Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11

Χατζηδάκης για επικουρικές συντάξεις: Έρχονται πληρωμές αναδρομικών από τον ΕΦΚΑ - Όλοι οι δικαιούχοι

Ποιοι έχουν 30 και 35 χρόνια ένσημα μόνο τα κομματόσκυλα του Δημοσίου αυτοί θα τα πάρουν χοντρά, όπως πάντα όλα για τους κοπρίτες!


Την καταβολή αναδρομικών 11 μηνών που αφορά επικουρικές συντάξεις θα καταβάλλει ο ΕΦΚΑ

Αναδρομικά 11 μηνών στις επικουρικές συντάξεις πληρώνει ο ΕΦΚΑ εκτελώντας αποφάσεις Πρωτοδικείων χωρίς να ασκεί έφεση ή να τις αναπέμπει σε ανώτερο δικαστήριο, για να τις ανατρέψει με οδηγίες της επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.


Σχετικό έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» δίνει εντολή στον ΕΦΚΑ να μην ασκήσει ένδικα μέσα σε συνταξιούχους που κέρδισαν αναδρομικά και να πληρωθούν το 11μηνο των επιστροφών για επικουρικές και για τόκους, όπως και έγινε.


Η πληρωμή αναδρομικών χωρίς έφεση ή αναίρεση μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για 370.000 συνταξιούχους με εκκρεμείς δίκες, που διεκδικούν αναδρομικά όχι μόνον κάτω από 3.000 ευρώ (που δεν υπόκεινται σε έφεση), αλλά και πάνω από 3.000 ευρώ.


Ρύθμιση

Για να κλείσει, όμως, οριστικά το ζήτημα είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί μια πάγια ρύθμιση που θα δίνει τα αναδρομικά σε όσους έχουν εκκρεμείς δίκες χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια, μια που όσοι άσκησαν προσφυγές έως τον Ιούλιο του 2020 (σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας) δικαιούνται να πάρουν πίσω τις περικοπές επικουρικών και Δώρων για 11 μήνες.

Το θέμα, όμως, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν είναι μόνον να βρει λύση για να μην περιμένουν άλλο τα αναδρομικά όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες, αλλά να καταβάλει τα αναδρομικά και σε άλλους 600.000 συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια περιμένοντας να πάρουν πίσω τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις επικουρικές τους συντάξεις.


Το πρώτο βήμα πάντως γίνεται με την απόφαση πληρωμής αναδρομικών μόνο με πρωτόδικες αποφάσεις και χωρίς αναίρεση που έχει δικαίωμα να ασκήσει ο ΕΦΚΑ.


Η συνήθης πρακτική που ακολουθεί το Ταμείο για τα αναδρομικά που επιδικάζουν τα δικαστήρια στις αγωγές των συνταξιούχων είναι να ασκεί έφεση, ενώ σε περιπτώσεις που τα επιδικασθέντα ποσά είναι κάτω από 3.000 ευρώ και δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί έφεση (σ.σ.: καθώς υπολείπονται του ποσού του εκκλητού), μπορεί να αναπέμπει τις υποθέσεις αυτές σε ανώτερο βαθμό (π.χ. στο ΣτΕ), κερδίζοντας χρόνο αν δεν είναι εφικτή η ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης.


Αλλαγή… ρότας

Η τακτική αυτή φαίνεται να αλλάζει και τελικά ο ΕΦΚΑ σε πολλές από τις υποθέσεις που κερδίζονται πρωτόδικα για τα αναδρομικά αποφασίζει να πληρώσει τα ποσά στους συνταξιούχους. Απόδειξη της αλλαγής στάσης ή της ηπιότερης αντιμετώπισης από πλευράς ΕΦΚΑ των δικών που εκκρεμούν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι ότι σε δύο πρόσφατες αποφάσεις το Ταμείο, ακολουθώντας τη γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του νομικού του συμβούλου, αποφάσισε να καταβάλει επιδικασθέντα αναδρομικά με οριστικές πρωτόδικες αποφάσεις και χωρίς να προβεί σε άλλη ενέργεια.


Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος», στη μια υπόθεση αποφασίστηκε να μην ασκηθεί έφεση από τον ΕΦΚΑ, ούτε αναπομπή σε άλλο δικαστήριο κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαίωσε 20 συνταξιούχους της ΔΕΗ με αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και με τόκους για τις επιστροφές που είχαν πληρωθεί στις κύριες συντάξεις.


Η δεύτερη υπόθεση αφορά μαζική αγωγή από συνταξιούχους της ΑΤΕ για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων με ποσά επιστροφών πάνω από 3.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ’ ότι το ποσό είναι πάνω από 3.000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ δεν θα ασκήσει έφεση και θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Πρωτοδικείου επιστρέφοντας τα ποσά στους συνταξιούχους. Από τους 20 συνταξιούχους της ΔΕΗ που πήραν αναδρομικά 11 μηνών για τις αντισυνταγματικές περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, οι 15 πληρώθηκαν με ποσά από 1.060 ευρώ ως 1.867 ευρώ και μόλις 5 πήραν κάτω από 1.000 ευρώ (από 350 ως 720 ευρώ). Παράλληλα, το δικαστήριο τους επιδίκασε και τόκους 200-220 ευρώ για τα αναδρομικά 11μήνου που είχαν πληρωθεί στις κύριες συντάξεις, τα οποία επίσης δέχτηκε να καταβάλει ο ΕΦΚΑ.


Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό της απόφασης του νομικού συμβούλου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η τριμελής επιτροπή αποφασίζει τη μη άσκηση από τον e-ΕΦΚΑ ένδικων μέσων κατά της με αριθμό 12901/2021 οριστικής απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας (7ο Μονομελές), η οποία εκδόθηκε επί αγωγής που άσκησαν 20 ενάγοντες, με την οποία ζήτησαν να αναγνωριστεί η υποχρέωση του e-ΕΦΚΑ να τους καταβάλει τα αναφερόμενα στην αγωγή τους ποσά ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστηκαν εξαιτίας των περικοπών στις επικουρικές τους συντάξεις».


Το διάστημα των επιστροφών που ορίζει η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι το 11μηνο από 11/6/2015 έως 11/5/2016.


Σημεία-κλειδιά

Σε άλλο σημείο, η τριμελής επιτροπή, εξηγώντας την απόφασή της να μην ασκηθούν ένδικα μέσα από τον ΕΦΚΑ, αναφέρει:


-Πρώτον, ότι κανένα ποσό δεν υπερβαίνει τα 1.867 ευρώ και «υπολείπεται του ποσού του εκκκλητού», καθώς είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ και δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί έφεση.


-Δεύτερον, ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι οριστική και όχι προδικαστική, ώστε να λείπουν τα ακριβή ποσά των αναδρομικών.

-Τρίτον, ότι η απόφαση δεν υπόκειται σε αίτηση αναίρεσης και δεν συντρέχουν λόγοι για κατ’ εξαίρεση άσκησή της, ούτε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 2, ν. 3900/2010 (αναπομπής στο ΣτΕ για πιλοτική δίκη).


Το «κλειδί» για να βγουν γρήγορα οι πληρωμές με τις πρωτόδικες αποφάσεις είναι να έχουν οι αγωγές τα ακριβή ποσά των μηνιαίων περικοπών, ώστε να μη χρειάζεται τα δικαστήρια να βγάζουν προδικαστικές αποφάσεις δικαιώνοντας μεν τους συνταξιούχους, αλλά ζητώντας από τον ΕΦΚΑ να προσκομίζει τα ακριβή ποσά των μηνιαίων περικοπών για επανάληψη της δίκης μετά από 3 μήνες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .