Τετάρτη, Οκτωβρίου 19

«Φούσκα» το «Καλάθι της νοικοκυράς»: Μικρές αυξήσεις σε 51 προϊόντα και ανατιμήσεις – «φωτιά» σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα αγαθά


Του Mr Don’t Look Up

Με τις γνωστές, εδώ και 3 χρόνια, επικοινωνιακές υπερβολές, που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας και φυσικά, με τη στήριξη των συστημικών Μέσων τα οποία στα μάτια ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μοιάζουν σαν να διαμορφώνουν την επικαιρότητα με μοναδικό γνώμονα την «τυφλή» στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη (χωρίς να επιτυγχάνουν κάτι ιδιαίτερο ωστόσο, αφού μεγάλος αριθμός πολιτών «κλείνει» τις τηλεοράσεις πριν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων) οι «άριστοι»

διαλαλούν ότι πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό: Να συμφωνήσουν με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετς ότι σε 51 προϊόντα οι τιμές δε θα αυξηθούν… πολύ. Και πανηγυρίζουν για αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί (βλ. Άδωνη Γεωργιάδη).

Προφανώς, όπως πολλοί λένε: «Μας δουλεύουν». Γιατί; Μα, ουσιαστικά η κυβέρνηση μέσα από αυτό το νέο «πυροτέχνημα» είναι σαν να παραδέχεται ότι μηδενικές ή μικρές αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετς θα λαμβάνουν κάθε 15 ημέρες (η «λίστα» με το «καλάθι της νοικοκυράς» αναμένεται να ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες) μόνο αυτά τα 51 προϊόντα.

Τα προϊόντα αυτά, σημειωτέον, ήδη έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες ανατιμήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η «οικογενειακή» συσκευασία 1,5 λίτρου γάλατος από περίπου 1,8 ευρώ πριν από περίπου 5 – 6 μήνες, πλέον έχει φτάσει στα 2,7 ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί περίπου κατά 50%!

Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις – «φωτιά» σχεδόν σε όλα τα βασικά αγαθά

Πέραν των 51 προϊόντων, λοιπόν, που θα κρατούν σχετικά σταθερές τιμές ή θα υφίστανται μικρές αυξήσεις ανά 15 ημέρες, όλα τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν κάθε εβδομάδα να ανατιμώνται με ρυθμούς – «εξπρές». Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Χειμώνα, που αναμένεται να είναι πολύ δύσκολος για τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας, σχεδόν όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά θα μοιάζουν, στις τιμές, με απλησίαστα -για τους περισσότερους- είδη «ντελικατέσεν».

Σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και στα καύσιμα, το υπόλοιπο του Φθινοπώρου και η χειμερινή περίοδος που ακολουθεί, θα μοιάζει με έναν εξοντωτικό «μαραθώνιο» για την πλειονότητα των πολιτών οι οποίοι ήδη έχουν περιοριστεί στα πιο βασικά από τα… πλέον βασικά αγαθά για τη διαβίωσή τους. Η πρόβλεψη, άλλωστε, του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, βάσει της οποίας ο πληθωρισμός τον επόμενο χρόνο θα «τρέξει» με «ταχύτητα» 3% θεωρείται εκ των προτέρων άστοχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .