Παρασκευή, Ιουνίου 17

Το γνωρίζατε; – Αυτός είναι ο λόγος που τα ενήλικα φλαμίνγκο είναι ροζ

1024px-Jamess_Flamingo_mating_ritual

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα φλαμίνγκο είναι ροζ; Λυπούμαστε που καταρρίπτουμε αυτήν την ιδέα τόσο σύντομα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το χρώμα. Τουλάχιστον, όχι κατά τη γέννηση τους.
Όπως φαίνεται στο Life In Colour του BBC, τα νεαρά φλαμίνγκο έχουν ένα γκρι/λευκό χρώμα στα φτερά τους και φαίνεται ότι αναπτύσσουν τη ροζ απόχρωση τους μόνο αφού αρχίσουν να τρέφονται με γαρίδες και φύκια, μια διατροφή που πιθανότατα θα σκότωνε άλλα ζώα.

«Τα φλαμίνγκο τείνουν να ζουν σε αφιλόξενους, σχετικά απομακρυσμένους υγροτόπους, όπως οι λίμνες. Μάλιστα, το pH από κάποιες τέτοιες περιοχές, είναι τόσο όξυνο που θα μπορούσε να κάψει την ανθρώπινη σάρκα. Μέσα σε αυτά τα νερό, ωστόσο, υπάρχει ένας αναξιοποίητος πόρος τροφής όπως τα οστρακοειδή, τα κυανοβακτήρια και τα φύκια. Όλα αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα για πολλά άλλα ζώα, καθώς περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή», εξηγεί ο Δρ Paul Rose, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Πώς μπορούν όμως τα φλαμίνγκο να τρώνε αυτές τις τροφές χωρίς να κινδέψει η υγεία τους σοβαρά; Χάρη στον ιδιαίτερο μεταβολισμό τους, τα πουλιά αυτά είναι σε θέση να επεξεργάζονται τις εν λόγω επιβλαβείς χημικές ουσίες στο συκώτι τους, διασπώντας τις σε λειτουργικά συστατικά και χρωστικές ουσίες.

Αυτές οι χρωστικές είναι που τελικά “λεκιάζουν” τα φτερά ενός φλαμίνγκο, όμως δεν είναι μόνο αυτά που αλλάζουν απόχρωση. «Το δέρμα, οι βλεννογόνοι, οι κρόκοι των αυγών και ακόμη και το λίπος τους είναι όλα ροζ, αλλά και παρόμοια χρώματα όπως το πορτοκαλί», λέει ο Rose.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το φαινόμενο λειτουργεί μόνο με ροζ χρωστικές ουσίες, δηλαδή δεν μπορεί ένα φλαμίνγκο να γίνει μπλε ή πράσινο αν αλλάξει τα συστατικά της διατροφής του.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ τα φλαμίνγκο είναι ροζ, κυρίως λόγω ως αποτέλεσμα της διατροφής τους, το χρώμα τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά την περίοδο ζευγαρώματος. «Όσο πιο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο, τόσο πιο υγιές και δυνατό είναι. Αυτό λειτουργεί σαν μια άμεση αντανάκλαση του πόσο καλό είναι στην αναζήτηση τροφής. Και μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να προσελκύσει έναν σύντροφο για ζευγάρωμα», λέει ο Rose.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .