Σάββατο, Ιουλίου 30

Ποιος θα μας προστατεύσει από τους «προστάτες»;

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κατάσταση πολιορκίας –

Σκάνδαλο υποκλοπών: Κατάσταση πολιορκίας – Ποιος θα μας προστατεύσει από τους «προστάτες»;

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι είναι πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές, μεταξύ των οποίων και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η κυβέρνηση το αρνείται. Ωστόσο, η ΕΥΠ, όχι μόνο δεν δίδει πειστικές απαντήσεις για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις υποκλοπές, αλλά οι ισχυρισμοί της δημιουργούν πολύ σοβαρότερα ερωτηματικά για τον ρόλο της σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση

Σε μείζον πολιτικό- κατασκοπευτικό σκάνδαλο, εξελίσσονται οι υποθέσεις της απόπειρας υποκλοπής του τηλεφώνου του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και η παλαιότερη υπόθεση των υποκλοπών του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.

Και στις δύο περιπτώσεις έγινε χρήση του λογισμικού υποκλοπών από απόσταση, Predator. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι ένας από τους επτά τύπους του λογισμικού τύπου Pegasus, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Όπως αποκαλύφθηκε από έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στη Δύση, παραγωγός αυτών των άκρως προωθημένων τεχνολογικά συστημάτων υποκλοπών, τύπου Pegasus, είναι η ισραηλινή εταιρεία, NSO, πασίγνωστη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ίδιο τον ισραηλινό Τύπο, για τις «υπόγειες διαδρομές» της και τα «συγκοινωνούντα δοχεία» με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία, «Μοσσάντ».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκαν στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή σε κοινό μέτωπο, πυροβολώντας κατά βούληση την κυβέρνηση, και δείχνοντάς την ως τον ιθύνοντα νου πίσω από τις υποκλοπές των δύο προσώπων, και ποιος ξέρει πόσων άλλων ακόμη.

Σε «γκρίζες ζώνες» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, το αρνείται, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα και η ΕΥΠ δεν έχουν προμηθευτεί το σύστημα Predator ή άλλα συστήματα τύπου Pegasus, δίχως όμως να προσκομίζει το παραμικρό στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς της. Έστω και στο πλαίσιο του απορρήτου, στη βάση του οποίου διεξάγονται οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις της Βουλής.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής κλήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος όταν μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών ως προς τις ικανότητές του για ένα τέτοιο πόστο, τις σχέσεις του με πρόσωπα στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς και την αλλαγή του νόμου πρόσληψής του, επειδή δεν πληρούσε τα αρχικά κριτήρια.

Αυτός, λοιπόν, προέβη σε μια θεαματική παραδοχή. Ειδικότερα, παραδέχτηκε ότι πράγματι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο, Θ.Κουκάκη, κατόπιν «παραγγελίας» ξένων υπηρεσιών ή Αρχών. Οι υποκλοπές του τηλεφώνου του δημοσιογράφου γίνονταν με βάση τις νόμιμες διαδικασίες και εντολή του εισαγγελέα που κατοικοεδρεύει στην Κατεχάκη. Ο ίδιος επίσης αρνήθηκε ότι η Ελλάδα έχει συστήματα υποκλοπών τύπου Pegasus, Predator, κ.λ.π.

«Βόμβα» από την ΕΥΠ: Με αίτημα από ξένες υπηρεσίες η παρακολούθηση του κινητού του Κουκάκη

Ωστόσο, το απαράδεκτο είναι ότι ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ποιοι ήταν οι ξένοι που ζήτησαν την παρακολούθηση ενός Έλληνα πολίτη και μάλιστα δημοσιογράφου. Άραγε, η ΕΥΠ είναι «εκτελεστικό όργανο» ξένων … αιτημάτων; Εάν δεν το ξεκαθαρίσει αυτό άμεσα η κυβέρνηση, τότε ενισχύονται οι υποψίες ότι και η ίδια θα ωφελείτο από την παρακολούθηση Κουκάκη.

Ευθείες βολές κατά ΕΥΠ

Να σημειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, αφήνει ευθέως σοβαρότατες αιχμές την ΕΥΠ. «Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες για να μας παρακολουθούν, ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν. Τις πληρώνουμε για να πουν ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων να το υποβαθμίσουν, είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα».

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο! – Ποιοι ήθελαν να «κοριάσουν» το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη;

Απαντήσεις εδώ και τώρα

Ακόμα χειρότερα. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν αγόρασε το Predator ή άλλο σύστημα τύπου Pegasus. Ακόμα και εάν υποτεθεί ότι λέγει την αλήθεια, είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Ήταν ή βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ισραήλ και τη μυστική υπηρεσία του, «Μοσσάντ», καθώς και την εταιρεία, NSO, για την αγορά του Pegasus;

Κι αυτό, διότι, όπως αποκάλυψε το Antinews, η κυβέρνηση ήδη έκανε τέτοιες συνεννοήσεις με το Τελ Αβίβ, όπως αποδεικνύεται από αλληλογραφία εταιρείας (με έδρα το Χαλάνδρι και την Ελβετία) με την ΕΥΠ, πέρυσι το καλοκαίρι. Ειδικότερα, οι επαφές γίνονταν με αντικείμενο την αγορά του Pegasus και ενός ακόμα συστήματος, του Eclipse (προστασία από drones οικοδομικών τετραγώνων κυβερνητικών – κρατικών κτιρίων), επίσης της NSO.

Αποκάλυψη: «Έκλειψη» πάνω από την Ελλάδα με συστήματα μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων

Το σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση ήταν σε προχωρημένες συνεννοήσεις με το Ισραήλ. Τα πάντα, βέβαια, εν κρυπτώ, αφενός διότι αυτές οι «δουλειές» γίνονται στο παρασκήνιο, αφετέρου διότι στο μεταξύ είχε αποκαλυφθεί το διεθνές «σκάνδαλο Pegasus». Δηλαδή, μαζικές υποκλοπές σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, κ.ο.κ.

Το Pegasus, οι παρακολουθήσεις και η αμηχανία της ΕΕ

Εκτιμάται ότι με το Pegasus παρακολουθείτο και ο αντικαθεστωτικός Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σ.Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018. Ως εγκέφαλος της δολοφονίας κατηγορείται από τη Δύση ο πρίγκιπας – διάδοχος της Σ.Αραβίας, Μπιν Σαλμάν, ο οποίος προ ημερών επισκέφθηκε την Αθήνα.

Οι «καλοί» και οι «κακοί» δικτάτορες και η ηθική κρίση της Δύσης

Αντί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, σκόπιμο είναι να απαντήσει η κυβέρνηση εάν το καλοκαίρι του 2021 έκανε συνεννοήσεις με το Ισραήλ, όπως αναφέρεται σε σχετική αλληλογραφία, για:

-«Την απευθείας συνεργασία της NSO με την ΕΥΠ μέσω της διακρατικής σύμβασης για το σύστημα Pegasus. Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Θα είναι απευθείας σύμβαση της ΕΥΠ με την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Μοσσάντ και την Sibat».

-«Τον εξοπλισμό της ΕΥΠ και, μέσω αυτής του υπουργείου Άμυνας, με το σύστημα λογισμικού Pegasus της NSO (προϋπολογισμός πενταετίας 50 εκ. ευρώ)».

-«Τον εξοπλισμό με το σύστημα Eclipse (συνολικού ύψους 250 εκ. ευρώ)».

Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει διευκρινίσεις για ένα πολύ σοβαρό σημείο της αλληλογραφίας της εταιρείας με την ΕΥΠ. Εκεί, όπου αναφέρονται τα εξής: «Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας να γίνει ανάμεσα σε συνάντηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και σε μετέπειτα συνάντηση και υπογραφή του διοικητή της ΕΥΠ και των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας με τον πρόεδρο της NSO». Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, τότε είναι προφανές ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αγοράς ή ότι ήδη η ΕΥΠ έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους λογισμικά – συστήματα υποκλοπών.

Παίγνια παραπλάνησης

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε η καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση.

Σύμβαση με τέτοιο αντικείμενο (αγορά λογισμικού παρακολουθήσεων) σίγουρα δεν υπάρχει. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποια σύμβαση για αγορά … καρφιτσών! Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα δεν ήταν σε προχωρημένες επαφές με το Τελ Αβίβ για αγορά συστήματος τύπου Pegasus, έναντι πενήντα εκατομμυρίων ευρώ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παραπληροφορεί.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Επιτροπή της Βουλής, Χάρης Καστανίδης, φέρεται να τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση ζήτησε να κατονομάσει ο Π.Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Από τη μεριά του, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να είπε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ.Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Πράγματι, αυτό μπορεί να συμβεί. Μπορούν να «φυτέψουν» το συγκεκριμένο λογισμικό στο κινητό κάποιου «στόχου» από άλλη χώρα. Ωραία όλα αυτά. Όμως, θα εξηγήσει επιτέλους ο Π.Κοντολέων εάν και τι είδους επαφές είχε πέρυσι το καλοκαίρι με τους Ισραηλινούς για την απόκτηση του Pegasus; Τα υπόλοιπα είναι κινήσεις … παραπλάνησης.

Το χρονικό των υποκλοπών

Η «νόμιμες» υποκλοπές του τηλεφώνου του Κουκάκη από την ΕΥΠ, στη συνέχεια το παράνομο κόριασμα του τηλεφώνου μέσω του συστήματος, Predator, καθώς και η απόπειρα κοριάσματος του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έως τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν χρονολογικά ως εξής:

-Η άρση του απορρήτου προκειμένου να υποκλαπούν οι συνομιλίες του Κουκάκη από την ΕΥΠ ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

-Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ ζήτησε παράταση της άρσης του απορρήτου, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η παρακολούθηση διεκόπη.

-Όσον αφορά το Predator, το κινητό του δημοσιογράφου εμφανίζεται μολυσμένο από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

-Η απόπειρα να κοριαστεί το τηλέφωνο του Ν.Ανδρουλάκη, με γραπτό μήνυμα που του εστάλη, έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021. Δηλαδή, λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την ανάδειξή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση που «πατούσε» το link που του είχε σταλεί, θα είχε ενεργοποιηθεί ο ιός παρακολούθησης του Predator. Δεν το έκανε.

Μηνυτήρια αναφορά του Ν. Ανδρουλάκη στον Άρειο Πάγο για παρακολούθηση του τηλεφώνου του

-Στην Επιτροπή της Βουλής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, φέρεται να ανέφερε ότι «από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά 3 εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες».

«Σκάνδαλο Κουκάκη»

Παραείναι πολλές οι «συμπτώσεις» στην περίπτωση του Κουκάκη. Τον οποίο, από τη μια μεριά παρακολουθεί η ΕΥΠ για λογαριασμό ξένου … ευαγούς ιδρύματος, αλλά που αρνείται να αποκαλύψει ο διοικητής της ποια «υπηρεσία» είναι, και παράλληλα λίγο μετά του «φυτεύουν» έναν ιό Predator. Κάτι που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέδωσε σε … ιδιώτες!

Εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα: Ο Γ.Οικονόμου και το μέγαρο Μαξίμου είχαν ενημερωθεί από την ΕΥΠ ότι ήταν πράγματι «ιδιώτες» αυτοί που «φύτεψαν» το Predator στο τηλέφωνο του Κουκάκη; Κι αν το ξέρουν, γιατί δεν το λένε; Πρόκειται για παρακολούθηση Έλληνα πολίτη και καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών, ατομικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άραγε, αυτοί οι «ιδιώτες» έχουν κάποια σχέση με τις «παραγγελιοδόχους» μυστικές υπηρεσίες που ζήτησαν από την ΕΥΠ υποκλοπές του Κουκάκη; Ποιες είναι επιτέλους αυτές οι «υπηρεσίες»; Γερμανικές, Ισραηλινές, Αμερικάνικες, Ρώσικες, … Ουγκαντιανές; 

Γιατί η κυβέρνηση σιωπά, εφόσον δείχνει τόσο «σίγουρη» ότι ξέρει; Εκτός κι αν έχει μαύρα μεσάνυχτα και έχει πέσει και η ίδια θύμα ξένων μυστικών υπηρεσιών. Κάτι που είναι εξίσου απογοητευτικό για την ασφάλεια της χώρας.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ο δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα των υποκλοπών στον Κουκάκη, έγραψε: «Ξένη αρχή το ζήτησε γιατί προφανώς την ενδιέφερε η εφαρμογή του νόμου για την αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών. Κοντά ποδάρια».

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το site, reportersunited.gr, ο Θ.Κουκάκης είχε ερευνήσει την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, άλλοτε επικεφαλής της Τράπεζας, και του επιχειρηματικού ομίλου Libra του εφοπλιστή, Γιώργου Λογοθέτη. Επίσης, το πώς η ελληνική κυβέρνηση τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπεια την πιο χαλαρή αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Σκοτεινή υπόθεση

Ενδιαφέρον έχει, πάντως, το δημοσίευμα του site, reportersunited.gr, πριν από τέσσερις μήνες, για την «υπόθεση Κουκάκη».

Εχθρός του Κράτους

Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:

«Σύμφωνα με έγγραφα που μελέτησε το Reporters United, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.

Και οι τρεις διατάξεις -άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης- έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια Εισαγγελέας, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου. Η Εισαγγελέας που εκδίδει τις σχετικές διατάξεις άρσης του απορρήτου είναι η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεσμός που στεγάζεται στο κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη. Πρόκειται για τη Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών.

Οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του θιγόμενου ούτε εξειδικεύουν τους λόγους της άρσης του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου και στην αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας

Στις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που η ΕΥΠ ζήτησε να σταματήσει η άρση του απορρήτου του Κουκάκη, ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

Στις 10 Μαρτίου 2021, δηλαδή μετά την επιβεβαίωση των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του.

Μέχρι τότε, η νομοθεσία προέβλεπε ότι μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης του απορρήτου κάποιου πολίτη (μετά δηλαδή το τέλος της παρακολούθησης), η ΑΔΑΕ μπορούσε να γνωστοποιεί στον θιγόμενο την άρση, είτε αυτή έγινε για διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μοναδική προϋπόθεση για τη γνωστοποίηση ήταν να μη διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση.

Η ΑΔΑΕ λοιπόν έκανε ακριβώς αυτό: Ρώτησε την Εισαγγελέα της ΕΥΠ αν η γνωστοποίηση των υποκλοπών στον δημοσιογράφο θα έθετε σε κίνδυνο τον σκοπό για τον οποίο διατάχθηκε η παρακολούθησή του.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων στη συνέχεια δείχνει την αναταραχή που προκαλεί το ερώτημα της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ και το Μαξίμου.

Στις 31 Μαρτίου, δηλαδή μόλις 20 μέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ, η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο νόμος και απαγορεύεται πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει στην γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων στον πολίτη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και άρα καλύπτει τις υποκλοπές Κουκάκη.

Η νέα ρύθμιση προκαλεί νομικές αντιδράσεις, αφού στις 7 Απριλίου 2021 ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και άλλα δύο μέλη της Αρχής δημοσιεύουν άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία Μητσοτάκη παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Είμαστε πλέον στο καλοκαίρι του 2021 και το τηλέφωνο του Κουκάκη μολύνεται από το λογισμικό Predator (inside story, 11.4.2022). Η έκθεση αυτοψίας του Citizen Lab αναφέρει πώς το κινητό του δημοσιογράφου εμφανίζεται μολυσμένο από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του για το θέμα, αναφέρθηκε σε «ιδιώτη» που παρακολουθεί «ιδιώτη», ενώ σε επόμενη δήλωσή του είπε ότι οι ελληνικές Αρχές δεν συναλλάσσονται με εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται λογισμικά τύπου Predator».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .