θαρρώ....

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Του Αη Γιάννη του Πηδηχτή* σήμερα, παραμονή του εν λόγω Πρόδρομου Αγίου με τα 2ν.Ή για άλλους, του Αη Γιάννη του Κλήδονα...ή του Αη Γιαννιού του Φωταρά.
 
Μέσα στους αιώνες έχει ξεχαστεί ότι το πανάρχαιο αυτό διονυσιακό έθιμο, με προέλευση ακόμα παλιότερη, από τα Θρακικά Μυστήρια, και αυτά με ακόμα παλιότερα σχετιζόμενα με το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο, συνδέθηκε με αυτά αργότερα για να γιορτάζεται η επέτειος της πτώσης της Τροίας.
 
Οι φωτιές του Κλήδονα ήταν αυτές που μετέφεραν με φωτεινά σήματα το μήνυμα της πτώσης της Τροίας, ο πρώτος οπτικός τηλέγραφος, πρόδρομος των σημερινών . Messanger, fb, viber κλπ. Τότε ο χειριστής τους χόρευε πηδώντας πάνω από τις φωτιές στα κορφοβούνια με συγκεκριμένο τρόπο για να πει το μήνυμα. Αδύνατον να τον κάνεις μπλοκ, όπως τώρα, κάθε τρεις και λίγο την Ακρίτα.
 
Αργότερα εκχριστιανίστηκε και διατηρήθηκε για να υπάρχει μια αφορμή για να καίγονται τα παλιά γεωργικά εργαλεία, να γίνει χώρος στις αποθήκες για τα καινούργια γεννήματα. 
 
Στον μεσαίωνα, αυτόν που προσπαθεί πάλι να κάνει come back με κάθε τρόπο παντού, συνδέθηκε το έθιμο και με μαντικές διαδικασίες αναζήτησης από νιές του μελλοντικού τους συντρόφου. Αλλά και σαν αφορμή καύσης ρίγανης στις γειτονιές (εξ ου και τα Αη Γιαννης ο Φανιστής, ή Ριζικάρης ή Ριγανάς κλπ) για προφανείς λόγους δημόσιας υγιεινής, ως μέτρο πρόληψης ή κάθαρσης για τις τότε πανδημίες.
 
*έτσι πρωτοέμαθα το όνομα του εθίμου πιτσιρικάς στην γειτονιά της πόλης μου , από γειτόνισσες Θρακιώτισσες.
 
Έκτοτε αποφάσισα να είναι η μέρα εορτασμού των απανταχού Γιάννηδων,.
 
Με την καλημέρα μου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.