Τετάρτη, Ιουνίου 22

Αυτά είναι τα σημάδια που μας δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη βιταμίνης D

βιταμίνη D

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας κυρίως κατά την έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου».

Είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τη διατήρηση ενός γερού σκελετού ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο μηχανισμό της όρασης.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι στην ηλιόλουστη Ελλάδα οι άνθρωποι δε θα αντιμετώπιζαν θέμα με την έλλειψή της, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, το 50% του ελληνικού πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 80% στους ηλικιωμένους.

Η έλλειψή της από τον οργανισμό δεν διακρίνεται τόσο εύκολα.

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Αδυναμία στους μυς

«Μια μυϊκή αδυναμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης D στους μυς και στους νευρικούς ιστούς», λέει η Kimberly Mueller, R.D. Οπότε, εάν παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τόσες επαναλήψεις στις ασκήσεις σας όσες στο παρελθόν, μπορεί να έχετε έλλειψη.

Θλίψη

Έρευνα του περιοδικού The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, αναφέρει ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι δύο φορές πιο πιθανό να έρθουν κοντά στην κατάθλιψη.

Μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με χρόνιο πόνο.

Κατάγματα

Η βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη των οστών. Όταν υπάρχει κάποια έλλειψη τα οστά αδυνατίζουν και παθαίνουμε πιο εύκολα κατάγματα.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η βιταμίνη D βοηθά και στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

Υπνηλία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα υπνηλίας.

Γκρίνια

Η βιταμίνη D επηρεάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη διάθεση.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε;

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος. Ο χρόνος της έκθεσης όμως διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας.

Επίσης προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D όπως ο σολομός, το σκουμπρί, τα μανιτάρια, το μουρουνέλαιο, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών και το τυρί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .