Παρασκευή, Οκτωβρίου 27

Απόστημα ρίζας δοντιών σε κουνέλια

Απόστημα ρίζας δοντιών σε κουνέλια

Apical αποστήματα σε κουνέλια

Τα αποστήματα της ρίζας των δοντιών σε κουνέλια, επίσημα γνωστά ως αποστήματα αποστήματος, ορίζονται ως κάψουλες με πύον ή τσέπες στο δόντι ή στο στόμα του

ζώου. Αυτά τα αποστήματα είναι επώδυνα για το ζώο και τείνουν να αναπτύσσονται σε φλεγμονώδεις περιοχές των ούλων, όπου η μόλυνση είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί.

Συμπτώματα και τύποι

Μερικά κοινά σημεία περιλαμβάνουν:

  • Στοματική κοιλότητα
  • Χαλαρά δόντια
  • Μη φυσιολογικά δόντια ή ευθυγράμμιση δαγκώματος (επιμήκυνση δοντιών μάγουλων)
  • Υπερανάπτυξη των κοπτικών δοντιών (χρησιμοποιείται για να πιάσει και να τσιμπήσει τροφή)
  • Οίδημα του στοματικού ιστού, ειδικά κατά μήκος των μαλακών ιστών
  • Προτίμηση στην κατανάλωση μαλακότερων τροφίμων
  • Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ακραία
  • Απόφραξη των δακρύων ή των ρινικών πόρων
  • Ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. ιγμορίτιδα και ρινίτιδα)
  • Σημάδια πόνου ή δυσφορίας, που μπορεί να περιλαμβάνουν ανικανότητα ή έλλειψη ενδιαφέροντος για μετακίνηση, λήθαργο, απόκρυψη, καμμμένη στάση ή κατάθλιψη

Αιτίες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που σχηματίζεται απόστημα κάτω από ένα δόντι ή κοντά στη ρίζα ενός δοντιού. Για παράδειγμα, μια λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις φθοράς των δοντιών ή των δοντιών. Ωστόσο, τα αποστήματα κουνελιού είναι διαφορετικά από αυτά που σχηματίζονται σε άλλα ζώα, όπως οι γάτες και τα σκυλιά. Δεν σπάνε μόνα τους και στραγγίζονται σπάνια. Αντίθετα, τείνουν να τρυπήσουν το οστό του κουνελιού, απαιτώντας συχνά χειρουργική θεραπεία.

Η πιο συνηθισμένη αιτία των αποστημάτων της ρίζας των δοντιών στα κουνέλια είναι η επιμήκυνση των δοντιών. Αυτή είναι μια χρόνια και κοινή κατάσταση, επειδή τα δόντια κουνελιού τείνουν να αυξάνονται συνεχώς - με ρυθμό σχεδόν μισή ίντσα κάθε μήνα. Τα δόντια των μάγουλων μπορούν στη συνέχεια να γίνουν αιχμηρά και να διαβρωθούν, ή να φθαρούν σταδιακά στον μαλακό ιστό κοντά στα δόντια, επιτρέποντας στα βακτήρια να προκαλέσουν απόστημα. Η βλάβη των ιστών μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός αποστήματος.

Άλλες αιτίες και παράγοντες που συμβάλλουν στα αποστήματα των ριζών των δοντιών περιλαμβάνουν:

  • Μόλυνση με πυογονικά βακτήρια (π.χ. Streptococcus spp., Fusobacterium nucleatum, Prevotella spp. Και Peptostreptococcus micros)
  • Τραύμα στα δόντια ή τις ρίζες, συμπεριλαμβανομένου του ψαλιδίσματος των δοντιών ή της κοπής του πολτού κατά το κόψιμο των δοντιών, το οποίο μπορεί να τα εκθέσει σε βακτήρια
  • Αποκτήθηκε επιμήκυνση των δοντιών, η οποία μπορεί να προκύψει από μια αποκλειστική δίαιτα pellet
  • Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει από την υπερβολική χρήση τοπικών ή από του στόματος στεροειδών

Διάγνωση

Η διάγνωση περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που συμβάλλουν στην τερηδόνα. Ένας κτηνίατρος θα αναζητήσει σημάδια οδοντικής νόσου και πρήξιμο στο στόμα και μπορεί να πάρει μια κουλτούρα για να εντοπίσει μια πιθανή μόλυνση.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε εξωτερικούς ασθενείς, εκτός εάν το κουνέλι έχει μεγάλα αποστήματα ή πληγές που μπορεί να μολυνθούν. Ορισμένα ζώα μπορεί να απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία και αντιμετώπιση του πόνου, που αποτελείται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον έλεγχο της φλεγμονής και για τη μείωση του πόνου. (Η αναρρόφηση της βελόνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποστράγγιση υπερβολικών υγρών.)

Σε σοβαρές περιπτώσεις, το ζώο θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των προσβεβλημένων δοντιών. Πολλές φορές, η εκχύλιση είναι χρονοβόρα επειδή τα κουνέλια έχουν καμπύλες ρίζες δοντιών. Ωστόσο, εάν γίνει μια τέτοια διαδικασία, ο κτηνίατρος θα συνταγογραφήσει φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών για τη μείωση των βακτηριακών λοιμώξεων και του πόνου.

Διαβίωση και διαχείριση

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικό μέρος της διαχείρισης, καθώς βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών. Αυτό σημαίνει τη διατροφή του κουνελιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και με χαμηλά λιπαρά, και αρκετό νερό για να το διατηρήσει ενυδατωμένο.

Ο κτηνίατρος θα αξιολογεί εκ νέου το κουνέλι κάθε ένα έως τρεις μήνες για να κόβει τα δόντια του και να αναζητά τυχόν κοιλότητες ή στοματικές αναπτύξεις. Να γνωρίζετε, ο χρόνιος πόνος είναι μια πιθανή παρενέργεια αυτής της κατάστασης.


https://el.petsoundness.com/10214970-tooth-root-abscess-in-rabbits

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .