Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13

Γλαύκωμα, τύφλωση: Ελέγξτε τα μάτια σας!

Γλαύκωμα: Μέτρηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού


Το γλαύκωμα είναι μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης. Προκαλεί αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι και δημιουργεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση.

Στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της ασθένειας, δεν υπάρχουν πόνος ή απώλεια όρασης ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα.

Το γεγονός αυτό αφήνει την πάθηση να εξελίσσεται ύπουλα, χωρίς να ανιχνευθεί και να δημιουργεί βλάβες στο οπτικό νεύρο και στην όραση.

Αρχικά το γλαύκωμα προκαλεί απώλεια της περιφερικής όρασης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επιδεινώνεται και η κεντρική όραση και οδηγεί στην τύφλωση.

Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς, δεν γνωρίζουν, ότι πάσχουν από γλαύκωμα. Όταν αντιληφθούν, ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε είναι αργά.

Οι βλάβες της όρασης, που έχουν ήδη δημιουργηθεί δεν είναι ανατρέψιμες. Όμως η θεραπεία, που γίνεται όταν ανιχνευθεί η ασθένεια, μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω εξέλιξη και επιδείνωση της όρασης.

Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος θα μπορούσε να προστατεύει από την τύφλωση πολλές χιλιάδες άτομα.

Οι μέθοδοι ανίχνευσης και θεραπείας του γλαυκώματος έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια. 

Η εξέταση ρουτίνας από τον οφθαλμίατρο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης της ασθένειας.

Τα βασικά τεστ που θα εντοπίσουν το γλαύκωμα και τις συνέπειές του είναι:

  1. Η βυθοσκόπηση: Είναι η εξέταση του βυθού του ματιού στην οποία φαίνονται το οπτικό νεύρο και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας
     
  2. Η εξέταση των οπτικών πεδίων
     
  3. Η μέτρηση της πίεσης του ματιού.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο κίνδυνος για γλαύκωμα αυξάνεται με την ηλικία. Ήδη από την ηλικία των 40 ετών και μετά ο κίνδυνος αρχίζει να μεγαλώνει.

Οι ειδικοί συστήνουν ότι μετά από τα 50, θα πρέπει να εξετάζεται κάποιος για γλαύκωμα.

Μετά από την ηλικία των 60, η εξέταση για την ανίχνευση του γλαυκώματος, θεωρείται απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο.

Επίσης συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα τα οποία έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Εάν ένα άτομο, έχει κάποιο μέλος της οικογένειας του (γονιός, αδελφός ή αδελφή, παιδί), που προσβλήθηκε από γλαύκωμα, τότε θα πρέπει να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση.

Τέλος να συμπληρώσουμε λέγοντας ότι οι λευκοί (καυκάσιοι), έχουν λιγότερο κίνδυνο από τους μαύρους για γλαύκωμα. Τα άτομα ισπανικής προέλευσης έχουν ενδιάμεσο κίνδυνο.

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .