Τετάρτη, Αυγούστου 3

Εκατομμύρια άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη Ε

Εκατομμύρια άτομα με μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη Ε

Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο χρειάζονται σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Ε. 

Η μελέτη έγινε από ερευνητές στο Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ως μια διπλή τυφλή, διασταυρούμενη κλινική δοκιμή που επικεντρώθηκε στα επίπεδα βιταμίνης Ε σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Υποστηρίχτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Εθνικό Συμβούλιο Γαλακτοκομικών και την DSM Nutrition.

«Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο χρειάζονται 30-50% περισσότερη βιταμίνη Ε από εκείνα που είναι γενικά υγιή», δήλωσε η Maret Traber, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Linus Pauling. «Σε προηγούμενη εργασία δείξαμε ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο είχαν χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα βιταμίνης Ε. Η τρέχουσα εργασία μας χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση για να μετρήσει πόση βιταμίνη Ε χρειάζεται το σώμα. Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο χρειάζονται μεγαλύτερη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης».

Στις ΗΠΑ, πάνω από το 30% του κοινού είναι παχύσαρκοι και περισσότερο από το 25% των ενηλίκων πληρούν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο, θέτοντας τους σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 -τις κύριες αιτίες θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Αυτό το σύνδρομο ορίζεται με τη διάγνωση τριών ή περισσότερων από πέντε καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιακής παχυσαρκίας, των αυξημένων τριγλυκεριδίων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χαμηλής καλής χοληστερόλης και της υψηλής γλυκόζης.

Οι επιστήμονες "σημάδεψαν" τη βιταμίνη Ε με δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο υδρογόνου, και έτσι μπόρεσαν να μετρήσουν την ποσότητα που αποβάλλεται από τον οργανισμό, σε σύγκριση με την πρόσληψη. Αυτή η προηγμένη έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο διατηρούσαν 30-50% περισσότερη βιταμίνη Ε από τα υγιή άτομα -δείχνοντας έτσι ότι τη χρειάζονταν περισσότερο.

Όταν το σώμα δεν χρειάζεται βιταμίνη Ε, η περίσσεια αποβάλλεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι στους ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο, ακόμη και όταν οι ιστοί τους προσλάμβαναν και διατηρούσαν την απαραίτητη βιταμίνη Ε, τα επίπεδα στο αίμα τους με τις συμβατικές μετρήσεις εμφανίζονταν περίπου τα ίδια με αυτά ενός φυσιολογικού, υγιούς ατόμου.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες, είπαν οι επιστήμονες στο συμπέρασμά τους και απαιτούν περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε.

.zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .