Σάββατο, Αυγούστου 20

Είστε σίγουρα πρωθυπουργός;

Κατά καιρούς, στην δημόσια σφαίρα, ανοίγει από κάποιους πολιτικούς επιστήμονες, δημοσιολόγους, δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές -όλοι «ανεξάρτητοι» από κομματικούς σχηματισμούς- μία συζήτηση αναφορικά με το «φαινόμενο» Κυριάκος Μητσοτάκης και την εμμονική σχεδόν προσήλωση σου σε ιδέες -ορθές, αν και πολιτικά «αντιεμπορικές» (όπως τις χαρακτηρίζουν)- η απρόσκοπτη εφαρμογή των οποίων αποτελεί πρωτοφανή μεταρρυθμιστική επανάσταση για την χώρα.

Οι εν λόγω δημοσιολογούντες κάνουν μεγάλο θόρυβο οσάκις παρεμβαίνουν (όπως τα παλιά πλυντήρια με τους θορυβώδεις κάδους στις υψηλές στροφές) θέτοντας διάφορα «πολιτικά» ερωτήματα: “Προλαβαίνει ο Κυριάκος να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα;” “Είναι ώριμη η κοινωνία να δεχτεί τις αλλαγές ή θα στρέψει το κεφάλι στις σειρήνες του λαϊκισμού;”

“Έχει, του αναλόγου ύψους, ανθρώπους δίπλα του ή θα αναγκαστεί να υποκύψει στην κομματική δημογεροντία;” «Βαθυστόχαστα» ερωτήματα, που μεταθέτουν την συζήτηση (“αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του”) κάθε φορά που η οδυνηρή (για την κοινωνία) πραγματικότητα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνος (αν και γυμνός) είναι ο βασιλιάς.

Θυμίζουν τα αναλόγου γελοιότητας ερωτήματα:
-“Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συνέχεια;”
-“Σε ποια ακριβώς περιοχή του ουράνιου θόλου βρίσκεται το σφοντύλι;”
-“Μπορεί κάποιος να αποφασίσει οριστικά ότι είναι αναποφάσιστος;”

Αναφορικά με το «φαινόμενο» Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αναγκαίο να επανακαθορίσουμε τις βασικές έννοιες όπως αυτονοήτως τις έχουμε αποδεχτεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολιτεύεται αλλά πολιτικός δεν είναι, έχει αναδειχθεί
δημοκρατικά στην θέση του πρωθυπουργού αλλά ως πρωθυπουργός δεν ενήργησε ούτε μια στιγμή.

Ούτε καλός, ούτε κακός, ούτε μέτριος βαρύς ως πρωθυπουργός μπορεί να χαρακτηριστεί, γιατί με κανένα μέτρο δεν είναι πρωθυπουργός. Μπορεί ωστόσο (και θα ήταν το ορθό) να κριθεί ως μεσίτης, μεταπράτης, έμπορος, dealer, αργυραμοιβός, σαράφης, μεγαλομπακάλης ή γερολαδάς. Χρησιμοποιεί το πρωθυπουργιλίκι για να κλείνει δουλειές, τα δημόσια έσοδα για το διαφημιστικό του τμήμα (ενημέρωση «108»), τους κοινοτικούς πόρους για κεφάλαιο κίνησης των «επενδυτών» φίλων του, τις τράπεζες για να κουρεύουν τα δάνεια των κολλητών του, την δικαιοσύνη για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις και τις νομιμοποιήσεις των «παρατυπιών» τους, τους διεθνείς πολιτικούς του φίλους για να βρίσκουν δουλειά τα παιδιά, τα στρατιωτικά ελικόπτερα για τις διακοπές του και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να βλέπει τους συγγενείς στα ξένα όταν ξεκλέβει χρόνο από τις επιχειρηματικές επαφές του.

Το Μαχίμου έγινε Α.Ε. και το υπουργικό συμβούλιο το Δ.Σ. της Μαξίμου Α.Ε. Είστε σίγουρα πρωθυπουργός;
Με αφορμή τα τελευταία συμβάντα με τους πρόσφυγες στην νησίδα του Έβρου, με το νεκρό κοριτσάκι στην αγκαλιά της μάνας της άταφο και μέσα στα νερά του ποταμού, κάποιοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον Κυριάκο ως τύραννο Κρέοντα. Μέγα λάθος.

Ο Κρέοντας κατά τον ποιητή Σοφοκλή ήταν μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που δεν υπάκουε σε ηθικούς και άγραφους νόμους αλλά επέβαλε την δική του αντίληψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στο τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα έκλεισε ερμητικά τα μάτια, αμφισβήτησε ακόμα και την ελληνικότητα της νησίδας, έβαλε τα «παπαγαλάκια» του να αμφισβητούν την ύπαρξη προσφύγων στην περιοχή μιλώντας για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και στην συνέχεια για δήθεν νεκρό κοριτσάκι. Μέχρι αναφορά στον Άρειο Πάγο έκαναν οι Κρανιδιώτης και Τζήμερος, την οποία επικρότησε ο πρωθυπουργικός δημοσιογράφος Παπαναγιώτου. Ο επιχειρηματίας Μητσοτάκης και ο τύραννος Κρέοντας μόνο ένα κοινό σημείο έχουν, γεννάνε και οι δύο τραγωδίες.

Είστε σίγουρα πρωθυπουργός;
“Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται”.
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr


 https://www.koutipandoras.gr/article/eiste-sigoura-prothypourgos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .