Τετάρτη, Ιουλίου 13

Τραγωδία στη Σάμο από την πτώση ελικοπτέρου με τετραμελές πλήρωμα

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΕΝΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΔΙΑΣΩΘΗΚΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Τραγωδία στη Σάμο από την πτώση ελικοπτέρου με τετραμελές πλήρωμα

Πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στη Σάμο κατέπεσε το απόγευμα της Τετάρτης σε θαλάσσια περιοχή.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τέσσερα  άτομα και συγκεκριμένα επιχειρούσε στον όρμο της Πλάκας στην περιοχή του Αγίου Μηνά. Είναι τύπου Μi-8, ρωσικής κατασκευής μισθωμένο από την Ουκρανία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διασωθεί ήδη ένα από τα τέσσερα μέλη του

πληρώματος και έχουν εντοπιστεί  νεκρά άλλα δύο. Το Λιμενικό εντόπισε το πρώτο από τα μέλη του πληρώματος στις 18.30. Αργότερα στις 19.20 περισυνελέγη και δεύτερο άτομο αλλά χωρίς τις αισθήσεις του από πλωτό σκάφος, το οποίο δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.Επιχειρήθηκε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται. Στις 19.43  εντοπίστηκε το τρίτο μέλος του πληρώματος και αυτό χωρίς τις αισθήσεις του.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από Σάμο 16:39 και το ατύχημα συνέβη 17:55. Είχε προσεγγίσει το σημείο  για να εφοδιαστεί με νερό και όταν πήρε ύψος χάθηκε ο έλεγχος και κατέπεσε. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το πλήρωμα αποτελείται από έναν Ρουμάνο, δύο Μολδαβούς και έναν Έλληνα. 

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των  αγνοουμένων. Συμμετέχει ένα UAV τύπου Heron από το Ισραήλ που χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία και ένα αεροναυαγοσωστικό ελικόπτερο Super Puma που απογειώθηκε από την Χίο.

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης ενισχύονται συνεχώς από σκάφη του Λιμενικού που είναι σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και από ιδιωτικά σκάφη.

Στο παρακάτω βίντεο του Samos24, φαίνεται η διάσωση του Ρουμάνου πιλότου: 

 

Στην ευρύτερη περιοχή πνέουν άνεμοι έως 7 μποφορ. Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο Σάμου.

Στη φωτογραφία που παρουσίασε το Samos24 φένεται το ελικόπτερο κατά την πτώση
Στη φωτογραφία που παρουσίασε το Samos24 φένεται το ελικόπτερο κατά την πτώση

Νωρίτερα συναγερμός επικράτησε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής καθώς χάθηκε ξαφνικά η επικοινωνία με το συγκεκριμένο ελικόπτερο.  Η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε στη «Ζούγκλα» το περιστατικό από την πρώτη στιγμή. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις έρευνες για τον εντοπισμό των μελών του πληρώματος:

 

 

 

Ο διασωθείς Ρουμάνος πιλότος (Φωτό: samos24.gr)
Ο διασωθείς Ρουμάνος πιλότος (Φωτό: samos24.gr)

 

 

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Ενημέρωση για τη δασική πυρκαγιά στη Σάμο και πτώση ελικοπτέρου αεροπυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Παλαιοχώρι Σάμου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Κατά την επιχείρηση αεροπυρόσβεσης, ένα (1) ελικόπτερο τύπου ER-MH4 μισθωμένο από το Πυροσβεστικό Σώμα, με πλήρωμα τεσσάρων (4) ατόμων, εκ των οποίων τρείς (3) αλλοδαποί και ένας (1) ημεδαπός ο οποίος λειτουργούσε ως σύνδεσμος, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, πλησίον της παραλίας Πλάκα, Ν.Δ. της Νήσου Σάμος.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σάμου.

Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, διεσώθη ένα (1)  μέλος του πληρώματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των άλλων τριών (3) μελών.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .