Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ευλογιά των πιθήκων: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα - Οι συστάσεις των ειδικών - Το «καμπανάκι» κινδύνου του ΠΟΥ

Αναμονή για το αποτέλεσμα του δεύτερου δείγματος

Επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας

 Επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας από τον ΕΟΔΥ το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, ωστόσο γίνεται λόγος για καθησυχασμό των πολιτών, εφόσον σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι μικρός.Το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας είναι άνδρας που είχε ταξιδέψει προσφάτως στην Πορτογαλία. Μετέβη στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων

και μετά τον πρώτο έλεγχο σε εργαστήριο του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκε ότι όντως είναι θετικός στον ιό.

Αναμένεται το αποτέλεσμα του δεύτερου δείγματος

Πλέον, αναμένεται και η γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να υπάρχει πλήρης επιβεβαίωση για το κρούσμα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης.
Σήμερα (σ.σ. χθες) 08/06/2022 δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο ''Ανδρέας Συγγρός''. Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.
Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός.
Τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα».

Εφιστά την προσοχή ο Ηλίας Μόσιαλος

Με ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εφιστά την προσοχή σε 6 βασικά σημεία.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

«Φαίνεται πως υπάρχει κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων και στη χώρα μας.
Αλλά να θυμίσω εδώ 6 σημεία που θα πρέπει να θυμόμαστε:

Από την αρχή της χρονιάς έχουμε 1.400 πιθανές περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θανάτους. Πλέον έχουμε και 1.000 περίπου περιπτώσεις εκτός Αφρικής.
Όλες οι περιπτώσεις εκτός Αφρικής είναι ήπιες και δεν είχαμε μέχρι στιγμής κανένα θάνατο.
Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων είναι πολύ δύσκολη και μόνο μετά από πολύ στενή επαφή με πάσχοντα ή παρατεταμένη επαφή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει όσοι πάσχουν.
Υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια, μεταξύ των οποίων και το εμβόλιο της ευλογιάς που είναι αποτελεσματικό για την ευλογιά των πιθήκων.
Επίσης ξέρουμε πως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν κάνει το εμβόλιο της ευλογιάς παλιότερα, είναι αρκετά προστατευμένοι και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση».

«Καμπανάκι» κινδύνου από ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απ' την πλευρά του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τονίζει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο η ευλογιά των πιθήκων να καταστεί ενδημική.

Περισσότερα από 1.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλον τον κόσμο μετά το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας σε χώρες εκτός της Αφρικής. Μέχρι στιγμής, 29 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα, αφού καταγράφηκαν οι πρώτοι ασθενείς, στις αρχές Μαΐου.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος να καταστεί ενδημική η νόσος σε αυτές τις χώρες είναι πραγματικός, αλλά αποτρέψιμος.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε επίσης ότι φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερα από 1.400 ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική και 66 θάνατοι. «Είναι μια ατυχής αντανάκλαση του κόσμου όπου ζούμε το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα μόλις τώρα αρχίζει να δίνει προσοχή στην ευλογιά των πιθήκων, επειδή εμφανίστηκε σε πλούσιες χώρες», σχολίασε
 

.https://www.parapolitika.gr/ellada/article/1195366/eulogia-ton-pithikon-to-proto-epivevaiomeno-krousma-stin-ellada-anamoni-gia-to-apotelesma-tou-deuterou-deigmatos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.