Σάββατο, Σεπτεμβρίου 3

Γιώργος Λακόπουλος: Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ - Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι…

Η ΝΔ δεν είναι πλέον το κεντροδεξιό κόμμα που προδιαγράφουν οι ιδρυτικοί της κώδικες. Αυτό που είδαμε στη Βουλή να συντάσσεται με έναν Πρωθυπουργό που βαρύνεται με ταπεινωτικές πράξεις, είναι το τυμπανιαίο πτώμα της.

Γιώργος Λακόπουλος: Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ - Δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι…

Το θέαμα που παρουσίασαν την Παρασκευή τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αναζητά την εξήγηση του σε επιστήμες πέραν της πολιτικής: χειροκροτούσαν αυτόν που τους παίρνει στον βυθό μαζί του… Άβυσσος η ψυχή του βουλευτή της ΝΔ.

Οι μισοί δεν πρόκειται να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή, καθώς, σε κάθε περίπτωση, η νέα Κ.Ο. θα έχει τα μισά μέλη. Ίσως και λιγότερα, αν το αποτέλεσμα είναι ακόμη δυσμενέστερο από ότι φαίνεται με την κατηφόρα στην οποία οδηγεί το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο γιος του Κώστα

Μητσοτάκη.

Ουδείς βεβαίως ισχυρίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό θα ήταν εκτροπή. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να δείξουν τη δυσφορία, ή τη διαφωνία τους , με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του Πρωθυπουργού που εκθέτουν το κόμμα τους και τη χώρα.

Έστω και αν δεν τον καλούν στα κομματικά όργανα για εξηγήσεις, τουλάχιστον δεν τον χειροκροτούν ως «φαν κλαμπ» του.

Οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων κάθε άλλο παρά καθιστούν δημοφιλή αυτόν που τις οργανώνει και τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ το αποδεικνύουν αυτή την περίοδο. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινούν τους γαλάζιους βουλευτές, που έφυγαν από τη Βουλή με τα χέρια πρησμένα από το χειροκρότημα.

Ότι απουσίασαν από τη συνεδρίαση οι επικεφαλής των ομάδων -Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς- όπως και ο φιλόδοξος Ν. Δένδιας, λειτούργησε συμπληρωματικά στις δουλικές συμπεριφορές που εκδηλώθηκαν ακόμη και από όσους φέρονται να επηρεάζονται από αυτούς.

Οι βουλευτές, παρακινούμενοι από κλακαδόρους συναδέλφους τους που είχαν το τοποθετηθεί ανάμεσά τους, χειροκροτούσαν ακόμη και όταν ο Μητσοτάκης έλεγε ότι η ΕΥΠ δικαιούται να τους… παρακολουθεί, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους». Μαζοχισμός…

Η παραδοσιακή συμπεριφορά «λόχου» ήταν έκδηλη ακόμη σε μια συνεδρίαση της οποίας το θέμα ήταν εξευτελιστικό για βουλευτές μεγάλου κόμματος. Ιδίως μετά την προφανή αδυναμία του επικεφαλής του να δώσει τις απαντήσεις που του ζητήθηκαν για ένα θέμα που τον διασύρει σε ολόκληρο τον πλανήτη και εκθέτει την Ελλάδα ως χώρα παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Ενώ ο ορίζοντας των εκλογών είναι πλέον ορατός και ο Μητσοτάκης οδηγεί τη ΝΔ και τους βουλευτές της ως πρόβατα επί σφαγή, οι ίδιοι αποδεικνύονται άνθρωποι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι. Αν εξαιρεθεί η «ψευτοαντίσταση» της Όλγας Κεφαλογιάννη και η σχετικά αξιοπρεπής στάση του Κώστα Τζαβάρα, οι εθνοπατέρες και μητέρες της σημερινής πλειοψηφίας δεν έδειξαν ότι διαθέτουν το θάρρος που απαιτούν οι πολίτες από όσους στέλνουν στη Βουλή να τους εκπροσωπήσουν.

Οι περισσότεροι στις συναναστροφές τους στολίζουν το μέγαρο Μαξίμου, αρνούνται να εμφανιστούν στα ΜΜΕ για να υπερασπιστούν τις υποκλοπές του και δηλώνουν ντροπιασμένοι από όσα καταλογίζει η πιο έγκυρη διεθνής ειδησεογραφία στον Πρωθυπουργό. Μαξίμου. Αλλά ενώπιον του αποδείχθηκαν υποταγμένοι.

Είναι παράλογη συμπεριφορά. Δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης τους καταδίκασε στην αφάνεια και το πολιτικό περιθώριο, μοιράζοντας χαρτοφυλάκια σε «εισοδιστές»- που λέει και ο Β. Αντώναρος- και σε ανεμομαζώματα από άλλους χώρους, και όχι σ αυτούς που έτρεχαν στις εκλογές για να τον κάνουν Πρωθυπουργό. Παρ όλα αυτά του χάρισαν τον «ενθουσιασμό τους», χειροκροτώντας αυτά που δεν τιμούν κανέναν.

Από αυτή την άποψη το χειροκρότημα ήταν πράξη συνενοχής. Όταν αυτοί που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν Πρωθυπουργό που δηλώνει ανεύθυνος και διακηρύσσει ότι η ΕΥΠ μπορεί να τους παρακολουθεί κατά βούληση, του επιτρέπουν να ισχυρίζεται ότι είναι συσπειρωμένοι «σαν μπετόν» γύρω του, η έννοια της πολιτικής αλλοιώνεται.

Το ερώτημα είναι αν η υποστήριξη στον Μητσοτάκη εκδηλώθηκε με τη συγκατάθεση των δυο πρώην πρωθυπουργών και του υποψήφιου διαδόχου του.

Αν ο Πρωθυπουργός, από το καναβάτσο που βρίσκεται σήμερα, μπορεί να αφοπλίζει τους εσωκομματικούς αντίπαλους του και να χρησιμοποιεί ως ντεκόρ θριαμβολογίας του και τους δικούς τους οπαδούς, τότε η παλιά ΝΔ δεν υπάρχει.

Σε όλα τα ζωντανά κόμματα, υπήρχαν πάντα εσωτερικές δυνάμεις αντίρροπες στην ηγεσία και δεν το έκρυβαν. Στη ΝΔ, παρά τη φημολογούμενη κατάτμηση σε «καραμανλική πτέρυγα» και «Σαμαρικούς» αυτό πλέον δεν φαίνεται.

Παρότι ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό αποδρομή, με συντριπτικά κατάγματα στον πυρήνα του προφίλ του, και σε διεθνή απομόνωση, στη ΝΔ λειτουργεί ως απόλυτος άρχων. Όπως , ως καθεστωτικός μονάρχης στη χώρα.

Αυτοί στους οποίους οφείλει το αξίωμά του λουφάζουν. Η ΝΔ δεν είναι πλέον το κεντροδεξιό κόμμα που προδιαγράφουν οι ιδρυτικοί της κώδικες. Αυτό που είδαμε στη Βουλή να συντάσσεται με έναν Πρωθυπουργό που βαρύνεται με ταπεινωτικές πράξεις, είναι το τυμπανιαίο πτώμα της.

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .