Τετάρτη, Αυγούστου 31

Θα δίνονται δάνεια για αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς, αλλά κανένα δάνειο για να κρατήσει κάποιος το σπίτι του!


Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες ότι οι τράπεζες πλέον θα δίνουν δάνεια για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών. Στόχος, όπως γράφουν, είναι να “ενισχύσουν τη ζήτηση στη στεγαστική πίστη και να διευκολύνουν τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω της πλατφόρμας e-auction… Τα νέα στεγαστικά προγράμματα θα αφορούν ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που δίνει το δάνειο” (Καθημερινή, 24.08.2022).

Δεν θα μπορεί λοιπόν κάποιος να πάρει δάνειο για να αποπληρώσει παλιότερες οφειλές, θα μπορεί όμως άλλος να πάρει δάνειο για να αγοράσει το σπίτι του πρώτου σε πλειστηριασμό!

Η μεθόδευση αυτή ξεπερνά τα όρια της κακοπιστίας και γίνεται ολοφάνερα μόνο για να αντλήσουν οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερα χρήματα από τους πολίτες, από τα κρατικά ταμεία και απ’ όπου αλλού μπορούν. Ενώ κόπτονται, μαζί με τις κυβερνήσεις, ότι θέλουν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της υπερχρέωσης και να λύσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, με κινήσεις σαν αυτήν το πολλαπλασιάζουν. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα ενάντιά της, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και η ζωή μας μια κόλαση που θα γίνεται συνεχώς χειρότερη.

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στο προφανές ανθρωπιστικό ζητούμενο για το οποίο παλεύει ο Σύλλογός μας, που θα ήταν να βρεθεί δίκαιη λύση για τον αρχικό δανειολήπτη, δεδομένου μάλιστα ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για την τραγική κατάσταση της οικονομίας λόγω των μνημονίων.

Αυτό που επιχειρούν είναι να προστίθεται νέα δανειακή οφειλή στην παλιά οφειλή. Δηλαδή, το ίδιο ακίνητο δεν θα το χρωστάει μόνο ο αρχικός ιδιοκτήτης, αλλά και οι μετέπειτα, που μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας. Ο “νέος δανειολήπτης”, εξάλλου, που αγοράζει με νέο δάνειο το ακίνητο, δεν αποτελεί εγγύηση αποπληρωμής. Δεν θέλουμε καν να αναφερθούμε στην περίπτωση να είναι κάποια μεγάλη εταιρεία ή οργανισμός, που θα αγοράσει με τον δανεισμό εκατοντάδες ακίνητα – και αύριο θα “σβήσει” τα δάνεια με τις γνωστές μεθοδεύσεις.

Με απλά λόγια: Ένα σπίτι θα πωλείται και θα μεταπωλείται σε παραπάνω από έναν οφειλέτη και αυτοί που το κατέχουν ως χαρτοφυλάκιο θα κερδίζουν περισσότερα σε βάρος περισσότερων! Ίσως να παραδεχόμασταν ότι είναι “μεγαλοφυές” αν δεν ήταν τόσο βρώμικο!

Στόχος, δηλαδή, δεν είναι να οδηγηθούμε στην “εξυγίανση της οικονομίας”, στη “μείωση της υπερχρέωσης”, στην “αύξηση της παραγωγής” ή στη “δημιουργία νέων ακινήτων”, δηλαδή σε κάποιου είδους πραγματική “ανάπτυξη”, όπως κόπτονται, αλλά ακριβώς το αντίθετο: Η περαιτέρω αφαίμαξη της οικονομίας μέσω της πώλησης και της επαναπώλησης μέσω δανείων των ίδιων ακινήτων, η αύξηση της τοξικότητας του κοινωνικού συστήματος και της οικονομικής πραγματικότητας, περισσότεροι παγιδευμένοι και υπερχρεωμένοι πολίτες και επιχειρήσεις σε οικονομική αφαίμαξη, χωρίς ουσιαστική “ιδιοκτησία”. Η κυβέρνηση θέλει να αντλήσει επιπλέον φόρους και χαρτόσημα, οι τράπεζες να πάρουν περισσότερες και προστιθέμενες προμήθειες και να βάλουν επιπλέον θύματα -συγνώμη, πελάτες- στο χαρτοφυλάκιό τους. Πρόκειται για σενάριο που θα το ζήλευε κάθε διεστραμμένος τύραννος.

Οφείλουμε εδώ να πούμε ότι η ιδέα είχε κατατεθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους “θεσμούς” (Καθημερινή, 28.11.2017) αλλά από ό,τι φαίνεται δεν είχαν το απαιτούμενο θράσος να την πραγματοποιήσουν, αν και είμαστε σίγουροι ότι δεδομένου του χρόνου θα το έκαναν και εκείνοι.

Έφτασε λοιπόν ο καιρός που οι δανειολήπτες, οι επιχειρηματίες, οι οικογενειάρχες, πρέπει να απαιτήσουμε το Δίκαιο και την πραγματική Ανάπτυξη. Πρέπει να πιέσουμε με κάθε τρόπο ώστε να εγκαταλειφθούν οι βρώμικες πρακτικές σαν την παραπάνω, που έχουν οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία μας στην απόγνωση.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για ακόμη μια φορά καλεί τους Έλληνες πολίτες:Να ενημερωθούν άμεσα για την παραπάνω βρώμικη μεθόδευση που εξελίσσεται,
Να αφήσουν κατά μέρος τις δικαιολογίες και τις παραταξιακές προτιμήσεις τους, αλλά να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε τη Δικαιοσύνη,
Να πιέσουν τους πολιτικούς και θεσμικούς “παράγοντες” να θυμηθούν ότι εκπροσωπούν τους πολίτες και όχι τις εταιρείες και τα συμφέροντα που τους χρηματοδοτούν “κάτω από το τραπέζι”,
Να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, κινούμενοι με πολιτικές και κοινωνικές μεθόδους ώστε να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους,
Και πάνω από όλα, να έρθουν κοντά μας, ώστε οργανωμένοι και με εμπειρία να δημιουργήσουμε το απαραίτητο ισχυρό Μέτωπο ενάντια στην Αδικία!

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
---------------------

Παρακαλούμε για την προώθηση και τη δημοσίευση.

Αυτό το μήνυμα προωθήθηκε σε λίστα δημοσιογραφικών επαφών. Αν έφτασε από λάθος στη διεύθυνση του email σας, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να διαγράψουμε άμεσα από τη λίστα μας τη διεύθυνση email στην οποία λάβατε την προώθηση. Κανένα προσωπικό στοιχείο δεν διατηρείται.

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας
Θεσσαλονίκη, Καρατάσου 7, 54626, τηλ.: 2310 522 126
email: info@danioliptes.gr
email: press@danioliptes.gr

 https://www.ksipnistere.com/2022/08/blog-post_450.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .