Κυριακή, Αυγούστου 28

UBS: Η ύφεση δεν έρχεται… έχει ήδη έρθει – Το βασικό σενάριο για τον χειμώνα

Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, οι 19 χώρες - μέλη του ευρώ θα εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στην ικανοποιητική επίδοση του β’ τριμήνου - Morgan Stanley: Τι θα συμβεί αν μηδενιστούν οι ροές του Nordstream 1

Την εκτίμηση ότι η ύφεση δεν έρχεται, αλλά… έχει ήδη έρθει στην Ευρωζώνη εκφράζει η UBS Group, η οποία δείχνει ως «υπεύθυνη» για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η οικονομική εξασθένηση θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του εναπομείναντος έτους. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με report, το οποίοι διανεμήθηκε στους πελάτες της ελβετικής τράπεζας, η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο και κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022.  

Για το σύνολο του έτους, ωστόσο, οι 19 χώρες – μέλη του ευρώ θα εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χάρη στην ικανοποιητική επίδοση του β’ τριμήνου, ενώ για το 2023 η UBS περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8%.  

«Υπό την προοπτική των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ασκούν πιέσεις στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις επενδύσεις, περιμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα υποφέρει από μια τεχνική ύφεση» εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας.  

Το βασικό σενάριο της UBS προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν μεγάλες ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα. Εάν όμως, υπάρξουν περικοπές στο ρεύμα, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι πολύ χειρότερη, σπεύδει να επισημάνει.  

Το report της ελβετικής τράπεζας έρχεται να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές εκτιμήσεις των Γερμανών επιχειρηματιών, οι οποίοι «βλέπουν» συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.  

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι σπεύδουν να προαναγγείλουν μια βαθύτερη ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία -κατά την άποψή τους- θα ξεκινήσει από το δ’ τρίμηνο του 2022.  

«Περιμένουμε έναν αντίκτυπο – διαρκείας της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς οι υψηλές τιμές και η αβεβαιότητα επί των ενεργειακών προμηθειών θα επιμένουν έως τον χειμώνα του 2023-24» επισημαίνουν, χαρακτηριστικά.  


https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/europi/ubs-i-ifesi-den-erchete-echi-idi-erthi-to-vasiko-senario-gia-ton-chimona/)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .