Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 9

Οι Ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Έχουν Ελλείψεις που δεν Γνωρίζουν


Ασθενείς με Ρ.Α. παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Photo by Brooke Cagle, Unsplash


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια νόσος με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο.
 
Η πορεία της ΡΑ συνδέεται άμεσα με ελλείψεις σε βιταμίνες, μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή και την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει δικά του όργανα και ιστούς, ώστε να μην τους επιτίθεται.

Εξειδικευμένες εξετάσεις που εφαρμόζονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ανιχνεύουν τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την εκδήλωση και την πορεία της νόσου.  

 
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο φλεγμονώδες νόσημα, που προσβάλλει πολλαπλά συστήματα στον οργανισμό. H ρευματοειδής αρθρίτιδα, επιπρόσθετα των αρθρώσεων, μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, τα μάτια, το δέρμα ή το αναπνευστικό σύστημα. Πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα[1]
 
Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αυξηθεί η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ανάπτυξη της Ρ.Α., με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η αντιμετώπιση και η πορεία του συγκεκριμένου αυτοάνοσου νοσήματος.
 
 
Τα 3 Στάδια Ανάπτυξης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
 
Η Ρ.Α., όπως και τα υπόλοιπα αυτοάνοσα νοσήματα, αναπτύσσεται σε στάδια, τα οποία σχετίζονται με δυσλειτουργίες των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος1. Αλλαγές και διαταραχές του μεταβολισμού, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 
Mεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η διαταραχή του μικροβιώματος, η κακή αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού, προκαλούν αλλαγές στη φυσιολογική σύσταση των κυττάρων του οργανισμού και δυσκολεύουν την αναγνώριση τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Η ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκύπτει μέσα από τη συνδυαστική επίδραση πολλαπλών παραγόντων. Μεταβολικές διαταραχές οδηγούν σε δυσλειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, που εξελίσσεται σε 3 στάδια:


1. Στάδιο 1: τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (λευκά αιμοσφαίρια), χάνουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν τα κύτταρα του δικού τους οργανισμού από ξένα στοιχεία, όπως μικρόβια και ιούς.

2. Στάδιο 2: αρκετά χρόνια αργότερα, τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία έχει διαταραχθεί η λειτουργία, μεταναστεύουν και διεισδύουν στις αρθρώσεις, όπου προκαλούν συνεχή φλεγμονή. Σε αυτό το στάδιο εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της αρθρίτιδας (πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο, ερυθρότητα).

3. Στάδιο 3: η εμμένουσα φλεγμονή, προκαλεί βλάβη των ιστών στις αρθρώσεις, με καταστροφή του χόνδρου και του οστού.

 
 
 
Εικόνα 1: Φλεγμονή άρθρωσης στην Ρ.Α. Λευκά αιμοσφαίρια εισέρχονται στην άρθρωση προκαλώντας συνεχή φλεγμονή, που οδηγεί σε διάβρωση του χόνδρου και του οστού.
 

 
Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Ανάπτυξη Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
 
Οι μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της Ρ.Α. αφορούν: 

  • στο μεταβολισμό της γλυκόζης
  • στο μεταβολισμό των αμινοξέων (τα βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. 20 αμινοξέα σχηματίζουν όλες τις πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό)
  • στο μεταβολισμό των λιπιδίων
  • στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
  • σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών
Η υπερ-λειτουργία ή υπο-λειτουργία των συγκεκριμένων μεταβολικών οδών, μεταφράζεται σε διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και κυρίως των Τ-Λεμφοκυττάρων.
 
Η σύγχρονη αντιμετώπισης της Ρ.Α. επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τη χρήση ιατρικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και διατροφής με σκοπό τη διόρθωση των ελλείψεων, σε συνδυασμό με φαρμακευτική παρέμβαση, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της συνεχόμενης φλεγμονής.
 
 
Ελλείψεις Μικροθρεπτικών συστατικών στη Ρ.Α.
 
Ασθενείς με Ρ.Α. παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Αυτό οφείλεται στην απώλεια βάρους και στην καχεξία που συχνά συνοδεύουν τη νόσο[2].
 
Σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονή, η έκκριση προ-φλεγμονωδών ουσιών (κυτοκινών), αυξάνει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και τη διάσπαση των πρωτεϊνών.
 
Οι πιο συχνά παρατηρούμενες ανεπάρκειες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε ασθενείς με Ρ.Α., είναι του φολικού οξέος, της βιταμίνης C, της βιταμίνης D, της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης Β12, της βιταμίνη Ε, του ασβεστίου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του σεληνίου2.
 
Επιπλέον, η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού, συνδέεται με την ανάπτυξη και την πορεία της νόσου[3].

  



«Ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου και της εμμένουσας φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα»
 
Jingtao Qiu et al. Apr. 2021. Stanford School of Medicine
 
­­­­­­
 
Η συμπλήρωση των παραπάνω μικροθρεπτικών συστατικών, μπορεί να καταστεί απαραίτητη ώστε να διορθωθούν ελλείψεις που έχουν ανιχνευθεί, μετά από τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων. Η αποκατάσταση των ελλείψεων στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης υγείας και της πορείας της νόσου των ατόμων με Ρ.Α2,[4],[5].
 
 
Ιατρικές Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση των Μεταβολικών Διαταραχών στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
 
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, οι ιατρικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του ασθενή, θεωρούνται σήμερα ο ιδανικός τρόπος ελέγχου της νόσου και της εμμένουσας φλεγμονής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων που εντοπίζουν με ακρίβεια τις μεταβολικές διαταραχές και τις ελλείψεις του οργανισμού, καθοδηγούν τις ιατρικές παρεμβάσεις στη διόρθωση των ελλείψεων, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, με στόχο τη βελτίωση της πορείας της P.A.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετρούν πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές.

  
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


  • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
     
  • μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
     
  • την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή
     
  • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
     
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
     
  • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
     
  • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
     

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής επιφέρουν:

  • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της καταστροφής των αρθρώσεων
     
  • Μείωση του πόνου και της ανάγκης λήψης αντιφλεγμονωδών και παυσίπονων
     
  • Βελτίωση της κινητικότητας και μείωση της δυσκαμψίας
     
  • Μείωση του κινδύνου συστηματικής βλάβης (καρδιά, νεφροί, δέρμα, μάτια)
     
  • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή
     
  • Μείωση των φλεγμονωδών εξάρσεων της νόσου
     
  • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής
  
Ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στη διόρθωση των ελλείψεων και η χρήση φαρμακευτικών αγωγών με θετικά μεταβολικά αποτελέσματα, έχουν αλλάξει ριζικά την πορεία της νόσου σε ασθενείς με Ρ.Α.


Συχνά οι ασθενείς μας ρωτούν εάν πρέπει να σταματήσουν ή να αλλάξουν την αγωγή που λαμβάνουν από το ρευματολόγο τους. Η απάντηση είναι όχι. συνεχίζουν κανονικά την αγωγή από το γιατρό τους, παράλληλα με τη δική μας αγωγή.  

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Παράλληλα με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει ο ασθενής από το ρευματολόγο που τον παρακολουθεί, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία και την πορεία της νόσου.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία διαπιστώνουμε ότι η Ρ.Α., βελτιώνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής, καθιστούν εφικτή την σταδιακή μεταστροφή της πορείας της ασθένειας από μια κατάσταση σταθερή επιδείνωσης σε μια σταδιακής βελτίωσης[6],[7]

  
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Όταν η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ, αλλάζουν ριζικά την ποιότητα ζωής και την πορεία της νόσου των ατόμων που πάσχουν από Ρ.Α.
 
 




https://www.drtsoukalas.com/oi_astheneis_me_refmatoeidi_arthritida_ehoun_elleipseis_pou_den_gnorizoun-su-479.html?fbclid=IwAR3yYX9J7sDF6bGIntaNn1SPdrXOIOhFlGs6TgfvI_IaEMyiUcbyqN_em20

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .