Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17

Τουρκία: Ρεκόρ εισροών χρήματος αγνώστου ταυτότητας

ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κεφάλαια άγνωστης ανέρχονται συνολικά στα 24,4 δισ. δολάρια στο επτάμηνο του 2022 

Οι εισροές κεφαλαίων αγνώστου προέλευσης στην Τουρκία έφτασαν σε  επίπεδα – ρεκόρ,  ενισχύοντας τα αποθεματικά της σε ξένο συνάλλαγμα, παρότι το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να διευρύνεται, ενώ εξακολουθεί να υποχωρεί η ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε λίρες.

Σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται ότι τα κεφάλαια άγνωστης προέλευσης άγγιξαν τα 5,5 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, με το επίπεδο να ανέρχεται συνολικά στα 24,4 δισ. δολάρια στο επτάμηνο του 2022  συμβάλλοντας στην διατήρηση της τιμής της λίρας σε σχετικά σταθερά επίπεδα στην αρχή του έτους, αφότου έχασε τουλάχιστον το μισό της αξίας της πέρυσι.

Και τα δύο ποσά αποτελούν ρεκόρ σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Η Τράπεζα είχε δηλώσει παλαιότερα πως τα κεφάλαια προέρχονταν κατά πάσα πιθανότητα από Τούρκους που καταθέτουν τις αποταμιεύσεις τους στο τραπεζικό σύστημα, ιδίως όταν η αξία της λίρας είναι χαμηλά. Επίσης, είχε δηλώσει ότι ίσως επρόκειτο και για καταθέσεις Τούρκων σε ξένα νομίσματα που συγκεντρώνουν από τουρίστες.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ρεκόρ του 2022 ίσως προκύπτουν εν μέρει σε λογιστικά λάθη, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το συνολικό ύψος του ποσού.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων, ο οικονομολόγος Haluk Burumcekci, παρότι είναι φυσιολογική η εισροή χρημάτων από άγνωστη πηγή, η συνεχής αύξηση των ροών στην τουρκική οικονομία αποτελεί «πρόβλημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να είναι σημάδι εσφαλμένων εκτιμήσεων σε έσοδα από υπηρεσίες.

 

 

Από μόνος του ο τουρισμός δεν θα μπορούσε να εξηγήσει την προέλευση των χρημάτων. Τα έσοδα από τους τουρίστες τον Ιούλιο ανήλθαν στα 4,5 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τον πήχυ στα 16,4 δισ. δολάρια στο επτάμηνο. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 70%  εισερχόμενων κεφαλαίων.

Το έλλειμμα της τουρκικής οικονομίας αυξήθηκε μετά την αύξηση του κόστους ενέργειας. Το έλλειμα ξεπερνούσε τα 4 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των 3,7 δισ. δολαρίων και φέρνοντας το έλλειμμα για φέτος στα 36,7 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κάλυψη του ελλείμματος θα είναι μία δοκιμασία για τον Τούρκο πρόεδρο, αφού μόνο τον Ιούλιο, οι εκροές ανήλθαν στα 631 εκτ. δολάρια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .