Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

«Καμίνι» ο πλανήτης: Καύσωνας σε πέντε ηπείρους ταυτόχρονα τον φετινό Ιούλιο


Λόγω του καύσωνα, η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Ευρώπη κυμάνθηκε 0,72°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020.

Ο φετινός Ιούλιος κατέρριψε τα ρεκόρ ζέστης σε πολλές περιοχές τους πλανήτη, ενώ ήταν παγκοσμίως ο 2ος πιο θερμός Ιούλιος από το 1981, καθώς και ο 7ος πιο θερμός για την Ευρώπη, η οποία βρέθηκε ασυνήθιστα νωρίς στη δίνη ενός ακραίου καύσωνα.

Η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου στην Ευρώπη κυμάνθηκε 0,72°C πάνω από τα επίπεδα της περιόδου 1991-2020, μιας ήδη αρκετά θερμής περιόδου για τον πλανήτη, σύμφωνα με το Climatebook. Στη Δυτική Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Ρωσία, καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας έως +4°C, με κύματα καύσωνα που ταλαιπώρησαν δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του φετινού Ιουλίου ήταν η ταυτόχρονη εκδήλωση καύσωνα σε 5 ηπείρους μεταξύ 14 και 28 Ιουλίου 2022.

Πολλές περιοχές του πλανήτη βιώσαν τις πιο θερμές περιόδους στην καρδιά του καλοκαιριού του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά και στην καρδιά του χειμώνα στη Λατινική Αμερική.

Σε ελάχιστα μέρη του πλανήτη καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις, και μάλιστα σε περιοχές όπου εκδηλώθηκαν ακραία φαινόμενα, όπως ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στον Περσικό Κόλπο και παγετός στην Κεντρική Αυστραλία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.