Σάββατο, Αυγούστου 13

Πανικός στη Βρετανία: Αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ από εμφιαλωμένα νερά

Περιορισμοί στη χρήση νερού από τις εταιρείες ύδρευσης. Έρχεται εμφιαλωμένο νερό με το δελτίο στη Βρετανία

Πανικός στη Βρετανία: Αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ από εμφιαλωμένα νερά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πανικόβλητοι έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές στη Βρετανία μετά την κήρυξη οκτώ τουλάχιστον περιοχών σε κατάσταση ξηρασίας χθες Παρασκευή (12/08) , για να προμηθευτούν εμφιαλωμένα νερά, καθώς πλέον θα δίνεται με το δελτίο.

Η κυβέρνηση χθες παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν το ντους τους να ποτίσουν με χρησιμοποιημένο νερό τα φυτά τους και να αφήσουν τα αυτοκίνητα να μαζέψουν σκόνη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Αγγλία.

Την Παρασκευή κηρύχθηκε ξηρασία στη μισή Αγγλία, η πρώτη από το 2018, αν και αυτή τερματίστηκε γρήγορα από τη δυνατή βροχόπτωση. Παρά την απειλή για καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα, μεγάλο μέρος της νότιας Αγγλίας είναι απίθανο να δει σημαντικές βροχές μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η Βρετανία βιώνει θερμοκρασίες υψηλότερες από περιοχές της Καραϊβικής την Παρασκευή, ένα κατάστημα Aldi στο Λονδίνο δημοσίευσε αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε από τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμο νερό το καθένα εν μέσω πανικού στις αγορές. Το κατάστημα αργότερα τις κατέβασε.

Η επίσημη ανακοίνωση ξηρασίας δεν ενεργοποιεί αυτόματα νομικά όρια στη χρήση νερού στις οκτώ περιοχές της Αγγλίας που αναφέρονται, αλλά θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε περισσότερες εταιρείες ύδρευσης για να απαγορεύσουν στους πελάτες τους σωλήνες ύδρευσης και τα μηχανήματα ψεκασμού. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με κουβάδες νερό από τη βρύση θα μπορούσε σύντομα να τεθεί εκτός νόμου.

Εάν δεν βρέξει τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί σε εκατομμύρια πολίτες να πλένουν οχήματα, κτήρια και παράθυρα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συρρίκνωση της κατανάλωσης νερού για τα νοικοκυριά.

Οι Βρετανοί παροτρύνονται να ρίχνουν νερό μπάνιου στα φυτά, να περιορίζουν το ντους σε τέσσερα λεπτά, να βάζουν λιγότερο νερό στον βραστήρα, να πλένουν μόνο πολλά ρούχα στα πλυντήρια ρούχων και να βάζουν το πλυντήριο πιάτων το πολύ μία φορά την ημέρα.

Χθες, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τα σούπερ μάρκετ Tesco και Sainsbury στο Λονδίνο, το Evesham, το Stalybridge και το Taplow με άδεια ράφια νερού, με πολλούς να αναφέρουν πανικό στην αγορά εμφιαλωμένου νερού στο Twitter.

Ένας πολίτης παραπονέθηκε: «Πανικός στην αγορά εμφιαλωμένου νερού! Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους. Η βρύση μου λειτουργεί τέλεια». Η κυβέρνηση έχει επιμείνει ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του 1976, όταν οι οικιακές βρύσες "στέγνωσαν" κι εκατομμύρια έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σωληνώσεις στο δρόμο.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες είναι ακόμα ασφαλείς», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υδάτων Steve Double, προσθέτοντας: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων επιπτώσεις στους αγρότες και στο περιβάλλον, και να λάβουν περαιτέρω μέτρα όπως απαιτείται».

Στέρεψε ο Τάμεσης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις κάλεσε αυτή την εβδομάδα τις εταιρίες ύδρευσης να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του εφοδιασμού νερού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εταιρείες ύδρευσης να ανακοινώσουν πιο αυστηρούς περιορισμούς για τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις προμήθειες.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρείες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα. Η Thames Water, που υδροδοτεί 15 εκατ. πελάτες στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, δήλωσε πως σχεδιάζει να εισαγάγει παρόμοιες περικοπές.

«Καμπανάκι» για νέο κύμα καύσωνα

Μια τετραήμερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας την Πέμπτη (11/08). Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Χάνα Κλόουκ δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε ο Κλόουκ.

Ο ίδιος είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .