Πέμπτη, Αυγούστου 4

Ρεύμα: Πότε θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών, οέο;

Ρεύμα: Πότε θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών, οέο;

Ήταν τέλη Μαρτίου όταν ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μετά από έντονες πιέσεις της Αντιπολίτευσης, ανακοίνωνε ότι θα φορολογηθούν σε ποσοστό 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Έχουν περάσει 4 μήνες (και…) από τότε, χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει το Κράτος υπέρ των πολιτών έστω και ένα ευρώ από τα υπέρ – έσοδα που είχαν οι επιχειρήσεις του χώρου αυτού, με διάφορα «τρικ» (βλ. ρήτρα αναπροσαρμογής και μονομερείς

αλλαγές συμβολαίων) όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει.

Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται οι περισσότεροι καταναλωτές και δη όσοι ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα: Πότε θα γίνει η φορολόγηση των υπερκερδών, οέο;

Η «ανεκπλήρωτη» τροπολογία

Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να φορολογηθούν τα υπέρ – έσοδα των εταιρειών ενέργειας για τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, αν και μπήκε ο Αύγουστος, μέχρι στιγμής δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ από τα υπερκέρδη τους, τα οποία σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κυμαίνονται περίπου στα 500.000.000 ευρώ ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται περίπου στα 2.200.000.000 ευρώ!

Όσο κι αν τελικά είναι, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής μοιάζει σαν να «ποιεί την νήσσαν». Αν και οι λογαριασμοί εξακολουθούν να «καίνε» τα εισοδήματα των πολιτών φέρνοντας σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση ειδικά τους πλέον αδύναμους οικονομικά, το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών φαίνεται σαν να είναι στα «αζήτητα» για τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Το φιάσκο της επιδότησης των… έως 600 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο της εφαρμογής του μέτρου από το Φθινόπωρο και μετά, με στόχο να υπάρξει και «εκλογικό αντίκρισμα», δεδομένου ότι, είτε οι κάλπες στηθούν πιο πρόωρα, είτε γίνουν στο τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, ο χρόνος ζυγώνει. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση η ελάφρυνση που θα προκληθεί, δεν θα είναι αυτή που αναμένουν οι πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σαν παράδειγμα αναφέρουν την επιδότηση έως 600 ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για τα υπέρογκα ποσά που χρεώθηκαν πολλά νοικοκυριά μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αντί για ποσά έως… 600 ευρώ, στη μεγάλη πλειονότητα τους οι καταναλωτές είδαν μειώσεις της τάξης των… 20 έως 80 ευρώ, αν και από τις τσέπες τους είχαν βγει πολλαπλάσια ποσά τους προηγούμενους μήνες για να κατορθώσουν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος των «καυτών» λογαριασμών ρεύματος ή / και φυσικού αερίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .