Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17

Σεισάχθεια αλά ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ τα στεγαστικά δάνεια του 1% που θα χρηματοδοτήσει το ήδη χρεοκοπημένο κράτος

Βreaking news

Πάμε φουλ για εκλογές αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το διαρκές άλλοθι των κυβερνώντων

Πάμε φουλ για εκλογές αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι το διαρκές άλλοθι των κυβερνώντων.

Μόνο οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα έχουν τέτοιου είδους “αριστερές” πολιτικές. Αναφερόμαστε στη Σεισάχθεια της ΝΔ η οποία αποφάσισε να χαρίσει στεγαστικά δάνεια με  επιτόκιο 1% όταν οι κεντρικές τράπεζες ανά το κόσμο εκτοξεύουν τα επιτόκια. Πως θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα 3/4 άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά 1/4 θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Το χρεοκοπημένο κράτος θα φεσωθεί άλλα 375 εκατ. χρέος και θα χρεώσει περαιτέρω και τις τράπεζες που κι αυτές με τη σειρά τους δανείζονται. Αυτού του είδους οι πολιτικές υπόσχονται ένα ακόμη πιο οδυνηρό και σκοτεινό μέλλον καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πλειοδοτήσει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Σήμερα στις 10:30 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ. Προβλέπει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ περιλαμβάνει το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης με τίτλο «Σπίτι μου» για 10.000 πολίτες έως 39 ετών.

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα 3/4 άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά 1/4 θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Η εκκίνηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης: 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για ζευγάρια και προσαύξηση 3.000 ευρώ για παιδιά. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια, οπότε και το κόστος της παρέμβασης να διπλασιαστεί.

Δάνεια για ανακαίνιση

Παράλληλα θα θεσπιστούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

«Κοινωνική αντιπαροχή»

Επίσης, θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο, η «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη.

Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα, αν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Στήριξη σε φοιτητές

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .