Πέμπτη, Ιουνίου 23

Αυτά είναι τα νέα οπλικά συστήματα που ζητούν από την Ελλάδα οι Ουκρανοί – Αδειάζουν τα νησιά του Αιγαίου

Αποστρατικοποιούν de facto το Ανατολικό Αιγαίο

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να μεταφέρει στην Ουκρανία το σύνολο των συστημάτων ρωσικής κατασκευής που διαθέτει (εκτός από τα αερόστρωμνα Zubr τα οποία ούτως ή άλλως έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και είναι μη επιχειρησιακά πλέον), με πρόφαση της αντικατάστασή τους από «πιο σύγχρονα» δυτικής κατασκευής συστήματα, αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πόσο «πιο σύγχρονα»; Ελπίζουμε όχι σαν τα γερμανικά Marder-1A3 που κλείνουν 45 χρόνια από τότε που βγήκαν από το εργοστάσιο και 25 χρόνια από τον τελευταίο εκσυγχρονισμό τους.

Ερώτημα είναι αν αυτό το αίτημα αφορά και Tor-M1, καθώς δεν υπάρχει αμερικανικό αντίστοιχο SHORAD.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε πριν λίγο ότι το Κίεβο χρειάζεται:

Συνολικά 1.000 πυροβόλα των 155 χλστ. (τους τελείωσαν τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα των 152 χλστ.), 300 πυραυλικά συστήματα πυροβολικού (ΠΕΠ), όπως τα RM-70, 500 άρματα μάχης, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και… 1.000 UAV!

Για τα πυροβόλα των 155 χλστ. επιμένει η φημολογία για τα M110A2 που είναι στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να αποκλείεται η παραχώρηση και Μ109.

Σίγουρα το αμερικικό αίτημα αφορά τα εξής συστήματα τα οποία όλα είναι ανεπτυγμένα στα νησιά, είτε του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, είτε της Κρήτης:

Ρουκετοβόλα RM-70 με σωλήνες των 122 χλστ.

Εχουν παραδοθεί περί τις 3.000 ρουκέτες στην Ουκρανία και τώρα συζητείται να παραχωρηθούν και όλα τα συστήματα κατά το πρότυπο των BMP-1, περίπου 115 επιχειρησιακά. Οι απώλειες των Ουκρανών σε αυτά τα συστήματα είναι τεράστιες και δυσαναπλήρωτες.

Είναι πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών ρωσικής προέλευσης, τσεχοσλοβακικής κατασκευής. Ουσιαστικά, πρόκειται για την εξέλιξη του ρωσικού ΒΜ-21. Το σύστημα κηρύχτηκε επιχειρησιακό το 1972. Αρκετά πουλήθηκαν στην Αν. Γερμανία.

Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, αριθμός συστημάτων δόθηκε σε συμμαχικές χώρες, μία εκ των οποίων ήταν και η Ελλάδα, που παρέλαβε 150 συστήματα. Από αυτά έχουν αξιοποιηθεί επιχειρησιακά τα 115 ή 116.

Η βασική διαφοροποίηση του RM-70 σε σχέση με το ΒΜ-21 είναι η χρήση του οχήματος φορέα Τatra T 813, με θωρακισμένη καμπίνα, που αντικατέστησε τον παλαιότερο φορέα Ural 375 D. Χάρη στο νέο όχημα, η κάθε μονάδα πυρός RM-70 μπορεί να μεταφέρει αναχορηγία 40 επιπλέον ρουκετών.

Το RM-70 μπορεί να βάλει τις ρουκέτες, είτε μεμονωμένα είτε σε ομοβροντία των 40. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για εξουδετέρωση στόχων περιοχής και με μια ομοβροντία 40 ρουκετών μπορεί να καλύψει περιοχή συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων. Οι ρουκέτες διαθέτουν εκρηκτικές, θραυσματοφόρες κεφαλές. Απαιτείται προετοιμασία 2,5 λεπτών για την εξαπόλυση της κάθε ομοβροντίας.

Οι 40 ρουκέτες μπορούν να εκτοξευτούν σε χρόνο 20 δευτερολέπτων. Το όχημα-φορέας διαθέτει αυτόματο ρυθμιστή της πίεσης των ελαστικών, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία βολής. Το σύστημα RM-70 έχει συνολικό βάρος (περιλαμβάνεται το όχημα, 80 ρουκέτες και παρελκόμενα) 25.300 κιλά. Το όχημα Τatra T 813 αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 80 χ.α.ω. και έχει αυτονομία 1.100 χλμ. Οι ρουκέτες είναι τύπου Μ-21 ΟF και 122-JROF με εκρηκτική κεφαλή και κρουστικό πυροσωλήνα, με δυνατότητα επιβράδυνσης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Bλήματα 40 x 122 χιλ. (4,8 in)

Βεληνεκές 20 χλμ.

Όχημα φορέας Tatra T 813 8×8.

 

https://hellas-now.com/ayta-ta-nea-oplika-systimata-poy-zitoyn-tin/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .