Παρασκευή, Ιουλίου 15

Λιπαρά: Συρρικνώνουν τον εγκέφαλο και διευρύνουν την… μέση

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά φαίνεται πώς συρρικνώνει τον εγκέφαλο και διευρύνει την περιφέρεια της μέσης… Λιπαρά: Συρρικνώνουν τον εγκέφαλο και διευρύνουν την… μέση | vita.gr

Η σύνδεση της διατροφής με την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι χρόνια γνωστή. Τώρα, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί όχι μόνο να διευρύνουν την μέση σας αλλά και να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας. Σε διεθνή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα, διαπιστώθηκε ότι πειραματόζωα με διατροφή πλούσια σε λιπαρά για τριάντα εβδομάδες εμφάνισαν διαβήτη και επακόλουθη επιδείνωση των γνωστικών τους ικανοτήτων,

συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψης και επιδείνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Λιπαρά VS εγκεφάλου

Τα ευρήματα της διεθνούς μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο Metabolic Brain Disease, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι προσθέτουν νέα στοιχεία στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν τη χρόνια παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, η οποία προβλέπεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050.


«Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και την γνωστική εξασθένιση» λένε χαρακτηριστικά. Στη μελέτη, τα πειραματόζωα κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, μαζί με τεστ ανοχής γλυκόζης και ινσουλίνης αλλά και γνωστικής δυσλειτουργίας.

Τα πειραματόζωα που κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά αύξησαν σημαντικά το βάρος τους και ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Διαβήτης και παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ ακολουθούσαν την διατροφή που ήταν «πλούσια» σε λιπαρά.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, με τον διαβήτη να διπλασιάζει αυτόν τον κίνδυνο» λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές πίσω από την μελέτη. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την σημασία αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

«Ο συνδυασμός της παχυσαρκίας, με τα προβλήματα που σχετίζονται με την μεγαλύτερη ηλικία και τον διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας» καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .