Σάββατο, Ιουλίου 2

Ανεκπλήρωτοι έρωτες: Γιατί είναι οι μεγαλύτεροι της ζωής μας;

Σχεδόν όλοι ζήσαμε κάποια στιγμή έναν ανεκπλήρωτο έρωτα.

Ανεκπλήρωτοι έρωτες Istock

Από τη Γρηγορία Σόμπολου, ψυχολόγο - συστημική ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάποια στιγμή στη ζωή μας σχεδόν όλοι έχουμε αναφέρει τη φράση "ανεκπλήρωτος έρωτας" ή τη λέξη "απωθημένο" και ίσως έχουμε κάνει συζητήσεις με οικεία πρόσωπα προσπαθώντας να λύσουμε το μυστήριο που τον περιβάλλει. Ένας τέτοιος έρωτας μας κάνει να ξεχνιόμαστε και να ταξιδεύουμε με έντονα συναισθήματα, νοσταλγώντας στιγμές. Και μετά έρχονται η απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Τι είναι ο ανεκπλήρωτος έρωτας;

Σύμφωνα με το Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, είναι το απωθημένο, το ανικανοποίητο, ο πλατωνικός έρωτας. Κάποιοι προσπαθούν να τον ξεχάσουν αντικαθιστώντας τον με ένα άλλο πρόσωπο, αλλά υπάρχει ακόμη στο μυαλό τους, έχοντας μια ελπίδα ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Άλλοι τον έχουν συνεχώς στο μυαλό τους και αρνούνται να προχωρήσουν ή τον συγκρίνουν κάθε φορά με μια ήδη υπάρχουσα σχέση. Είναι εθιστικός αλλά βασανιστικός. Είναι δυνατός αλλά ταυτόχρονα σιωπηλός και αφήνει σημάδια στην καρδιά. Αυτή, λοιπόν, η αντίφαση μας μπερδεύει και δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τον ανεκπλήρωτο έρωτα, που έτσι αποκτά διάρκεια που πότε είναι ελκυστική και πότε βασανιστική.

Το μυστήριο και ο διαχωρισμός

Αν θέλουμε να λύσουμε αυτό το μυστήριο, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον πραγματικό από το φανταστικό έρωτα. Ο πραγματικός έρωτας έχει ανταπόκριση και διακυμάνσεις. Με αυτές τις διακυμάνσεις μαθαίνουμε να αξιολογούμε, να διαχειριζόμαστε και έτσι να εξελισσόμαστε, αλλά και να ωριμάζουμε ως άνθρωποι. Στον ανεκπλήρωτο έρωτα, επειδή ακριβώς δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, δε
χρειάζεται να καταναλώσουμε ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές δυσκολίες μιας σχέσης, δε χρειάζεται να δεσμευόμαστε, να παίρνουμε ευθύνη για κάτι ή ακόμα και να κάνουμε πλάνα που πρέπει να περατώσουμε. Το σημαντικότερο είναι ότι ο ανεκπλήρωτος έρωτας δε φθείρεται από την καθημερινότητα, αλλά και δε "ρουτινιάζει". Όσο εξιδανικευμένος είναι στην αρχή, έτσι και παραμένει. Το άτομο δε φοβάται μήπως απογοητευτεί ή απορριφθεί και φυσικά δεν υπάρχει "τέλος" αν δεν το επιλέξει το ίδιο το άτομο. Στο φαντασιωσικό έρωτα, από τη στιγμή που το αντικείμενο του πόθου εξιδανικεύεται είναι πολύ εύκολο να παρερμηνευθεί η συμπεριφορά του. Πολλές φορές δημιουργούνται παράλογες σκέψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να τον ικανοποιήσει όσο αυτός ο έρωτας και ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιον άλλο. Πολλές είναι οι παρερμηνείες που βολεύουν στο να παραμείνει ένας έρωτας ανεκπλήρωτος. Στην ουσία, εξαπατούμε τον εαυτό μας, τον προστατεύουμε από μια πιθανή αποτυχία στο να ολοκληρωθεί ο πραγματικός έρωτας, γιατί αυτό χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και ευθύνη.

Στην ουσία της ερώτησης

Τελικά, ποιος είναι ο πραγματικός έρωτας και ποιος ο φανταστικός; Πότε πρέπει να σταματήσουμε έναν έρωτα που υπάρχει μόνο στη φαντασία μας; Ο πραγματικός έρωτας είναι αυτός που θα αποκαλυφθεί ακόμα κι αν είναι πολύ πιθανό να απορριφθεί. Είναι καλύτερα να γνωρίσεις τον έρωτα και να τον χάσεις παρά να μην τον γνωρίσεις ποτέ. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς: "Για ποιο λόγο επιλέγω να επιμένω σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα; Τι εξυπηρετεί αυτή η αναμονή και ποιες ανασφάλειες κρύβονται πίσω από αυτή την επιλογή; Όσο περιμένω, ελπίζοντας ότι ο ανεκπλήρωτος έρωτας θα ολοκληρωθεί, τι θα έχω χάσει στην πορεία;".

Το  "Εμείς" και η σημαντικότητα 

Σχεδόν όλοι ζήσαμε κάποια στιγμή έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Με κάποιον που δε θα μπορούσαμε ποτέ να προσεγγίσουμε, που δεν του το αποκαλύψαμε, που, ενώ του το ομολογήσαμε, δε βρήκαμε ανταπόκριση. Με κάποιον που συνάψαμε σχέση, αλλά αυτή τελείωσε αφήνοντάς μας να αποζητάμε την επιστροφή του. Αυτό που είναι σημαντικό να κρατήσουμε είναι να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού έρωτα, που μας απογειώνει στην αρχή και μας δίνει την ευκαιρία να βιώσουμε δοκιμασίες αλλά και συναισθηματική ωρίμανση, και του ανεκπλήρωτου ή φαντασιωσικού έρωτα, που μπορεί να παραμείνει αιώνιος, αποτρέποντάς μας όμως τελικά από το να βιώσουμε μια πραγματική συνδιαλλαγή αλλά και ευτυχία.
 

https://www.shape.gr/life/sex-sxeseis/1000658/anekplirotoi-erotes-giati-einai-oi-megaluteroi-tis-zois-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .