Πέμπτη, Ιουλίου 21

Στοιχεία από τον ΟΗΕ: Η Ινδία ετοιμάζεται να ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα

ΟΗΕ

Η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου το 2023, με κάθε μια εξ αυτών να αριθμεί πάνω από 1,4 δισεκ. κατοίκους φέτος, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ότι η υψηλή γεννητικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την οικονομική ανάπτυξη.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός, που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 8 δισεκ. έως τις 15 Νοεμβρίου φέτος, μπορεί να αυξηθεί στα 8,5 δισεκ. το 2030 και στα 10,4 δισεκ. το 2100, καθώς ο ρυθμός θνησιμότητας επιβραδύνεται, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού.
Ο πληθυσμός της Ινδίας ήταν 1,21 δισεκ. το 2011, σύμφωνα με την εγχώρια απογραφή, που γίνεται μία φορά ανά δεκαετία. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την απογραφή του 2021 λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από το 1950, έχοντας μειωθεί κάτω από το 1% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το 2021, η μέση γεννητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 2,3 γέννες ανά γυναίκα στη διάρκεια ζωής τους, έχοντας μειωθεί από περίπου 5 γέννες το 1950. Η παγκόσμια γεννητικότητα προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στις 2,1 γέννες ανά γυναίκα έως το 2050.
«Είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρώπινη φύση μας και να θαυμάσουμε τα επιτεύγματα στην υγεία που έχουν επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και έχουν μειώσει δραματικά τα ποσοστά θανάτων μητέρων και παιδιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού αποτελεί υπενθύμιση της κοινής ευθύνης για τη φροντίδα του πλανήτη και για να «αναλογιστούμε το εάν υστερούμε ακόμα στις δεσμεύσεις μας ο ένας προς τον άλλον», δήλωσε.
Σε μια αναφορά σε προηγούμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας –που εκτιμά περίπου 14,9 εκατ. θανάτους που συνδέονται με την πανδημία της COVID-19 μεταξύ του Ιανουαρίου του 2020 και του Δεκεμβρίου του 2021– η έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει ότι το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μειώθηκε στα 71 έτη από τα 72,8 έτη το 2019, κυρίως λόγω της πανδημίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι πάνω από το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης στον παγκόσμιο πληθυσμό έως το 2050 θα αφορά οκτώ χώρες -Κονγκό, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν πάνω από το ήμισυ της αναμενόμενης αύξησης έως το 2050. Ωστόσο, ο πληθυσμός 61 χωρών προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ή και περισσότερο από το 2022 έως το 2050, λόγω της μείωσης στη γεννητικότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .