Παρασκευή, Ιουλίου 1

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης

Η ανάπτυξη 50 καταστημάτων έως το 2025 και 80 έως το 2026 – 2027 στην Ελλάδα αποτελεί τον στόχο της i-mall Holdings, της εταιρείας που δημιούργησε το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα μικρής λιανικής στη χώρα. Μετά τη Νέα Σμύρνη, όπου βρίσκεται το πρώτο κατάστημα, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, επόμενος σταθμός αναμένεται να είναι η Καλλιθέα. Ήδη ενδιαφέρον για να αναπτύξουν κατάστημα (μέσω δικαιόχρησης) έχουν εκδηλώσει 64 ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα και μάλιστα και από τη νησιωτική χώρα.

Το πρωτοποριακό και για τα παγκόσμια δεδομένα κατάστημα μικρής λιανικής έχει ήδη περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Μετά την παρουσίασή του που έγινε στο εξωτερικό υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη καταστημάτων i-mall Micro Market σε έξι πόλεις της Ρουμανίας, στην Ιταλία, τη Γαλλία και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Ρηνανία – Βεστφαλία. Το μοντέλο στις άλλες χώρες θα αναπτυχθεί μέσω master franchising. Ήδη το σύστημα των αγορών (τι βλέπει ο καταναλωτής στην οθόνη αφής όταν ψωνίζει) και όχι μόνο έχει αναπτυχθεί σε 8 διαφορετικές γλώσσες. 

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης-1

Το κόστος της επένδυσης για τον δικαιοδόχο, αυτόν που θα ανοίξει ένα κατάστημα στην Ελλάδα, είναι 200.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι εντός 3,5 ετών θα έχει κάνει απόσβεση της επένδυσης αυτής. Κι αυτό διότι έχει υπολογισθεί ότι ο ημερήσιος τζίρος του καταστήματος είναι τουλάχιστον 750 ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους λειτουργίας (1 υπάλληλος που μπορεί να είναι και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, έλεγχος όλων των λειτουργιών από απόσταση μέσω του κινητού και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας) είναι πολύ υψηλό, της τάξης του 30%, όταν η υπόλοιπη αγορά δουλεύει με περιθώριο πολύ χαμηλότερο, της τάξης του 19%.

Πώς λειτουργεί το ρομποτικό αυτό κατάστημα; Σε έναν χώρο υπάρχουν τρεις αυτόματοι πωλητές που συνολικά διαθέτουν 3.000 τεμάχια προϊόντων που ανήκουν σε 300 κωδικούς. Οι κωδικοί περιλαμβάνουν μπύρες αλλά και κάποια άλλα ποτά (π.χ. τζιν τόνικ σε κουτάκι), νερά, αναψυκτικά, χυμούς, αλμυρά και γλυκά σνακς, καραμέλες, τσίχλες, τροφές για ζώα συντροφιάς, αλλά και φορτιστές, προφυλακτικά κ.α. Πριν από την ανάπτυξη κάθε καταστήματος γίνεται έρευνα για τους κωδικούς που έχουν συχνή κατανάλωση στην περιοχή έτσι ώστε να μπορεί να αλλάξει το μείγμα των προϊόντων που διατίθεται. Το κατάστημα δεν πουλά γαλακτοκομικά, αλλά ούτε προϊόντα καπνού. 

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης-2

Οι κεντρικές συμφωνίες που έχουν γίνει με τις χονδρεμπορικές εταιρείες και το χαμηλό κόστος λειτουργίας διασφαλίζουν και ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες, όπως επεσήμανε χθες στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων ο κ. Γιώργος Φασουλάκης, εμπορικός διευθυντής της i-mall Micro Market, είναι οι χαμηλότερες στη μικρή λιανική. Ο ίδιος, σημειωτέον, προέρχεται από την Kiosky’s από την οποία έφυγε το περασμένο φθινόπωρο μετά την εξαγορά της από την efood. 

Η καινοτομία, σε αντίθεση, με άλλους αυτόματους πωλητές είναι ότι μπορεί στα ράφια του να φιλοξενήσει προϊόντα διαφορετικών μεγεθών, όλες οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά και τα προϊόντα παραδίδονται αποστειρωμένα. Το κατάστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο. Διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi, φορτιστές για κινητά τηλέφωνα ενώ είναι προσβάσιμο και σε ΑμΕΑ. Επίσης, διαθέτει κάδους ανακύκλωσης. 

Οι πληρωμές γίνονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ηλεκτρονικών πορτοφολιών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης των λεγόμενων imall coins, λύση που διευκολύνει την πραγματοποίηση αγορών κυρίως από παιδιά, ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το ρομποτικό αυτό κατάστημα. Ο γονέας «αγοράζει» μερικά τέτοια ηλεκτρονικά νομίσματα, τα οποία μπορεί να μεταφέρει στο κινητό του παιδιού, και αυτό να τα χρησιμοποιήσει για τις αγορές του στο κατάστημα. 

Οι παραγγελίες πραγματοποιούνται διαδραστικά μέσω οθόνης αφής (touchscreen), είτε μέσω εφαρμογής για κινητά, η οποία θα λανσαριστεί μες στο επόμενο 15ήμερο. Με ένα QRcode το οποίο θα λαμβάνει ο καταναλωτής στο κινητό του ενόσω είναι καθοδόν προς το κατάστημα, θα μπορεί να παραλαμβάνει την παραγγελία του εύκολα, γρήγορα και κερδίζοντας πόντους στο πλαίσιο προγράμματος επιβράβευσης (loyalty). Μάλιστα, προβλέπονται προσωποποιημένες προσφορές και εξατομικευμένο πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών. Στο κατάστημα λειτουργεί και Skroutz Point (θυρίδες για παραλαβή προϊόντων που κάποιος έχει παραγγείλει μέσω Skroutz) και μέσω συμφωνίας που έχει γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές θα υπάρχει και στην ουσία μία «ανταλλαγή» πόντων στα προγράμματα επιβράβευσης. Δηλαδή όταν κάποιος κάνει αγορές από τη μία εταιρεία θα έχει και κάποιους πόντους στο πρόγραμμα επιβράβευσης της άλλης. Το μέγιστο όριο τεμαχίων ανά παραγγελία είναι 6.

i-mall: Το πρώτο πλήρως ρομποτικό κατάστημα και τα σχέδια επέκτασης-3

Ο έλεγχος όλου του καταστήματος γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου και η φυσική παρουσία που απαιτείται είναι μόνο για την πλήρωση των αυτόματων πωλητών με προϊόντα (με τις λεπτομέρειες για το ποια προϊόντα πρέπει να αναπληρωθούν να έχουν γίνει γνωστές μέσω του κινητού), καθώς και για εξυπηρέτηση του κοινού (από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης) σε περίπτωση που κάποιος είχε πρόβλημα με την παραγγελία του. 

Το σύστημα πληρωμών δημιουργήθηκε από τη Warply σε συνεργασία με την Cardlink, με χρήση νέας γενιάς self-service POS στους αυτόματους πωλητές των καταστημάτων για συναλλαγές με τη χρήση κάρτας και wallet. Την μουσική εμπειρία έχει αναλάβει η Panik Entertainment Group μέσα από την συνεχή ροή του Panik TV που προβάλλεται στα  i-mall Micro Market stores.

 

 https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/business/82402/i-mall-to-proto-pliros-rompotiko-katastima-kai-ta-schedia-epektasis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .