Παρασκευή, Ιουνίου 24

Συνήγορος Καταναλωτή: «Κόλαφος» για ρεύμα, αυξήσεις, ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσα κατήγγειλε στη Βουλή ο Συνήγορος του Καταναλωτή για ρεύμα και ρήτρα αναπροσαρμογής.

Συνήγορος Καταναλωτή: «Κόλαφος» για ρεύμα, αυξήσεις, ρήτρα αναπροσαρμογής

Σοβαρές καταγγελίες για την στάση που κρατά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία έχει την ευθύνη των ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων, έκανε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ζαγορίτης, κάνοντας λόγο «για μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι ξαφνικά οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου άρχισαν να μετατρέπονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας».

Επικαλούμενος αναφορές που έχουν σταλεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή ο Λευτέρης Ζαγορίτης είπε πως «έχουμε χρεώσεις τρελές, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ, δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο».

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της Ρ.Α.Ε και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχει μία. Ο καθένας κάνει ότι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», σημείωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή στη Βουλή.

«Άλλος χρεώνει 0,15 την κιλοβατώρα άλλος 0,30, αλλά αυτά τα 10 λεπτά σε μια μέση κατανάλωση τετραμήνου, σημαίνουν 200 ευρώ plus συν τον ΦΠΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ζαγορίτης. Και τόνισε χαρακτηριστικά πως στην Αρχή έχουν φτάσει καταγγελίες από μισθωτούς και συνταξιούχους που μένουν στους Αμπελοκήπους και την Κυψέλη, οι οποίοι πληρώνουν ρήτρες αναπροσαρμογής 400, 500 και 600 ευρώ, όταν οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι γύρω στα 1.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στα όσα υποστήριξε ο Συνήγορος του Καταναλωτή έφεραν την αντίδραση του «γαλάζιου» βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος και ζήτησε την κλήση εκ νέου στην Θεσμών και Διαφάνειας της ΡΑΕ προκειμένου τα μέλη της να απαντήσουν στις σοβαρές, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, επισημάνσεις του Λευτέρη Ζαγορίτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .