Παρασκευή, Ιουνίου 24

Ο καρδιακός παλμός δείχνει την υγεία της καρδιάς μας

Η ανθρώπινη καρδιά μπορεί να χτυπά έως και 220 φορές το λεπτό. Οι παλμοί μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια, όμως οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν το γιατί.

Μπορούμε να υπολογίσουμε τους μέγιστους φυσιολογικούς παλμούς αφαιρώντας την ηλικία μας από τον αριθμό 220. Για παράδειγμα, για τα άτομα 40 ετών οι ανώτατοι φυσιολογικοί παλμοί είναι 180. Αυτός ο αριθμός καθορίζει την ιδανική μορφή γυμναστικής για κάθε άτομο.

καρδια και αθληση 

Τι είναι όμως ο καρδιακός παλμός;

Ο καρδιακός παλμός είναι η διαδικασία με την οποία η καρδιά πρώτα γεμίζει αίμα και κατόπιν αδειάζει ξανά. Αν ξεκουράζεσαι ή διαβάζεις ήσυχα, ο καρδιακός μυς πάλλεται (χτυπά) περίπου 60 – 80 φορές το λεπτό.

Αν όμως πάτε μια βόλτα με το ποδήλατο ή τρέχετε, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και μπορεί να φτάσει τους 220 παλμούς το λεπτό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μύες των ποδιών χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, έτσι η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα.

Καρδιακός παλμός και άθληση

Σε κατάσταση ηρεμίας, οι χτύποι της καρδιάς ανά λεπτό, δηλαδή οι καρδιακοί παλμοί (ρυθμοί ή σφυγμοί), είναι κατά κανόνα πιο χαμηλοί στους γυμνασμένους ανθρώπους από ότι στους αγύμναστους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά στους γυμνασμένους τους λειτουργεί πιο αποδοτικά, με άλλα λόγια, η καρδιά στέλνει με κάθε χτύπο της περισσότερο αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Οι χτύποι της καρδιάς ανά λεπτό μπορούν να μετρηθούν με διάφορους τρόπους, συνήθως πιάνοντας το σφυγμό στο χέρι μας ή στο λαιμό.

Υψηλός Καρδιακός Παλμός… Παράγοντας Κινδύνου Καρδιοπάθειας

Ένας υψηλός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας δεν αποτελεί απλώς δείκτη μειωμένης φυσικής κατάστασης, αλλά και έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για θνητότητα από καρδιοπάθεια.

Συνήθως ως παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) ή καρδιακή ανακοπή αναφέρονται η υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη), η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή. Ωστόσο ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου είναι και οι υψηλοί καρδιακοί παλμοί.

Αντίστροφα, όσες λιγότερες φορές χτυπά η καρδιά μας ανά λεπτό τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να ζήσουμε περισσότερο. Η καρδιά της χελώνας χτυπά μόνο 6 παλμούς το λεπτό και ίσως αυτός ο αργός ρυθμός να έχει κάποια σχέση με το γεγονός ότι ζει 150 χρόνια.

Φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα όταν κάθεται ήρεμος στην καρέκλα κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό. Ο καρδιακός ρυθμός άνω των φυσιολογικών τιμών αναφέρεται ως ταχυκαρδία ενώ ο καρδιακός ρυθμός κάτω των φυσιολογικών τιμών αναφέρεται ως βραδυκαρδία.

καρδιακος παλμος

Σε φάση ηρεμίας ο καρδιακός παλμός σε διάφορες φάσεις της ζωής μας  είναι :

  • Νήπια: 100 ως 160 παλμοί το λεπτό.
  • Παιδιά 1 ως 10 ετών: 70 ως 120 παλμοί το λεπτό.
  • Παιδιά άνω των 10 ετών και ενήλικες: 60 ως 100 παλμοί το λεπτό (τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι το 90 είναι το φυσιολογικός ανώτατος παλμός ανά λεπτό για τους ενήλικες).
  • Αθλητές: 40 ως 60 παλμοί το λεπτό.

Γιατί όταν είμαστε μικρότεροι οι παλμού μας είναι ταχύτεροι;

Τα παιδιά έχουν πιο γρήγορο καρδιακό ρυθμό, διότι ο οργανισμός τους αναπτύσσεται και απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα αίματος να φτάνει στους ιστούς.

Πώς είναι η καρδιά ενός ανθρώπου που δεν γυμνάζεται;

Η καρδιά των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται, μοιάζει ατροφική. Κουράζεται με την παραμικρή άσκηση και αυξάνει αμέσως τη συχνότητα της και καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο. Αντίθετα, η συστηματική άσκηση προκαλεί τη λεγόμενη «καρδιακή υπερτροφία», δηλαδή αύξηση των διαστάσεων του καρδιακού μυός, που συνεπάγεται μείωση των χτύπων ανά λεπτό. Η γυμνασμένη καρδιά εξοικονομεί ενέργεια και κοπιάζει λιγότερο ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση καρδιακής προσβολής μια υπερτροφική καρδιά συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί η ίδια απαιτεί περισσότερο οξυγόνο.

Τροφές και συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε

Το κάπνισμα ανεβάζει τους σφυγμούς της καρδιάς. Πιο συγκεκριμένα η νικοτίνη έχει διεγερτική δράση στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα και η καρδιά να χτυπά πιο δυνατά ακόμα και για μερικά λεπτά μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Επιπλέον, οι τοξικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού, μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν τη μεταφορά οξυγόνου στα διάφορα όργανα. Για να αποκαταστήσει αυτή την έλλειψη, ο εγκέφαλος στέλνει στην καρδιά την εντολή να εργαστεί πιο εντατικά, έτσι ώστε η ποσότητα οξυγόνου να γίνει επαρκής.

Μια μελέτη έδειξε ότι και τα ενεργειακά ποτά που περιέχουν ζάχαρη, ταυρίνη (ένα αμινοξύ) και καφείνη ανεβάζουν τους παλμούς της καρδιάς και πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν  καρδιακές αρρυθμίες.

Από την άλλη μεριά, μια διατροφή που περιέχει τα ωμέγα-3 των ψαριών μπορεί να μειώσει την καρδιακή συχνότητα. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 σταθεροποιούν τον ηλεκτρισμό της καρδιάς καθώς αλλάζουν τη σύσταση των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες.

Πηγές:

  1. Ταχεία ερμηνεία ηλεκτροκαδιογραφήματος, Εκδόσεις Παρισιάνου(1998), Dale Dubin
  2. http://cardiologiabiblio.blogspot.gr
  3. Καρδιολογία, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης (2008), Κρεμαστινός Θ. Δημήτριος
  4. http://www.onmed.gr/ygeia/item/305406-pos-oi-chtupoi-tis-kardias-faneronoun-ti-fusiki-katastasi
  5. http://www.onmed.gr/ygeia/item/306764-posoi-einai-telika-oi-fusiologikoi-palmoi-tis-kardias

Επιμέλεια: Νίκος Δεληγιάννης

https://nucleus2012.wordpress.com/2015/08/04/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .