Παρασκευή, Ιουλίου 1

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 29% ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 29% ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού -για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια- ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι Τούρκοι πολίτες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ειδικότερα, ο μηνιαίος καθαρός κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 29% στις 5.500 λίρες (328 δολάρια), όπως ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πληθωρισμός στη γείτονα χώρα έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 25ετίας οδεύοντας προς το 80% σε ετήσια βάση, απειλώντας τη δημοτικότητα του Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Ιούνιο.

Σημειώνεται πως άνω του 40% των εργαζομένων στην Τουρκία αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Η Τουρκία αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50,5% τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε "λογικά επίπεδα" στις αρχές του 2023 και ζήτησε υπομονή από τους πολίτες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει επιλέξει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, με τα μεγαλύτερα αρνητικά επιτόκια στον κόσμο, όταν αυτά προσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Αντίθετα, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως επιλέγουν τη νομισματική σύσφιξη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .