Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Αυτές είναι οι προδιαγραφές των νέων κλιματιστικών και ψυγείων που επιδοτούνται

Αυτές είναι οι προδιαγραφές των νέων κλιματιστικών και ψυγείων που επιδοτούνται

Του Μιχάλη Παπανίδη

Δύο ταχυτήτων είναι οι προδιαγραφές των νέων ηλεκτρικών συσκευών που θα επιδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» και οι οποίες ουσιαστικά κατευθύνουν τους καταναλωτές σε συγκεκριμένη ομάδα με κόστος που δεν είναι πάντοτε διαχειρίσιμο. Στα ψυγεία που θα αντικαταστήσουν παλαιές συσκευές η κατάσταση κινείται πιο κοντά στην κοινή λογική και στις δυνατότητες των ενδιαφερομένων, αφού στις νέες συσκευές περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα και ο καταναλωτής μπορεί να συγκρατήσει το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.

Αντιθέτως, στα κλιματιστικά οι επιλογές περιορίζονται από τις προδιαγραφές του προγράμματος, και το κόστος ανεβαίνει σημαντικά. Οι νέες συσκευές για να επιδοτηθούν θα πρέπει να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και, βεβαίως, το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Ενώ δηλαδή ένα φθηνό κλιματιστικό χωρίς επιδότηση μπορεί να αποκτηθεί με λίγες εκατοντάδες ευρώ, ένα νέας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α++ ή και καλύτερο) είναι πολύ ακριβότερο ακόμη και αφού αφαιρεθεί το ποσό της επιδότησης.

Πάντως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ψυγείων και κλιματιστικών είναι μεγάλο και ήδη έχουν υποβληθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή σε διάστημα περίπου 40 ωρών από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί 155.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 96.000 (δηλαδή το 62%) είναι ήδη ολοκληρωμένες.

Οι 96.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις αφορούν αντικατάσταση:

- 98.500 κλιματιστικών

- 64.000 ψυγείων

- 15.000 καταψυκτών

Να σημειωθεί ότι συνολικά, μέχρι χθες το βράδυ, υποβλήθηκαν αιτήσεις για 177.400 ηλεκτρικές συσκευές. Οι περισσότερες αιτήσεις (74.000) ήταν από την 2η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ) και ακολουθεί με 58.800 αιτήσεις η 1η εισοδηματική κατηγορία (ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ).

Οι προδιαγραφές των νέων συσκευών που επιδοτούνται

Για τις νέες συσκευές, κλιματιστικά και ψυγεία που μπορούν να αγοραστούν με την επιδότηση του «Αλλάζω Συσκευή» αναφέρονται οι εξής προδιαγραφές:

Για τα κλιματιστικά:

• Ενεργειακή Κλάση Ψύξης Α++
• Ενεργειακή Κλάση Θέρμανσης (Θερμή Ζώνη) Α++ / Α+++
• Ψυκτικά Ρευστά Τύπου R32  

Για τα ψυγεία:

• Διαστάσεις (ύψος) ≥ 1 μέτρο
• Ενεργειακή Κλάση Ε και καλύτερη (D, C, B, A)
• Ενεργειακές Οδηγίες 2019/2016/11.03.19

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.