Κυριακή, Αυγούστου 14

ΚΥΠ… walking ο Μητσοτάκης!


 Ο πρωθυπουργός συνεχίζει, παρά τις αποκαλύψεις, να...βαδίζει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και αναζητεί σωσίβιο σε τακτικές συμψηφισμών και διάχυσης ευθυνών

Την ώρα που το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων οδηγεί σε πλήρη αναδιάταξη τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και στην κοινωνία (εν όψει και των εκλογών), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συνεχίζει -παρά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο της ΕΥΠ– να… βαδίζει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και να αναζητεί σωσίβιο σε τακτικές συμψηφισμών και διάχυσης των ευθυνών για τη «διαχρονικότητα» του φαινομένου…

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αν και η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ενταθεί με την… κλασική συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης της λίστας Πέτσα, είναι εντελώς αβέβαιο το αποτέλεσμά της, καθώς από την πλευρά του Ν. Ανδρουλάκη -και όχι μόνο- σχεδιάζονται οι επόμενες κινήσεις που θα συμβάλουν στο να χυθεί άπλετο φως στο «ελληνικό Γουότεργκεϊτ», όπως το χαρακτήρισε και η «Washington Post», που είχε αποκαλύψει το Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ και είχε υποχρεώσει τον πρόεδρο Τζόνσον σε ατιμωτική παραίτηση.

Ηδη πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και ακόμη πιο έντονο το παρασκήνιο που οδήγησε τον Κ. Μητσοτάκη στο να θυσιάσει τους Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος. Τα ερωτήματα δεν περιορίζονται στην περίπτωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκτείνονται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος όσον αφορά τα πρόσωπα -και δη τα δημόσια- που παρακολουθούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), μόνο για το 2020 εκτινάχθηκαν στις 13.751 (έναντι 11.680 το 2019) οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με την επίκληση «λόγων ασφαλείας». Για το 2021 έχουν εκδοθεί 15.475 τέτοιες διατάξεις…

Είναι προφανές -όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι γνωρίζοντες- ότι οι διατάξεις αυτές υπογράφονται σωρηδόν από την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία εν προκειμένω είναι η Β. Βλάχου. Η πρακτική που ακολουθείται μάλιστα είναι να (της) αποστέλλονται οι σχετικές λίστες μόνο με τους υπό παρακολούθηση τηλεφωνικούς αριθμούς και όχι τα ονόματα των κατόχων τους. Επίσης συνοδεύονται από το εντελώς συνοπτικό αίτημα ότι η παρακολούθηση ζητείται για «λόγους εθνικής ασφάλειας». Οι «λόγοι» αυτοί παραμένουν στην ΕΥΠ και συνήθως περιγράφονται σε κάποιο «πληροφοριακό δελτίο».


Το πρώτο ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, το όνομα του οποίου πάντως -ασχέτως τού αν ετέθη υπόψη της εισαγγελέως ή όχι- γνώριζε ο Π. Κοντολέων. Κατ’ επέκταση, τα στοιχεία που ζητά να δοθούν -και μάλιστα δημοσίως- ο αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής υπάρχουν ή έχουν… εξαφανιστεί διά της «καταστροφής», όπως υπαινίχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Το δεύτερο καίριο ερώτημα συνδέεται με τη χρονική αλληλουχία του αιτήματος της ΕΥΠ και της προσπάθειας παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Κατά τους γνωρίζοντες τα «μυστικά» των υποκλοπών, μόνο περί σύμπτωσης δεν πρόκειται. Οπως εξηγούν, η «νόμιμη επισύνδεση» από την ΕΥΠ περισσότερο κι από την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη επέτρεψε να υπάρξει άμεση και αναλυτική καταγραφή όλων των προσώπων με τα οποία συνομιλούσε.

Έτσι δόθηκε και η δυνατότητα να ακολουθήσει μαζική (;) αποστολή του συνδεδεμένου με το Predator ψευδεπίγραφου link. Το αντίστοιχο link, που συνοδευόταν από sms που έγραφε «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα, φίλε, έχουμε να κερδίσουμε», έλαβε μερικές ημέρες αργότερα και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς πάντως εκείνος να το πατήσει. Ενα πολύ ευρύ δίκτυο παρακολούθησης -όχι «νόμιμης» πια- είχε ενεργοποιηθεί, σε μια χρονική φάση κατά την οποία ξεκινούσαν οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρούνταν ήδη από πολλούς το φαβορί, έχοντας να αντιμετωπίσει κυρίως τη Φ. Γεννηματά (πριν ασθενήσει και χάσει τη μάχη για τη ζωή) και τον Α. Λοβέρδο. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, άλλωστε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Χανιά εν μέσω των εξελίξεων εξέφραζε σε συζητήσεις του την πεποίθηση ότι τα κίνητρα στην όλη υπόθεση ήταν «εκ των έσω».

Ορθώς επισημαίνεται ότι, αν ο κ. Ανδρουλάκης (ο οποίος, αν και στο παρελθόν είχε προειδοποιηθεί κατά καιρούς από γνωστούς του, απαντούσε «ε, δεν θα μιλάμε και στα τηλέφωνα δηλαδή;») δεν είχε ζητήσει να γίνει προληπτικός έλεγχος στο κινητό του από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, ενδεχομένως να μην είχε αποκαλυφθεί τίποτα τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Προκύπτει επομένως το ερώτημα αν και ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα βρίσκονται -με ανάλογες μεθόδους- υπό παρακολούθηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να υποβληθούν αρμοδίως αιτήματα για να δοθούν απαντήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Το απολύτως κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο να διατηρούν αρχεία με τα αιτήματα που δέχονται για τις «νόμιμες συνακροάσεις». Η υποχρέωση αυτή ήταν που οδήγησε και στην αποκάλυψη του σκανδάλου, όταν η ΑΔΑΕ, κατόπιν της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, απευθύνθηκε στους παρόχους και έλαβε την απάντηση ότι είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία άρσης απορρήτου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Θεωρείται ζητούμενο, βέβαια, το πώς κινούνται από πρακτικής πλευράς οι σχετικές διαδικασίες, αν ληφθεί υπόψη και η πληροφορία ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε, μετά τη μηνυτήρια αναφορά, να στείλει και εξώδικο προς την ΑΔΑΕ…

Οταν το πόρισμα της ΑΔΑΕ ολοκληρώθηκε, πιστοποιώντας την παρακολούθηση, τα περιθώρια χειρισμών είχαν εξαντληθεί πλέον δραματικά και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση, με πρώτες τις παραιτήσεις των κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντος την περασμένη Παρασκευή. Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησε να μετρά ανάποδα και ο χρόνος για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπό τον φόβο και των ποινικών ευθυνών, οχυρώθηκε πίσω από τον έωλο ισχυρισμό ότι ο ίδιος «δεν γνώριζε τίποτε», όμως το παρασκήνιο είναι πιο σύνθετο. Οπως αναφέρουν μάλιστα έγκυρες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», όταν απευθύνθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον κ. Κοντολέοντα αυτά που άκουσε τον εξέπληξαν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα-, είναι ότι ο μέχρι εκείνη την ώρα διοικητής της ΕΥΠ για να δεχθεί να υποβάλει αδιαμαρτύρητα την παραίτησή του ζήτησε να χαρακτηριστεί «νόμιμη» η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Κάτι το οποίο είπε, καλύπτοντάς τον με τη μετέπειτα τηλεοπτική δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης.


Και ενώ πάντως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές, η Ν.Δ. μετά την πρώτη σαστισμάρα βράζει, το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έχει καεί οριστικά και ο διεθνής Τύπος με μεγάλα αφιερώματα διασύρει τη χώρα, καταβάλλονται απέλπιδες προσπάθειες να κερδηθεί χρόνος και να δημιουργηθούν αντιπερισπασμοί.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να «αξιοποιηθεί» η προχθεσινή κλήση για κατάθεση, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκο, του δημοσιογράφου Τ. Τέλλογλου (που είχε κάνει λόγο για παρακολουθήσεις του Κ. Μητσοτάκη ως αρχηγού της αντιπολίτευσης το 2018) και ο προσδιορισμός για τις… 22 Αυγούστου, και όχι άμεσα, της έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής, ενώ μεθοδεύεται, μέσω της πλειοψηφίας που θα έχει η Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή, η υπόθεση να καταλήξει στις ελληνικές καλένδες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .