Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Προβλήματα υγείας που μας κάνουν αμήχανους να πάμε στο γιατρό

doc

Σε μια πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε  ότι το 46% των ερωτηθέντων δεν έλεγε στο γιατρό ορισμένα προβλήματα υγείας λόγω αμηχανίας ή φόβου. Αυτό σχεδόν θυσιάζει τη σωματική τους πλήρη ακεραιότητα εξαιτίας λίγης αμηχανίας – και μάλιστα ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

 

Αυτά τα ενοχλητικά μικρά προβλήματα μπορεί περιστασιακά να είναι μεγάλα προειδοποιητικά σημάδια για ορισμένα σοβαρά επικίνδυνα ιατρικά θέματα. Λοιπόν, τι πρέπει να αναφέρετε στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας;

Πρόβλημα # 1: Ιδρώνεις όλη την ώρα

Όταν ο ιδρώτας απορροφάται μέσα από το πουκάμισό σας, παρόλο που μόλις ασκηθήκατε, δεν μπορείτε παρά να νιώσετε σαν έφηβος. Αλλά η υπεριδρωσία – η φανταχτερή λέξη για την υπερβολική εφίδρωση – δεν είναι ένα ασυνήθιστο πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, περίπου το 4,8% των Αμερικανών (περίπου 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι) τη βιώνουν. Ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι επηρέασε αρνητικά τη ζωή τους, μόνο το 51% το είχε συζητήσει με γιατρό. Θεραπείες, όπως τοπικές κρέμες, ενέσιμα όπως το Botox, ή ηλεκτροθεραπεία, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να υποφέρουμε σιωπηλά.

Τούτου λεχθέντος, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας – οτιδήποτε, από έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή  μέχρι άλλη ορμονική ανισορροπία, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο. Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αισθάνεστε ιδρωμένοι  περισσότερο από το φυσιολογικό.

Πρόβλημα # 2: Νιώθετε φαγούρα στον πρωκτό

Ναι, διαβάζοντας αυτή την πρόταση πιθανώς θα πέσετε κάτω από τα γέλια. Αλλά πρέπει να το καταλάβετε: Ο πρωκτός είναι απλώς άλλο ένα μέρος του σώματος. Ναι, ίσως να τρέξετε γρήγορα στον γιατρό εάν δείτε αίμα στην καρέκλα σας ή αντιμετωπίζετε πόνο, αλλά ενδέχεται να είστε πιο διστακτικοί στο να συζητήσετε πρόβλημα φαγούρας.

Για αρχή θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι σκουπίζεστε καλά, δεν έχετε αρχίσει να χρησιμοποιείτε κάποιο νέο σαπούνι, δεν τρώτε πικάντικα ή εσπεριδοειδή τρόφιμα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την φαγούρα και δεν έχετε αιμορροΐδες – ενώ είναι ενοχλητικές, δεν είναι επικίνδυνες και είναι θεραπεύσιμες.

Ωστόσο, εάν ο κνησμός παραμένει – φαινομενικά για κανένα λόγο και χωρίς εσείς να κάνετε κάτι λάθος – θα μπορούσε να σημαίνει μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας πάθησης του δέρματος όπως έκζεμα ή ψωρίαση. Μπορεί επίσης να πρόκειται για διαβήτη, μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, λοίμωξη από ζυμομύκητες, παράσιτα, αυτοάνοση ασθένεια ή ακόμα και καρκίνο πρωκτού.

Πρόβλημα # 3: Τα κόπρανά σας είναι κάπως περίεργα τον τελευταίο καιρό

Αν δεν είστε αγόρι ηλικίας 7 έως 10 ετών ή κωμικός, πιθανότατα δεν θέλετε να μιλήσετε για το είδος των κοπράνων σας. Αλλά αν δεν φαίνονται όπως πρέπει – λεία και κυλινδρικά – – για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, θα πρέπει πραγματικά να το πείτε στο γιατρό σας.

Η συνοχή, το χρώμα και η μυρωδιά του πρωκτού σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για το τι συμβαίνει στο σώμα σας. Για παράδειγμα, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να σημαίνει ότι δεν πίνετε αρκετό νερό – ή ότι έχετε μια κατάσταση όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή ακόμα και ο καρκίνος.

Μια κίτρινη απόχρωση μπορεί να είναι ένα σημάδι σύνδρομο δυσαπορρόφησης (δηλ. Δυσανεξία στη λακτόζη ή κοιλιοκάκη) και το μαύρο ή το έντονο κόκκινο κόπρανο μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει αιμορραγία στην ανώτερη γαστρεντερική οδό. Υπάρχει μια σειρά από δυνατότητες και δυνητικές διαγνώσεις – για αυτό πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.

Πρόβλημα # 4: Οι θηλές σας φαίνονται διαφορετικές

Πριν οι  άνδρες που διαβάζουν αυτό το άρθρο αποφασίσουν να κατέβουν προς τα κάτω στο επόμενο περίεργο σενάριο υγείας, μια προειδοποίηση: Μην παραβλέψετε την προειδοποίηση για τις θηλές!

Προφανώς έχετε θηλές, και μπορείτε επίσης να πάθετε καρκίνο του μαστού. Παρόλο που δεν είναι καθόλου τόσο συνηθισμένο όσο στις γυναίκες (αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% όλων των καρκίνων του μαστού), μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο.

Γιατί; Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι άνδρες μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι μπορούν ακόμη και αυτοί να πάθουν αυτόν τον τύπο καρκίνου, οπότε δεν είναι στο ραντάρ τους. Στην πραγματικότητα, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 16 μήνες μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων ενός άνδρα και της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

Ενώ είναι ίδια για τους άντρες και τις γυναίκες, οι όγκοι είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, αλλά τα προβλήματα των θηλών είναι επίσης ενδεικτικά. Περίπου το 7% των ατόμων με καρκίνο του μαστού ανέφεραν ανωμαλίες στις θηλές.

Προσέξτε για το κόκκινο, κηλιδωμένο ή δέρμα με φαγούρα που δεν προκαλείται από αλλεργιογόνο ή τριβή από τα ρούχα, καθώς και την »ισοπέδωση», ή την αναστροφή  των θηλών.

Πρόβλημα # 5: Η αναπνοή σας είναι δύσοσμη

Εάν η φρικτή δυσοσμία (κακή αναπνοή) συμβαίνει συχνά, η μέντα δεν είναι η απάντηση.

Τις περισσότερες φορές, η κακή αναπνοή προέρχεται από ένα πρόβλημα στοματικής υγιεινής, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε συχνά και την οδοντόβουρτσα και το νήμα και δείτε έναν οδοντίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε περιοδοντική νόσο ή φθορά.

Αλλά αν αυτό δεν λύσει το πρόβλημά σας, το βακτήριο helicobacter pylori (H.pylori) θα μπορούσε να είναι ο ένοχος. Μην αδιαφορήσετε, δεδομένου ότι το H. pylori αν αφεθεί ανεξέλεγκτο μπορεί να προκαλέσει έλκη στομάχου και γαστρικού καρκίνου.

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να είναι, μερικές φορές, ένα σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα, της νεφρικής ανεπάρκειας (που θα είχε ως αποτέλεσμα μια μυρωδιά ψαριού), μεταβολικών προβλημάτων, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD) ή άπνοιας ύπνου.

Πρόβλημα # 6: Έχετε τρίχες σε περίεργα μέρη

Κυρίες, εάν έχετε συναντήσει κάποτε  άσχημες τρίχες (ή σκούρες, χοντροειδείς τρίχες σε άλλα ‘νέα’ μέρη), και συνεχίζουν να επιστρέφουν, ανεξάρτητα από το πόσες φορές τις βγάζετε, τότε αυτό πρέπει να το διαβάσετε.

Αντί να σπεύσετε για αποτρίχωση, ίσως θελήσετε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας: Μπορεί να είναι η φυσιολογική μεταβολή των ορμονών λόγω της γήρανσης – αλλά και οι πιο σημαντικές ορμονικές ανισορροπίες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, ενώ το σύνδρομο Cushing προέρχεται από περίσσεια κορτιζόλης.

Πρόβλημα # 7: Τα πόδια σας μυρίζουν περίεργα

Εάν αισθάνεστε την ανάγκη να κρατήσετε τις κάλτσες σας στο γραφείο του γιατρού – και όχι λόγω των ψυχρών δαπέδων – δεν είστε μόνοι. Η άσχημη μυρωδιά των ποδιών μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πολύ ντροπαλούς. Αλλά οι μολύνσεις και οι μυρωδιές, συχνά αποτέλεσμα μύκητα ή βακτηρίων, μπορούν να αντιμετωπιστούν – και αρκετά εύκολα.

Άλλα θέματα, ωστόσο, είναι πιο ανησυχητικά. Μια ίσια, σκοτεινή λωρίδα στο νύχι σας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μελάνωμα, ενώ τα χλωμά νύχια θα μπορούσαν να προκύψουν από αναιμία, ηπατική νόσο ή καρδιακά προβλήματα.

Άλλες παράξενες σχέσεις: Τα τραύματα των ποδιών που αντιμετωπίζουν δυσκολία επούλωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα κυκλοφορίας ή διαβήτη και το εξαιρετικά ξηρό δέρμα και τα εύθραυστα νύχια θα μπορούσαν να είναι σημάδια θυρεοειδούς.

Πρόβλημα # 8: Έχετε προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα

Τα σεξουαλικά ζητήματα μπορούν να έχουν ιατρικές ρίζες, όχι μόνο ψυχολογικές ή συναισθηματικές. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν καρδιακή νόσο ή να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χαμηλή λίμπιντο και στα δύο φύλα μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη και την απώλεια μαλλιών – ή από την άπνοια ύπνου.

Και εάν μια γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και το περισσότερο λιπαντικό ή τα προκαταρκτικά δεν είναι η απάντηση, τα προβλήματα θα μπορούσαν να κυμανθούν από μια εύκολη στη θεραπεία λοίμωξη όπως οι κύστες ωοθηκών, μέχρι ινομυώματα, ενδομητρίωση ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.