Κυριακή, Αυγούστου 14

Δεκαπενταύγουστος στον Πόντο, στην Παναγία Σουμελά!

ΣΟΥΜΕΛΑ

Στον Πόντο, και συγκεκριμένα στην Τραπεζούντα και από εκεί στην ιστορική Παναγία Σουμελά, θα βρεθεί αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) τη Δευτέρα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξασφάλισε την άδεια από τις τουρκικές Αρχές για την τέλεση Θείας Λειτουργίας. Φέτος θα παρευρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επικεφαλής ομάδας ομογενών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ τονίζεται ότι η αποστολή αντιπροσωπείας είναι η έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και ένα χρέος στη μνήμη των προγόνων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Τουρκία απέλασε από την Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιώργο Βαρυθυμιάδη, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το προσκυνηματικό του ταξίδι στην Παναγία Σουμελά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμώντας ιδιαιτέρως το μεγάλο θρησκευτικό, ποιμενικό και πνευματικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και τους αγώνες του για τη διάσωση των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων του έθνους, από την αρχή της ίδρυσής της στηρίζει τις προσπάθειές του ακολουθώντας τα βήματά του στις πατρογονικές εστίες των Ελλήνων του Πόντου.

»Με αφορμή την τέλεση και φέτος της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στη συνεδρίασή του αποφάσισε να παραστεί με αντιπροσωπεία μελών του.

»Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης ήρθε αντιμέτωπος με την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τον persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο), κι έτσι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το προσκύνημα.

»Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο διαχρονικό μνημείο του ελληνισμού, την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, αποτελεί δικαίωση ενός αγώνα ετών για την αποκατάσταση των μνημείων του ελληνισμού και χρέος στη μνήμη των προγόνων μας».

 makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .