Δευτέρα, Ιουνίου 20

Γνωρίζεις τις διατροφικές συνήθειες για την πρόληψη του προδιαβήτη;


Διαβητης
της Τόνιας Καραγιάννη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής φαίνεται πως βοηθουν στη μείωση κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη μέχρι και 58%.

Τι είναι ο προδιαβήτης;

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές του σακχάρου αίματος είναι λίγο ανεβασμένες, ‘’τσιμπημένες’’ όπως θα λέγαμε, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει οτι απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση των επιπέδων. Βέβαια, το προδιαβητικό στάδιο, όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού κ.α.

Προβολή

Ο παράγοντας διατροφή και η κατανάλωση κρέατος

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή και φυσική δραστηριότητα) φαίνεται πως βοηθουν στη μείωση κινδύνου εμφάνισης προδιαβήτη μέχρι και 58%.

Η διατροφή αποτελεί έναν απο τους βασικότερους παράγοντες της αλλαγής στον τρόπο ζωής. Διατροφικοί παράγοντες και ιδιαίτερα η αυξημένη κατανάλωση κρέατος, φαίνεται να παίζει ρόλο στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (ΣΔΙ) παγκοσμίως.

Η αύξηση κατανάλωσης ζωικής πρωτεϊνης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενδεχομένως να έχει συμβάλλει στα αυξημένα περιστατικά ΣΔΙ που παρατηρούνται σε εύπορα ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός αυτό, φαίνεται να έρχεται σε συμφωνία με τη γενική άποψη της μειωμένης εμφάνισης χρόνιων ασθενιών στους φυτοφάγους και συνεπώς την αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών τροφών και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 αποτελεί μια μορφή του σακχαρώδη διαβήτη που προκύπτει από την αυτοάνοση καταστροφή των β κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Παρόλο που τα ακριβή αιτία του ΣΔΙ δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, ο διαφορετικός βαθμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με την πρόοδο και την έκβαση της νόσου.

Μια απο τις υποθέσεις που υπάρχουν, συσχετίζουν την έκθεση στο μυκοβακτήριο της παραφυματιωσης (Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis, ΜΑΡ) με τον κίνδυνο ανάπτυξης ΣΔΙ. Το βακτήριο φαίνεται να είναι παρόν σε πολλά είδη ζωικών προϊόντων ακόμη και στο νερό. Αποτελεί παθογόνο και αιτιολογικό παράγοντα μιας χρόνιας φλεγμονώδου νόσου του εντέρου, αναφερόμενη ως νόσος του Johne’s στα μηρυκαστικά και έχει ενοχοποιηθεί οτι προκαλεί παρόμοιου τύπου εντερίτιδα στον άνθρωπο γνωστή και ως Νόσο του Crohn. Με την αυξανόμενη συσχέτιση ανάμεσα στο ΜΑΡ και τη νόσο Crohn, υφίσταται η υπόθεση οτι το ΜΑΡ αποτελεί ένα κρυφό αντογόνο, το οποίο εκτός απο τη νόσο του Crohn ενδεχομένως να αποτελεί και παράγοντα πρόκλησης ΣΔΙ.

Μην ξεχνάμε πως.....

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση, η οποία έχει λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις πανδημίας, με τα ποσοστά των ανθρώπων που νοσούν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής (τρόπος διατροφής και φυσικής δραστηριότητας) αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα πρόληψης εμφάνισης προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη εν γένει. Γνωρίζοντας πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη ρύθμιση της νόσου, η περαιτέρω έρευνα πάνω στην επίδραση διαφόρων τροφών ως συμπαράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη είναι απαραίτητη. Παρατηρώντας λοιπόν, μεσα απο έρευνες την ενδεχόμενη συσχέτιση της αυξημένης κατανάλωσης κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔΙ, τα ευρήματα αυτά χρήζουν περαιτέρω έρευνας για την αποσαφήνιση των αποτελεσμάτων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pittu Sandhya Rani,Leonardo A Sechi, Niyaz Ahmed. Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis as a trigger of type-1 diabetes: destination Sardinia, or beyond? Gut Pathog. 2010; 2: 1. doi: 10.1186/1757-4749-2-1

Neal Barnard, Susan Levin, Caroline Trapp. Meat Consumption as a Risk Factor for Type 2 Diabetes. Nutrients. 2014 Feb; 6(2): 897–910. doi: 10.3390/nu6020897

https://nutritionfacts.org/video/meat-consumption-and-the-development-of-type-1-diabetes

https://nutritionfacts.org/video/how-to-prevent-prediabetes-from-turning-into-diabetes

Τόνια Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .