Παρασκευή, Αυγούστου 19

Η «μητέρα» του Κώστα Βουτσά μιλά για τη μοναξιά της και την καθυστερημένη αναγνώριση


Μαίρη Μεταξά είναι από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές φιγούρες. Ποτέ δεν έγινε εξώφυλλο σε περιοδικό, ποτέ οι δημοσιογράφοι δεν την παρακαλούσαν για μια συνέντευξη, ποτέ δεν απέκτησε σύζυγο και παιδιά. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της το κινηματογραφικό της παιδί, ο Κώστας Βουτσάς ήταν ο μόνος που της στάθηκε.

Η ιστορία της ζωής της θα μπορούσε να γίνει ταινία. Μόνο που δεν θα ήταν κωμωδία που τόσο

αγάπησε, αλλά δράμα. Και το χειρότερο χωρίς… χάπι εντ, όπως συχνά συνέβαινε στον ελληνικό κινηματογράφο της εποχής της.

Γεννήθηκε στην Ανατολική Ρωμυλία το 1912, βρέθηκε παιδάκι ορφανό στην Ελλάδα, πρόσφυγας και μεγάλωσε σε μοναστήρι με καλόγριες.

Στα 13 χρόνια της βγήκε στο θέατρο. Μπαλαρίνα. Όπως εξομολογείται στον Δημήτρη Λιμπερόπουλο σε συνέντευξη του 1975 έγινε ηθοποιός, πέρασε δύσκολα και έπρεπε να πάρει σύνταξη για να επιστρέψει και να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Κώστας Βουτσάς έπαιξαν βασικό ρόλο στη βραχύβια καριέρα της.Στη δεκαετία του ΄’60 υποδύθηκε με επιτυχία τη μητέρα του σε πολλές ταινίες κάνοντας πάντα την υπερπροστατευτική μητέρα και συχνά την «στριμένη» πεθερά.

Το 1972 επέστρεψε στο θέατρο στο «20 γυναίκες κι εγώ» με τον Κώστα Βουτσά σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Σε αυτή την παράσταση στηρίχτηκε και το ομώνυμο κινηματογραφικό έργο που γυρίστηκε ένα χρόνο μετά.

Ο Κώστας Πρετεντέρης την επίλεξε κι αυτός για τηλεοπτική μητέρα του Κώστα Βουτσά στην τηλεοπτική σειρά «Ονειροπαρμένος»

 

Αυτή η εμφάνιση δεν έφερε μόνο την αναγνώριση, αλλά και το τέλος της οικονομικής δυσπραγίας που γνώρισε από νέα η καλή αυτή ηθοποιός. Έπρεπε να περάσει τα 60 για να μπορέσει να ζήσει μια σχετικά άνετη ζωή. Τότε, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά τη συνάντησε (καλοκαίρι 1975) ο Δημήτρης Λιμπερόπουλος και μίλησε μαζί της για την εκπομπή του «Ρεπόρτερ» στην οποία συμμετείχαν και οι Χρήστος Οικονόμου και Νάσος Αθανασίου.

Αποφεύγοντας της εύκολες συγκινήσεις ο δημοσιογράφος χειρίστηκε με λεπτότητα τόσο τα δύσκολα χρόνια της ηθοποιού, αλλά και το παράπονό της για την αναγνώριση που ήρθε αργά.

Η Μαίρη Μεταξά δεν απόλαυσε για πολύ την αναγνώριση. Μανιώδης καπνίστρια παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα που την ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1987 και στη κηδεία της ήταν ελάχιστοι. Ακόμα και στην «τελευταία της παράσταση» ήταν μόνη…

 

newsbreak.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .