Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Με βούλα της Κομισιόν χαρακτηρίζεται τουρκικό το Αιγαίο («TurkAegean»)

Με βούλα της Κομισιόν χαρακτηρίζεται τουρκικό το Αιγαίο («TurkAegean»)

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με κοινή τους ερώτηση προς την πρόεδρο της ΕΕ και την Κομισιόν, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές αναδεικνύουν ένα σοβαρό ζήτημα που, εντέχνως, έμεινε θαμμένο εξαιτίας της τουρκικής «δραστηριότητας» στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean», από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση της απόφασης, λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων, οι οποίες, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μια υπό ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, τον καλούν να την αποσύρει καθώς υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του εν λόγω Οργανισμού.

Στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, κάτι που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Καταλήγοντας, ρωτούν την Επιτροπή πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση αυτού του σήματος από την Τουρκία, καθώς και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση παρόμοιων εμπορικών σημάτων.

Ολόκληρη η ερώτηση

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το EUIPO το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” ως EUTM. Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μια δεκαετία, ενώ παράλληλα καταχωρήθηκε και στον WIPO. Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” για τουριστικούς σκοπούς είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες, και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή, είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως "πάτημα" για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν;

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;».

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/me-voula-tis-komision-xaraktirizete-tourkiko-to-egeo-turkaegean

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.