Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Σοβαρότατη εξέλιξη! Πληροφορίες πως το Υπ. Υγείας βάζει «φρένο» στη συνταγογράφηση σκευασμάτων Βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου

 Γιατί όμως βάζουν στο στόχαστρο ειδικά τις βιταμίνες - Έρχεται το τέλος των συμπληρωμάτων διατροφής;

Οι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων, όπου η συνταγογράφηση εμφανίζεται αυξημένη ή υπάρχουν ενδείξεις για υπερσυνταγογράφηση, αναμένεται να είναι ένα από τα πεδία παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στο μικροσκόπιο του υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ βρίσκονται τρία σκευάσματα των οποίων η δαπάνη έχει «απογειωθεί».


Ειδικότερα, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα Βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου, που συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους του, ανήλθε το 2021 στα 75 εκατ. ευρώ.


Τα 45 εκατ. Ευρώ αφορούσαν την αποζημίωση Βιταμίνης D – αποζημιώνεται υπό προϋποθέσεις και με συγκεκριμένες ενδείξεις νοσημάτων- και τα άλλα 30 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν στη δαπάνη μαγνήσιου και σιδήρου.


Μέσα στις σαρωτικές αλλαγές εντάσσονται και οι αλλαγές των κριτηρίων συνταγογράφησής τους (τι θέλει να πει ο ποιητής;;;), από τη στιγμή που διαπιστώνεται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ ότι ουσιαστικά δημιουργούν πεδίο πρόσφορο για τη χορήγησή τους.


Αυτό θα αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με «κόφτες» που θα μπουν για τους γιατρούς όταν συνταγογραφούν κάποιο από τα τρία σκευάσματα.


Στο πλαίσιο αυτό θα αποφασιστεί κλειστός προϋπολογισμός για κάθε κατηγορία σκευάσματος, κάτι που σχεδιάζεται ούτως ή άλλως να υιοθετηθεί στις μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες σκευασμάτων.


H είδηση είναι πάρα πολύ σοβαρή, με το Υπουργείο να βάζει «κόφτες» σε σκευάσματα βιταμινών (όπως η D) στην οποία αποδεδειγμένα οι Έλληνες έχουν έλλειψη παρά τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.