Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 5

H Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


H Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της «Επιτροπής 1922», ανακοίνωσε στις 14:30 της Δευτέρας το όνομα του διαδόχου του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας είναι και επίσημα νέος πρωθυπουργός, καθώς ανακηρύχθηκε ηγέτης των Συντηρητικών από τα μέλη τους με 81.326 ψήφους έναντι 60.399 του Σούνακ.

H Λιζ Τρας αποτελεί την πρώτη γυναίκα που αναρριχάται στο εν λόγω πόστο στη Μεγάλη Βρετανία έπειτα από την Τερέζα Μέι και τη «σιδηρά» Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Σημειώνεται πως η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετρήθηκε στην τελική φάση της διαδικασίας με τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος και είναι νυν υπουργός οικονομίας.

 

Η Τρας είχε προκαλέσει ανησυχίες στο πλαίσιο του εσωκομματικού ανταγωνισμού για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον, υποσχόμενη ότι θα επανεξετάσει το ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Πιστεύω πολύ στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας», είχε δηλώσει στην εκπομπή «Sunday with Laura Kuenssberg» του BBC. «Χρειαζόμαστε να επιτρέψουμε στην Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει τη δουλειά της», απάντησε η ίδια, όταν ερωτήθηκε για το ρόλο της ως πρωθυπουργού στην προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph μία ημέρα προτού ανακοινωθεί ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος αναλαμβάνει και τη θέση του πρωθυπουργού, η Τρας επανέλαβε τη δέσμευσή της να διαχειριστεί με θάρρος την οικονομία της Βρετανίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού και ύφεση.

Επισημαίνοντας ότι κατανοεί «πόσο μεγάλη πρόκληση αποτελεί το κόστος ζωής για όλους», η Τρας τόνισε ότι θα αναλάβει «αποφασιστική δράση για να διασφαλίσω ότι οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να περάσουν αυτό τον χειμώνα και τον επόμενο».

«Αν εκλεγώ, σκοπεύω μέσα στην πρώτη εβδομάδα της νέας μου κυβέρνησης να παρουσιάσω άμεσες δράσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και τα αποθέματα ενέργειας», σημείωσε.

«Αργότερα μέσα στον μήνα ο υπουργός Οικονομικών μου θα παρουσιάσει ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πακέτο δράσης για την οικονομία», πρόσθεσε.

Η Τρας εξήγησε ότι η προσέγγισή της θα είναι διττή και θα περιλαμβάνει άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής καθώς και ένα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη. Επίσης θα διορίσει ένα Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων προκειμένου να καταλήξουν «στις καλύτερες ιδέες» για να ενισχυθεί η οικονομία της Βρετανίας.

«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση κάθε φθινόπωρο και χειμώνα. Είμαι έτοιμη να λάβω σκληρές αποφάσεις για να ανοικοδομήσω την οικονομία μας», υπογράμμισε.

Αύριο, Τρίτη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πάει στην καλοκαιρινή οικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας για να της υποβάλει την παραίτησή του. Θα ακολουθήσει ο διάδοχός του, ο 15ος πρωθυπουργός που θα δει η Ελισάβετ στη διάρκεια της βασιλείας της.

Η νέα πρωθυπουργός θα επιστρέψει στη συνέχεια στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και να ανακοινώσει τα μέλη της κυβέρνησής του.

 


 

 


 

«Είναι τιμή μου που εκλέχθηκα αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε για να ηγηθώ και να προσφέρω για τη μεγάλη μας χώρα. Θα αναλάβω τολμηρή δράση για να ξεπεράσουμε όλοι μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου» γράφει η Λιζ Τρας στο πρώτο της μήνυμα προς τον βρετανικό λαό μέσω Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .