Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24

Πυρ ομαδόν από πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη κατά της επιστράτευσης και των απειλών του Πούτιν

Πυρ ομαδόν από πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη κατά της επιστράτευσης και των απειλών του Πούτιν

Λίγες ώρες αφ’ ότου κατέστησε πιο αυστηρές τις ποινές προς τους στρατιώτες της Ρωσίας και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μαϊμού-δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές σε Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση που ανέμεναν πολλοί.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο Πούτιν, μιλώντας σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 1.160 χρόνων του ρωσικού κράτους, δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα δεν θα χάσει την κυριαρχία της και δεν θα ενδώσει στον “εκβιασμό και τον εκφοβισμό”. Μιλώντας μερικές ώρες αφότου κήρυξε μερική επιστράτευση ώστε να ενισχύσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, επαίνεσε επίσης τον ρωσικό στρατό, ο οποίος είπε ότι αγωνίζεται για να σώσει ανθρώπους στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

“Απολύτως προβλέψιμη έκκληση, που μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη δική τους αποτυχία”, είπε σε μήνυμα στο Reuters, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ. “Ο πόλεμος σαφώς δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σενάριο της Ρωσίας και ως εκ τούτου απαιτούσε από τον Πούτιν να λάβει εξαιρετικά αντιδημοφιλείς αποφάσεις για να κινητοποιηθεί και να περιορίσει σοβαρά τα δικαιώματα των ανθρώπων”.

Σκληρή ήταν η απάντηση των ηγετών του πλανήτη, σε αυτή την κίνηση αλλά και στις απειλές για χρήση πυρηνικών που εξαπέλυσε η Μόσχα.

Η Ρωσία εκτοξεύει ανεύθυνα απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, τόνισε ο  Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να ξεσπάσει”. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι “δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα” και χαρακτήρισε τις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων “επικίνδυνη περιφρόνηση” των ευθυνών της Ρωσίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι “παραβίασε ξεδιάντροπα” τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. “Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περίμεναν επιπλέον στρατεύματα, αλλά οι 300.000 ήταν μεγάλος αριθμός. “Είναι πολλά”, είπε σε συνέντευξή του στο ABC News. “Είναι σίγουρα ένα σημάδι ότι δυσκολεύεται. Και το ξέρουμε αυτό”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μερική στρατιωτική κινητοποίηση θα απομονώσουν περαιτέρω τη χώρα. “Η απόφασή του είναι κακά νέα για τον ρωσικό λαό, τους νέους και θα αυξήσει την απομόνωση της επικράτειάς του”, είπε ο Μακρόν στη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει σε διάφορες συνεδριάσεις που συνδέονται με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η μερική κινητοποίηση των στρατευμάτων που διέταξε η Ρωσία είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην οποία η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της, δήλωσε την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι είναι “ένα ακόμη κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο φυσικά θα συζητήσουμε και θα διαβουλευτούμε πολιτικά σχετικά με το πώς θα απαντήσουμε”.

Η απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει μερική ρωσική κινητοποίηση για να πολεμήσει στην Ουκρανία είναι σημάδι αδυναμίας, ανέφεραν σε κοινή δήλωση η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας. “Η εισβολή της Ρωσίας αποτυγχάνει”, είπαν μετά τη συνάντησή τους στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

“Η αθέτηση των υποσχέσεών του από τον Πούτιν να μην κινητοποιήσει τμήματα του πληθυσμού του και η παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας αποτελούν παραδοχή ότι η εισβολή του αποτυγχάνει”, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Γουάλας. “Καμία ποσότητα απειλών και προπαγάνδας δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η Ουκρανία κερδίζει αυτόν τον πόλεμο, η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και η Ρωσία γίνεται παγκόσμιος παρίας”.

Η κρυφή απειλή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μετά τις ρωσικές αποτυχίες στην Ουκρανία ήταν “επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική”, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης στο Reuters σε συνέντευξή του ότι η ανακοίνωση του Πούτιν για την πρώτη στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και θα κοστίσει περισσότερες ζωές. Όμως, πρόσθεσε ο αρχηγός του ΝΑΤΟ, αντιπροσώπευε επίσης στοιχεία ότι ο Πούτιν είχε κάνει ένα “μεγάλο λάθος” με την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην αρχισυντάκτρια του Reuters, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η Δυτική αμυντική συμμαχία 30 εθνών θα παραμείνει ήρεμη και “δεν θα εμπλακεί σε αυτού του είδους την απερίσκεπτη και επικίνδυνη πυρηνική ρητορική”. “Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος είναι να αποδείξει ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Όταν το καταλάβει, πρέπει να καθίσει και να διαπραγματευτεί μια λογική συμφωνία με την Ουκρανία”, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία θα επιχειρήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι την Τετάρτη σχολιάζοντας τη μερική κινητοποίηση που ανακοίνωσε η Μόσχα. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους συμμάχους μας, έτσι ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο για να μπορέσει να αμυνθεί”, είπε ο Μοραβιέσκι.

Σε μια ομιλία του στους Ρώσους νωρίτερα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα καλούσε 300.000 έφεδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υποστήριξε ένα σχέδιο προσάρτησης τμημάτων της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί στη Δύση ότι ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. “Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τον λαό μας – αυτό δεν είναι μπλόφα”, είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία έχει “πολλά όπλα για να απαντήσει”, πρόσθεσε ο Πούτιν. Η ομιλία του Πούτιν ήρθε ενώ καταγράφονται αυξανόμενες απώλειες και αποτυχίες στο πεδίο της μάχης για τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εκδιωχθεί από περιοχές που είχαν καταλάβει στη βορειοανατολική Ουκρανία σε μια ουκρανική αντεπίθεση αυτόν τον μήνα και έχουν βαλτώσει στο νότο.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση της Ρωσίας κάλεσε την Τετάρτη σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι, ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, είπε ότι ο Πούτιν έστελνε περισσότερους Ρώσους στο θάνατο για έναν αποτυχημένο πόλεμο. “Είναι ξεκάθαρο ότι ο εγκληματικός πόλεμος χειροτερεύει, βαθαίνει και ο Πούτιν προσπαθεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε αυτό”, είπε ο Ναβάλνι σε βίντεο από τη φυλακή που κατέγραψαν και δημοσίευσαν οι δικηγόροι του. “Θέλει να λερώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με αυτό το αίμα”, είπε ο Ναβάλνι.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση χαρακτηρίζει τους επικριτές ως προδότες που πληρώνονται από τη Δύση. Ο Πούτιν λέει ότι η χώρα βρίσκεται σε μάχη με τη Δύση για την Ουκρανία, την οποία, όπως λέει, χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν τη Ρωσία.

Οι αντιπολεμικές ομάδες της Ρωσίας κάλεσαν σε διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της διαταγής κινητοποίησης. 

“Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι άνδρες – οι πατέρες, τα αδέρφια και οι σύζυγοί μας – θα ριχτούν στην κρεατομηχανή του πολέμου”, δήλωσε ο αντιπολεμικός συνασπισμός Vesna. “Τώρα ο πόλεμος έχει έρθει σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια”. Κάλεσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις την Τετάρτη. Μέχρι τις 17:30 ώρα Ελλάδας, η ρωσική αστυνομία είχε συλλάβει περισσότερους από 100 σε ολόκληρη τη Ρωσία επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά της κινητοποίησης, ανέφερε η ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info.

Χλιαρή ήταν η ανακοίνωση της Κίνας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν προέτρεψε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν έναν τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών.

Πηγή: capital.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .