Σάββατο, Ιουνίου 25

Αυτές είναι οι προδιαγραφές των νέων κλιματιστικών και ψυγείων που επιδοτούνται

Αυτές είναι οι προδιαγραφές των νέων κλιματιστικών και ψυγείων που επιδοτούνται

Του Μιχάλη Παπανίδη

Δύο ταχυτήτων είναι οι προδιαγραφές των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και οι οποίες ουσιαστικά κατευθύνουν τους καταναλωτές σε συγκεκριμένη ομάδα με κόστος που δεν είναι πάντοτε διαχειρίσιμο. Στα ψυγεία που θα αντικαταστήσουν παλαιές συσκευές η κατάσταση κινείται πιο κοντά στην κοινή λογική και στις δυνατότητες των ενδιαφερομένων, αφού στις νέες συσκευές περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

Αντιθέτως, στα κλιματιστικά οι επιλογές περιορίζονται από τις προδιαγραφές του προγράμματος, και το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Οι νέες συσκευές για να επιδοτηθούν θα πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και, βεβαίως, το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ενώ δηλαδή ένα φθηνό κλιματιστικό χωρίς επιδότηση μπορεί να αποκτηθεί με λίγες εκατοντάδες ευρώ, ένα νέας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α++ ή και καλύτερο) είναι πολύ ακριβότερο ακόμη και αφού αφαιρεθεί το ποσό της επιδότησης.

Πάντως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ψυγείων και κλιματιστικών είναι μεγάλο και ήδη έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή σε διάστημα περίπου 40 ωρών από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί 155.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 96.000 (δηλαδή το 62%) είναι ήδη ολοκληρωμένες.

Οι 96.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις αφορούν αντικατάσταση:

- 98.500 κλιματιστικών

- 64.000 ψυγείων

- 15.000 καταψυκτών

Να σημειωθεί ότι συνολικά, μέχρι χθες το βράδυ, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 177.400 ηλεκτρικές συσκευές. Οι περισσότερες αιτήσεις (74.000) ήταν από την 2η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ) και ακολουθεί με 58.800 αιτήσεις η 1η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ).

Οι προδιαγραφές των νέων συσκευών που επιδοτούνται

Για τις νέες συσκευές, κλιματιστικά και ψυγεία που μπορούν να αγοραστούν με την επιδότηση του «Αλλάζω Συσκευή» αναφέρονται οι εξής προδιαγραφές:

Για τα κλιματιστικά:

• Ενεργειακή Κλάση Ψύξης Α++
• Ενεργειακή Κλάση Θέρμανσης (Θερμή Ζώνη) Α++ / Α+++
• Ψυκτικά Ρευστά Τύπου R32  

Για τα ψυγεία:

• Διαστάσεις (ύψος) ≥ 1 μέτρο
• Ενεργειακή Κλάση Ε και καλύτερη (D, C, B, A)
• Ενεργειακές Οδηγίες 2019/2016/11.03.19

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .