Τετάρτη, Αυγούστου 3

Η μετφορμίνη μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη

Η μετφορμίνη μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη

Ζήσης Ψάλλας

Η μετφορμίνη έχει μακροπρόθεσμα προστατευτικά αποτελέσματα έναντι της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο, ειδικά σε αυτούς με υψηλότερα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και σε γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Diabetes Care.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια μακροχρόνια παρακολούθηση δύο μελετών, της Diabetes Prevention Program (DPP) και της Diabetes Prevention Program Outcomes Study (DPPOS). Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 3.234 ενήλικες με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αυξημένη γλυκόζη αίματος και ΔΜΣ τουλάχιστον 24 kg/m2, οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τον κίνδυνο που είχαν για διαβήτη τύπου 2, μεταξύ των ετών 1996 και 1999. Κατανεμήθηκαν τυχαία είτε να λάβουν ένα εικονικό φάρμακο και να κάνουν παρεμβάσεις του τρόπου ζωής είτε να λάβουν 850 mg μετφορμίνης δύο φορές την ημέρα. Το 2001, 1.861 άτομα συνέχισαν στην DPPOS και τους χορηγήθηκαν 850 mg μετφορμίνης δύο φορές την ημέρα, ανεξάρτητα από την ομάδα στην οποία ανήκαν αρχικά. 

Μετά από 15 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα από το εικονικό φάρμακο (1.082 άτομα μέσης ηλικίας 50,3 έτη, 69% γυναίκες) και την μετφορμίνη (1.073 άτομα, μέσης ηλικίας, 50,9 έτη, 66,2% γυναίκες). Αν και τα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα και η γλυκόζη πλάσματος νηστείας χρησιμοποιήθηκαν για τη διάγνωση του διαβήτη στις δύο προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τη μέτρηση της HbA1c στην ανάλυσή τους.

Στα 15 χρόνια, η ομάδα της μετφορμίνης είχε χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη κατά 17% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τη διάγνωση της γλυκόζης νηστείας και 36% χαμηλότερο κίνδυνο με βάση τη διάγνωση της HbA1c. Αυτοί που αρχικά είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ήταν οι πιο ωφελημένοι. Με την HbA1c ως διαγνωστικό δείκτη, υπήρχαν συγκρίσιμα ευεργετικά αποτελέσματα σε όλες τις υποομάδες, έγραψαν οι ερευνητές. Επίσης, σημείωσαν ότι η μετφορμίνη μείωσε τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 41% σε γυναίκες που είχαν προηγουμένως διαβήτη κύησης. 

Ανεξάρτητα από το πώς διαγιγνώσκεται ο διαβήτης, οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της μετφορμίνης στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 υποδηλώνουν ότι η μετφορμίνη είναι να ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, ήταν τα συμπέρασμα της μελέτης.

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .