Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 8

Κινήματα σε όλη την Ευρώπη κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας

Από το καλοκαίρι, οι αναλυτές προέβλεπαν χειμώνα κοινωνικών εκρήξεων λόγω των ενεργειακής κρίσης. Και έχει ήδη αρχίσει στην Ευρώπη...

Κινήματα σε όλη την Ευρώπη κατά της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας
EPA/ANDY RAIN

Στην Ιταλία έκαψαν τους λογαριασμούς τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις και το κόστος ζωής, ενώ στην Τσεχία, δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους. Ειδικά στην Ευρώπη, η κατάσταση είναι κλιμακούμενη και είναι θέμα χρόνου να γίνει πολύ χειρότερη, βλέποντας τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά.

Η διαμαρτυρία στη Νάπολη ήταν από ανέργους που ανήκουν στο Κίνημα «7 novembre della 167», σύμφωνα με το ΑNSA. «Περιμέναμε για χρόνια δουλειές και τώρα δεν μπορούμε

να πληρώσουμε τους λογαριασμούς που έχουν τριπλασιαστεί (για φυσικό αέριο και ρεύμα). «Οι οικογένειές μας βρίσκονται στα όριά τους». «Μέχρι στιγμής υπήρξαν πολλά λόγια, αλλά όχι πολλές πράξεις».

Στην Πράγα, 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης το Σάββατο, καλώντας τον κυβερνητικό συνασπισμό να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η χώρα τους πρέπει να είναι στρατιωτικά ουδέτερη και να διασφαλίσει άμεσες συμβάσεις με προμηθευτές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

Όλοι οι παράγοντες προϊδεάζουν ότι ο χειμώνας θα είναι σκληρός, ενώ σύμφωνα με το Reuters, όχι μόνο τα μέσα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα και τη θέρμανση, αλλά και οι κυβερνήσεις δεν τα πηγαίνουν καλύτερα.

Το κόστος ζωής κατεβάζει στον δρόμο τους Ευρωπαίους

Έρευνα της YouGov, της βρετανικής εταιρίας έρευνας και ανάλυσης δεδομένων, αποκαλύπτει την κλίμακα της ενεργειακής κρίσης και του κόστους ζωής που έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι οι πολίτες στις τέσσερις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης αναμένουν κοινωνικές αναταραχές και μαζικές διαμαρτυρίες το φθινόπωρο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 πολίτες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, σύμφωνα με το Euractiv, πάνω από το 70% λέει ότι το κόστος ζωής είναι πλέον το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν. Στη Γαλλία και την Πολωνία, μόνο ένας στους 20 λέει ότι τα βγάζει πέρα με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές, ενώ αντίστοιχα ένας στους πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία τα φέρνει... βόλτα.

Η κρίση αναμένεται επίσης να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Επίσης, ένας στους πέντε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Πολωνία λέει ότι χρησιμοποιεί χρήματα από τις οικονομίες και τις καταθέσεις του για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, ενώ ένας στους 10 παραλείπει γεύματα.

Όσο για τις κοινωνικές αναταραχές, η συντριπτική πλειοψηφία και στις τέσσερις χώρες απαντά ότι τις περιμένει. Συγκεκριμένα, ξεκινά από το 57% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 75% στην Πολωνία.

Στη Γαλλία, στο μεταξύ, τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι θα ήθελαν να δουν τα Κίτρινα Γιλέκα να επιστρέφουν.

Εκβιασμός Πούτιν με τον Nord Stream

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα συνεχιστούν «πλήρως», έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία, από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής θάλασσας. Ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Interfax, δήλωσε:

«Τα προβλήματα άντλησης αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών».

«Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης» επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .