Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Σφάζουν τα κοπάδια σε όλη την ΕΕ - Μεγάλη μείωση σε χοίρους και βοοειδή το 2022

Σφάζουν τα κοπάδια σε όλη την ΕΕ - Μεγάλη μείωση σε χοίρους και βοοειδή το 2022

Το κόστος της ενέργειας και των ζωοτροφών αναγκάζουν χιλιάδες κτηνοτρόφους σε όλη της Ευρώπη να σφάζουν τα κοπάδια τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η πρακτική αυτή έχει ήδη ως συνέπεια τη μείωση σε χοίρους και βοοειδή για το ζωικό κεφάλαιο της ΕΕ, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να αναφέρονται στην Πολωνία, την Γερμανία, τη Δανία και το Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αντλήθηκαν από κράτη μέλη, τα οποία έχουν τουλάχιστον 1,5 εκατ. βοοειδή ή/και 3 εκατ. χοίρους, τον Μάιο/Ιούνιο 2022, ο πληθυσμός των βοοειδών έχει μειωθεί κατά 2% και ο πληθυσμός των χοίρων κατά 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Σημαντική μείωση κατά 1,4 εκατ. χοίρους αναφέρθηκε τον Μάϊο/Ιούνιο του 2022 στην Πολωνία (ισοδύναμο -13%).

Ο κύριος τύπος χοίρων που χάθηκαν ήταν οι χοιρομητέρες, γεγονός που ισοδυναμείτε με μείωση του αριθμού των ζώων αναπαραγωγής για τα επόμενα χρόνια.

Η μείωση αυτή, ήταν μέρος μιας γενικής τάσης, με όλα τα κράτη μέλη, τα οποία μετρούν περισσότερα από 3 εκατ. χοίρους, να αναφέρουν απώλειες. Μεγαλύτερες όπως μειώσεις καταγράφηκαν εκτός από την Πολωνία, στη Γερμανία (-10%; -2,4 εκατ.) και τη Δανία (-8%; -1 εκατ.).

Η πτωτική τάση στον πληθυσμό των βοοειδών συνεχίστηκε, με συνολική πτώση 2% μεταξύ των χωρών με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο βοοειδή.  Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο ποσοστό μείωσης από το 2016 (-1%).

Οι μειώσεις στο Βέλγιο ήταν ιδιαίτερα έντονες, σημειώθηκαν μειώσεις 5% μεταξύ 2021 και 2022 (-118.000) και 13% (-319.000) μεταξύ 2016 και 2022.

Η κατηγορία των βοοειδών που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν τα νεαρά βοοειδή (κάτω του 1 έτους) για σφαγή (-7%) και τα βοοειδή αναπαραγωγής και οι αγελάδες μη γαλακτοπαραγωγής (όλα -3%).

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.