Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 7

Λίνα Μεντίνα: Το κορίτσι που έγινε μητέρα στην ηλικία των πέντε ετών

Όταν η Λίνα Μεντίνα ήταν πέντε ετών άρχισε να πονάει το στομάχι της. Οι γιατροί πίστευαν πως είχε όγκο. Εκείνη όμως, ήταν έγκυος! Έως σήμερα, παραμένει η νεότερη μητέρα στον κόσμο.

  Γράφει η Ίλντα Τόσκα

Την άνοιξη του 1939, σε ένα μικρό χωριό στο Περού, η 5χρονη Λίνα Μεντίνα άρχισε να εμφανίζει

έντονο στομαχόπονο ενώ η κοιλιά της είχε πρηστεί. Οι γονείς της, φοβούμενοι πως ήταν όγκος, την μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο στη Λίμα.

Οι γιατροί αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν πως το κοριτσάκι ήταν έγκυος.  Στις 14 Μαΐου 1939, η Μεντίνα γέννησε με καισαρική τομή ένα υγιέστατο αγοράκι. Σε ηλικία 5 ετών, επτά μηνών και 21 ημερών, έγινε η νεότερη μητέρα στον κόσμο.

Η περίπτωση της Μεντίνα αιφνιδίασε και σόκαρε την επιστημονική κοινότητα αλλά και όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, 83 χρόνια μετά, η Λίνα δεν έχει αποκαλύψει ποιος ήταν ο πατέρας του παιδιού ενώ παραμένει ακόμη, η νεότερη μητέρα στον κόσμο.

Τι συνέβη στη Λίνα Μεντίνα

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1933, η Λίνα Μεντίνα γεννήθηκε σε ένα από τα πιο φτωχά χωριά του Περού. Πέντε χρόνια αργότερα, θα γινόταν μητέρα. Στην αρχή, οι γιατροί δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που μόλις είχαν διαπιστώσει. Μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπίστωσαν πως το κοριτσάκι έπασχε από μια σπάνια γενετική πάθηση, την «πρώιμη εφηβεία».

Η «πρώιμη εφηβεία» επηρεάζει περίπου ένα στα 10.000 παιδιά, μετατρέποντας το σώμα ενός μικρού παιδιού σε σώμα ενηλίκου πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως η αλλαγή ολοκληρώνεται στα κορίτσια μέχρι την ηλικία των οχτώ ετών ενώ στα αγόρια μέχρι τα εννέα.

Στην περίπτωση της Λίνα Μεντίνα,  ο γιατρός της, Edmundo Escomel, ανέφερε σε ιατρικό περιοδικό ότι είχε την πρώτη της περίοδο σε ηλικία τριών ετών. Το στήθος της και οι γοφοί της είχαν αρχίσει ήδη να μεγαλώνουν από τότε. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή επειδή, παρά τους πρόωρα διευρυμένους γοφούς της, ήταν δύσκολο να γεννήσει φυσιολογικά.

Το παιδί της ονομάστηκε Gerardo, από το όνομα του γιατρού που την εξέτασε για πρώτη φορά, και το βρέφος πήγε στο σπίτι της οικογένειας. Ο Gerardo μεγάλωσε πιστεύοντας πως η Λίνα ήταν αδερφή του αλλά έμαθε την αλήθεια στην ηλικία των 10 ετών. Παρότι ήταν υγιής για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 40 ετών από αυτοάνοσο νόσημα.

Ποιος ήταν ο πατέρας

Η Λίνα Μεντίνα έγινε η νεότερη μητέρα στον κόσμο μετά από βιασμό που υπέστη. Μόλις γέννησε, οι αρχές συνέλαβαν τον πατέρα της για την κακοποίηση της κόρης του.

Ο ίδιος αρνιόταν κατηγορηματικά πως είχε διαπράξει το φρικιαστικό έγκλημα. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η Λίνα δεν αποκάλυψε ποτέ το όνομα του βιαστή της, εάν φυσικά ήξερε ποιος ήταν.

Η ιστορία της Μεντίνα τράβηξε την προσοχή της ολόκληρου του κόσμου. Οι εφημερίδες του Περού αλλά και των ΗΠΑ πρόσφεραν πολλά λεφτά στην Μεντίνα και στην οικογένεια της για την ιστορία της αλλά εκείνη αρνιόταν κατηγορηματικά.

Πολλοί έσπευσαν να πουν πως η ιστορία της 5χρονης μητέρας ήταν ψεύτικη. Εκείνη όμως, δεν επωφελήθηκε ποτέ από αυτήν ούτε θέλησε να την «πουλήσει». Αντιθέτως, επέλεξε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να μην δώσει ούτε μια συνέντευξη.

Επιπλέον, ο ιατρικός της φάκελος περιέχει τις μαρτυρίες των γιατρών που την εξέτασαν, τις ακτινογραφίες που δείχνουν το έμβρυο καθώς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Τη δεκαετία του 70′ η Λίνα Μεντίνα ξαναπαντρεύτηκε και γέννησε ακόμη ένα αγοράκι. Σήμερα, η νεότερη μητέρα στον κόσμο είναι ακόμη ζωντανή – στα 89 της χρόνια – και ζει στο Περού.

** Η Ίλντα Τόσκα σπουδάζει στη New Media Studies


 in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .