Κυριακή, Ιουλίου 3

O Πούτιν σκέφτεται να «πατήσει το κουμπί» και να διακόψει το φυσικό αέριο στην ΕΕ

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του βρετανικού Spectator για το ενδεχόμενο ολικού αποκλεισμού από τη Ρωσία.
O Πούτιν σκέφτεται να «πατήσει το κουμπί» και να διακόψει το φυσικό αέριο στην ΕΕ

Το Spectator αναλύει την πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σηκώνοντας το γάντι, από ενεργειακής πλευράς, στον ιδιότυπο ψυχρό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Δύση μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη βρετανική ιστοσελίδα, η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να χρησιμοποιεί το κρύο για να νικήσει την Ευρώπη. Ο χειμώνας του 1812 συνέτριψε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Ναπολέοντα.

Τα στρατεύματα του Χίτλερ κυριολεκτικώς καταψύχθηκαν έξω από τις πύλες της Μόσχας τον Δεκέμβριο του 1941. Τώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει την επιλογή να απενεργοποιήσει το αέριο που στέλνεται στην Ευρώπη - μια στρατηγική ενάντια στην οποία η Γερμανία φαίνεται να μην έχει καμία άμυνα.

Αν η Ρωσία αποκόψει τελείως τη Γερμανία

Η Gazprom, ο μονοπωλιακός προμηθευτής ρωσικού φυσικού αερίου, έχει δώσει στη Γερμανία μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή, εάν η Μόσχα παίξει άσχημα. Πρόσφατα μείωσε στο μισό την ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλεται μέσω του αγωγού Nord Stream 1, χρησιμοποιώντας ψευδείς τεχνικές δικαιολογίες. Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της, συνειδητοποιεί τώρα ότι ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα συνολικό εμπάργκο φυσικού αερίου - και έναν κρύο χειμώνα. Την περασμένη εβδομάδα το επίπεδο κινδύνου αερίου ανέβηκε στο δεύτερο στάδιο, σε κατάσταση «συναγερμού».

Ο Πούτιν μπορεί να διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου σε μειωμένη ένταση. Τι γίνεται όμως αν αποκόψει τελείως τη Γερμανία; Το να λέμε ότι η Γερμανία έχει εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς το τεράστιο μέγεθος αυτού που συμβαίνει. Οι Γερμανοί χρειάζονται ρωσικό αέριο για να θερμάνουν τα σπίτια τους. Η βαριά βιομηχανία της χώρας εξαρτάται από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, οποιαδήποτε ξαφνική διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου θα πυροδοτούσε ένα φαινόμενο ντόμινο: μια οικονομική κρίση που συγκρίνει με την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008.

ΡΩΣΙΑ

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ κοιτάζει καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται για να απαιτήσει τον τερματισμό του σχεδιαζόμενου γερμανικού εμπάργκο κατά της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου.

Ο Χάμπεκ είναι επίσης ο αναπληρωτής καγκελάριος του Όλαφ Σολτς και ο ανώτερος εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική κυβέρνηση. Ήταν αρκετά εμφατικός για το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα του στο να κλείσει τις βρύσες ο Πούτιν. «Οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι να χρεωθούν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και οι άνθρωποι θα γίνουν φτωχότεροι», είπε την περασμένη εβδομάδα. «Είναι το καλύτερο έδαφος για τον λαϊκισμό, ο οποίος έχει σκοπό να υπονομεύσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας εκ των έσω». Δεν πρόκειται μόνο για το φυσικό αέριο. Αφορά την ίδια τη γερμανική δημοκρατία.

Γιατί να το έλεγε αυτό δυνατά ο Χάμπεκ; Δεν έχουν τέτοιες προειδοποιήσεις το στρεβλό αποτέλεσμα να ενθαρρύνουν τον Πούτιν να ενεργοποιήσει εμπάργκο αερίου; Ίσως αυτή είναι η πρόθεση του Χάμπεκ; Το κόμμα των Πρασίνων ήταν πολύ επιθετικό σχετικά με την πλήρη αποκοπή της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και μπορεί ακόμη και να χαιρετίσει μια τέτοια αποκοπή για περιβαλλοντικούς λόγους. Αλλά αν ο Πούτιν έκοψε το φυσικό αέριο, το υπουργείο του Χάμπεκ θα ήταν υπεύθυνο για τις συνέπειες. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να κατηγορήσει τα ενεργειακά προβλήματα της χώρας στους προκατόχους της. Εάν ενθαρρύνουν τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, το φταίξιμο θα βαρύνει αυτή την ηγεσία.

Η «γλυκιά» επιλογή του προέδρου της Ρωσίας

Οι γερμανικές εφημερίδες προσπαθούν να προετοιμάσουν τους αναγνώστες για το τι μπορεί να περιμένει. «Η πετρελαϊκή κρίση του 1973, με τις τέσσερις Κυριακές της χωρίς αυτοκίνητα, φαίνεται σαν μια ξηρή πορεία σε σύγκριση με αυτό που επιφυλάσσει τώρα η γερμανική βιομηχανία και οι καταναλωτές», λέει μια ανάλυση στη Die Welt. Η Γερμανία στοχεύει να έχει γεμάτα τα δοχεία αποθεμάτων φυσικού αερίου της κατά 90 τοις εκατό μέχρι το χειμώνα - από 60 τοις εκατό τώρα.

Η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Γερμανίας δημοσίευσε πρόσφατα επτά σενάρια για τον χειμώνα και την άνοιξη. Έξι αφορούν κρίσιμες ελλείψεις. Μόνο ένα προβλέπει χωρητικότητα σε μετρίως ασφαλές 25 τοις εκατό το χειμώνα (και 40 τοις εκατό το καλοκαίρι). Αλλά αυτό είναι το σενάριο στο οποίο οι Ρώσοι τηρούν όλες τις απαιτήσεις αποθήκευσης αερίου σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία. Με άλλα λόγια, υπάρχει μηδενικός χώρος για τυχόν αποκλίσεις. Έτσι, εάν ο Πούτιν διατηρήσει τη ροή του φυσικού αερίου με μειωμένο ρυθμό, η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τεράστιες ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα. Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η «γλυκιά» επιλογή του Πούτιν. Θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και να πάρει τα περισσότερα χρήματα καθώς το ρωσικό αέριο πουλάει σε μαζικά διογκωμένες τιμές.

Οι Γερμανοί χρειάζονται το ρωσικό φυσικό αέριο για να ζεσταίνουν τα σπίτια τους και η γερμανική βιομηχανία εξαρτάται από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Ο Πούτιν έχει αντισταθεί στο παρελθόν στη χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου ως διπλωματικών όπλων ακόμη και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πολέμων. Όταν προσάρτησε την Κριμαία, το αέριο συνέχισε να ρέει μέσω της Ουκρανίας. Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Ο Χάμπεκ έχει θέσει στόχο να μειώσει τη γερμανική κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου στο μηδέν εντός δύο ετών - αν και έχει λίγες πιθανότητες να το πετύχει δεδομένης της απουσίας εναλλακτικών προμηθευτών.

Αντιμέτωπος με μια αναπόφευκτη απώλεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τη Δυτική Ευρώπη, μπορεί να γίνει λογικό για τον Πούτιν να πατήσει ο ίδιος τη σκανδάλη και να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά, αντί να αφήσει τους Ευρωπαίους να υπαγορεύσουν τους όρους με τους οποίους μπορούν να τον χάσουν.

Τι εμποδίζει τη Ρωσία να προκαλέσει ενεργειακό όλεθρο;

Το κλείσιμο των βρυσών θα κόστιζε σοβαρά στο Κρεμλίνο: το αέριο που δεν παραδίδεται δεν μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί ή να ωθηθεί ξανά στο έδαφος. Ωστόσο, ο Πούτιν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, χάρη στα απροσδόκητα κέρδη του από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 200-250 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος - περίπου το διπλάσιο από πέρυσι.

Ωστόσο, οι κυρώσεις προκαλούν σημαντική αναστάτωση κάτω από το καπό της ρωσικής οικονομίας. Μπορεί να δούμε περισσότερες ζημιές όσο περνάει ο καιρός. Ωστόσο, αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι ο Πούτιν μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα εμπάργκο φυσικού αερίου, ενώ η Γερμανία δεν μπορεί. Ο Σολτς του είπε ότι χάνει τους Γερμανούς αγοραστές φυσικού αερίου του σε κάθε περίπτωση, οπότε τι θα εμποδίσει τον Πούτιν να φύγει προκαλώντας τη μέγιστη οικονομική ζημιά;

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η αλληλεγγύη της Γερμανίας με την Ουκρανία μπορεί να επιβιώσει ενός κρύου χειμώνα - ή να αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να αναβάλει το κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών της σταθμών (μια πολιτική για την οποία ο Χάμπεκ και οι Πράσινοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν). Οι υπόλοιποι τρεις πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας εξακολουθούν να παρέχουν το 6 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αλλά χωρίς ρωσικό αέριο, η Γερμανία θα χρειαστεί όλη την ενέργεια που μπορεί να πάρει.

ΡΩΣΙΑ

Ο πυρηνικός σταθμός Grohnde, ο οποίος παροπλίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021.

Τι είναι πιθανό να κάνει ο Πούτιν; Μπορούμε να αγνοήσουμε τις φήμες για την υγεία του ή για πραξικόπημα στο Κρεμλίνο: τέτοιες πληροφορίες είναι ευσεβείς πόθοι. Θυμάστε τους σεβαστούς στρατηγούς της πολυθρόνας που μας είπαν τον Μάρτιο ότι η Ρωσία θα ηττηθεί στρατιωτικά; Ή τις προβλέψεις των ειδικών της Ρωσίας ότι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε ποτέ; Ο Πούτιν μας έχει πει πολλές φορές αυτό που πιστεύει: ότι «η Ουκρανία δεν είναι καν κράτος» και πρέπει να είναι μέρος της Ρωσίας.

Η αποτυχία του Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο έδειξε ότι ο στρατός του δεν είναι τόσο ισχυρός όσο νόμιζε - αλλά στη μάχη του οικονομικού πολέμου ήταν πιο επιτυχημένος. Κατάφερε να κάνει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ανοιγοκλείνουν πρώτα τα μάτια όταν επρόκειτο να πληρώσουν για παραδόσεις φυσικού αερίου σε ρούβλια (ακόμα και παριστάνοντας ότι δεν το κάνουν).

Η Ρωσία ξέρει ότι η Γερμανία είναι ο πιο αδύναμος κρίκος

Ο Πούτιν είναι πλέον τόσο γεμάτος μετρητά που μπορεί να αντέξει οικονομικά να χρησιμοποιήσει κυρώσεις για το φυσικό αέριο κατά της ΕΕ. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, είχε πολύ δίκιο όταν είπε ότι η Γερμανία έπρεπε να είχε δράσει μόνη της και να είχε κινηθεί από την αρχή για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Σε εύθετο χρόνο, η Δύση θα βρει εναλλακτικούς προμηθευτές και έξυπνους τρόπους για να κόψει τα ρωσικά εμπορεύματα. Μέχρι τότε, ο Πούτιν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα τεράστια εμπορεύματά του ως εργαλεία μόχλευσης και εκβιασμού. Ήδη κρατά αποστολές σιταριού από την Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και λιπασμάτων στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, ο Πούτιν θα προσπαθήσει να φέρει τη Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάνοντας κάθε είδους απειλές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας γνωρίζει ότι η Γερμανία είναι το αδύναμο σημείο της δυτικής συμμαχίας και ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι η μεγαλύτερη ευάλωτη θέση της. Το εμπάργκο φυσικού αερίου δεν είναι χωρίς κίνδυνο γι’ αυτόν, αλλά κρατά ένα δυνατό χέρι. Μπορεί να επιλέξει να το παίξει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .