Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 5

Το ρόφημα που «χαρίζει» χρόνια – Η ποσότητα που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Το ρόφημα που «χαρίζει» χρόνια – Η ποσότητα που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

Μερικοί επιπλέον λόγοι για να εντάξουμε ακόμη περισσότερο το αγαπημένο ρόφημα στη διατροφή μας - Ένα με δυο φλιτζάνια αρκούν

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα. Έχει ωραία γεύση, χαλαρώνει και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας, κρύο ή ζεστό. Έχει, επιπλέον, εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν να αγαπήσουμε το τσάι ακόμη περισσότερο και να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

Το μαύρο τσάι μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, που διενήργησε το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, με επικεφαλής την Maki Inoue-Choi, όσοι πίνουν μαύρο τσάι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Έως τώρα, το τσάι ήταν γνωστό για ορισμένα συστατικά του, που καταπολεμούν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Παλαιότερες μελέτες, που διεξήχθησαν σε Κίνα και Ιαπωνία, είχαν αναδείξει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε εκείνες τις περιοχές. Η νέα μελέτη έφερε στο προσκήνιο μια άλλη διάσταση: Οι ωφέλιμες ιδιότητες του τσαγιού επεκτείνονται και στο μαύρο τσάι.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες αναφορικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού για σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατόπιν, τους παρακολούθησαν για μια περίοδο 14 ετών. Έλαβαν, επίσης, υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως οι ιδιαίτερες συνθήκες υγείας του καθενός, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή, η ηλικία, η φυλή, αλλά και το φύλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση μαύρου τσαγιού – δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα – σχετίστηκε με ένα σημαντικό όφελος: 9%-13% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Η θερμοκρασία του τσαγιού ή η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης δεν αλλοίωσαν αυτά τα αποτελέσματα.

Η έρευνα εντόπισε ότι η θετική επίδραση του τσαγιού συνέχισε να ισχύει και στην περίπτωση άλλων κινδύνων για την υγεία, όπως ο θάνατος από καρδιακή νόσο. Δεν υπήρξε, ωστόσο, ξεκάθαρη τάση σχετικά με το θάνατο από καρκίνο. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν με βεβαιότητα το γιατί, ωστόσο η Δρ. Inoue-Choi επισημαίνει ότι ενδέχεται να μην μελετήθηκαν αρκετές περιπτώσεις θανάτων από καρκίνο, ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε επίδραση. Μια παρατηρητική μελέτη όπως αυτή δεν είναι σε θέση να αποδείξει τη σχέση αιτίου και αποτελέσματος, διευκρίνισε.

«Οι παρατηρητικές μελέτες όπως αυτή πάντοτε εγείρουν το εξής ερώτημα: Τι είναι αυτό που κάνει τους καταναλωτές του τσαγιού να είναι πιο υγιείς;», διερωτάται η Marion Nestle, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Μου αρέσει το τσάι. Έχει υπέροχη γεύση. Ωστόσο, μέτρον άριστον!», συνεχίζει.

Δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να υποστηρίξουμε σθεναρά την αλλαγή των συνηθειών ως προς την κατανάλωση τσαγιού, επισημαίνει η Δρ. Inoue-Choi. «Αν ήδη καταναλώνετε ένα φλιτζάνι καθημερινά, αυτό είναι εντάξει. Συνεχίστε να το απολαμβάνετε!», καταλήγει.

τσάιhttps://www.ygeiamou.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae/295078/to-rofima-pou-charizi-chronia-i-posotita-pou-mioni-ton-kindino-thanatou/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .