Παρασκευή, Αυγούστου 5

Πιάστηκαν στα πράσα: Παρακολουθούν πολίτες! (ηχητικό)


Οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις - Ο Μητσοτάκης ως (απευθείας) υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες της ΕΥΠ - Παλιότερη αποκαλυπτική συνέντευξη του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη στον N. Mπογιόπουλο (Real fm 19/4/2022) για τα ψέματα της κυβέρνησης - Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator (19/5/2022).

Πιάστηκαν στα πράσα! Παρακολουθούν πολίτες και το παραδέχονται μέσω αποκαλυπτικών παραιτήσεων που δεν ακυρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.


Πρώτα ήρθε η παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη με μια λιτή ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού: « Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό». Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου έσπευσε μέσω κυβερνητικών πηγών να υποστηρίξει ότι «η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί». 

Ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, στην οποία η κυβέρνηση του χρεώνει«λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού:  «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Μόλις, χτες, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τίτλο Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator. Πρόκειται για έρευνα Ερευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» στην οποία ο ίδιος Γρ. Δημητριάδης είχε κάνει δηλώσεις, αρνούμενος την εμπλοκή του στο θέμα. 

Λίγες μέρες πριν είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την μηνυτήρια αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου, μέσω της εγκατάστασης του λογισμού  Predator. Στην Επιτροπή κλήθηκαν σε ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΕ). Στην Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αναφορά και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (διαβάστε αναλυτικά εδώ). 


Ακούστε την αποκαλυπτική συνέντευξη του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη στον Νίκο Μπογιόπουλο (Realfm, 19/4/2022): Παρακολουθήσεις πολιτών! Η δυσώδης υπόθεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Θαν.Κουκάκη και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Οι απευθείας αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρ.Δημητριάδη, προφανώς, δεν βγάζουν από το κάδρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακριβώς το αντίθετο.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ίδια η κυβέρνηση πέρασε τις αρμοδιότητές της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο και στον πρωθυπουργό. Ο Γρ. Δημητριάδης, μέχρι πριν από λίγο, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, το «νούμερο 2» μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πιο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη και ανιψιός του πρωθυπουργού, θεωρείται δεδομένο ότι έδινε κάτι παραπάνω από αναφορά στον πολιτικό προϊστάμενο του.

Όταν «ταίριαξαν» τα προσόντα στον διοικητή της ΕΥΠ

Όσο για τον διοικητή της ΕΥΠ; Και τι δεν έκαναν για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, δείχνοντας ότι αποτελούσε …επείγουσα επιλογή της κυβέρνησης. Με ρυθμίσεις και τροπολογίες «ταίριαξαν» τα προσόντα με τον υποψήφιο διοικητή που ήθελαν. Χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι εκεί διότι ο Παναγιώτης Κοντολέων, επί της ουσίας, δεν πληρούσε τα τυπικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη θέση. 

Και επειδή σε αυτή την χώρα γνωριζόμαστε καλά και κυρίως γνωρίζουμε πως μοιράζονται τα κρίσιμα πόστα όπως αυτό του διοικητή της ΕΥΠ, θυμίζουμε ότι Παναγιώτης Κοντολέων υπήρξε διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, με συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με ενδιαφέρον στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Google: Κρατικοί φορείς στην Ελλάδα προμηθεύτηκαν το λογισμικό παρακολούθησης Predator Αναμένοντας τις εξελίξεις για το θέμα των παρακολουθήσεων να θυμίσουμε και κάτι ακόμα:

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, το οποίο καταγγέλλεται πως χρησιμοποιήθηκε για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της, από τις 19 Μαΐου 2022.

«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (…). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google. Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση της Google εδώ.

https://www.imerodromos.gr/
 
 https://zeidoron.blogspot.com/2022/08/blog-post_406.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .