Τετάρτη, Αυγούστου 17

Ανοίγει το Χρηματιστήριο της Μόσχας για επενδυτές μόνο από «φιλικές χώρες»

Επενδυτές από «χώρες που δεν είναι εχθρικές» θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Ανοίγει το Χρηματιστήριο της Μόσχας για επενδυτές μόνο από «φιλικές χώρες»

Επανέρχεται σε μερική λειτουργία από Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο θα ανοίξει μετά από σχεδόν έξι μήνες που βρίσκεται σε αναστολή λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η επαναλειτουργία του αυτή όμως, θα ισχύσει για ξένους επενδυτές μόνο από «χώρες που δεν είναι εχθρικές». Η κίνηση αυτή αποκλείει πολλούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές, που έχουν επενδύσει κατά καιρούς στη Ρωσία και οι οποίοι πλέον έχουν επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία είχε κλείσει τις αγορές της τον Φεβρουάριο για να περιορίσει την έξοδο χρημάτων από τη χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέφερε ότι θα ανοίξει εκ νέου την αγορά ομολόγων του σε «πελάτες, μη κατοίκους, από χώρες που δεν είναι εχθρικές, καθώς και σε μη κατοίκους των οποίων οι τελικοί δικαιούχοι είναι ρωσικά νομικά ή φυσικά πρόσωπα».

Κίνα και Τουρκία ενδεχομένως να είναι «φιλικές» χώρες για τη Ρωσία

Η Κίνα και η Τουρκία είναι πιθανό να είναι μεταξύ αυτών των εθνών, καθώς δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τράπεζες, χρηματιστές και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων είχαν αρχίσει να εγγράφουν τους ξένους πελάτες τους στο χρηματιστήριο.

Η Ρωσία έκλεισε τις αγορές μετοχών και ομολόγων λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον Μάρτιο, ξεκίνησε μια σταδιακή επαναλειτουργία που περιορίστηκε σε ομόλογα που εκδόθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση.

Η επανέναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα αποκλείει επενδυτές από «εχθρικές» χώρες, οι οποίοι εξακολουθούν να απαγορεύεται να πουλήσουν ρωσικούς τίτλους.

Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Ο όμιλος αντιπροσώπευε το 90% των επενδύσεων στη Ρωσία πέρυσι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις δυτικές κυβερνήσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της.

Η χώρα πιστεύεται ότι έχει αθετήσει το χρέος της τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το 1998 και ενώ διέθετε χρήματα για να πραγματοποιήσει μια πληρωμή 100 εκατομμυρίων δολαρίων, οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη τη λήψη του ποσού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .