Κυριακή, Οκτωβρίου 30

Το καλάθι της απελπισίας--ΖΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ !

Το καλάθι της απελπισίας

Του Θάνου Κάλλη

Αρχικά ήταν το «καλάθι της νοικοκυράς», όρος που θεωρήθηκε σεξιστικός και μειωτικός για τις γυναίκες και έτσι μετονομάστηκε σε «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί καθυστερημένα τον Νοέμβριο και πρόκειται αναμφίβολα για ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, που επιχειρεί να αμβλύνει την ασφυκτική κοινωνική πίεση, καθώς οι Έλληνες πολίτες έχουν γονατίσει από την οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου (υπ)Ανάπτυξης που ψηφίστηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή, το καλάθι του νοικοκυριού δεν οδηγεί καν σε πάγωμα των τιμών, αλλά σε μικρότερες αυξήσεις για 50 βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Υπόχρεες συμμετοχής στο συγκεκριμένο μέτρο είναι οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super market) των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές που προσέρχονται στα καταστήματά τους, με κάθε πρόσφορο μέτρο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι δε θα υπάρχει μείωση τιμών σε αυτά τα προϊόντα, αλλά το κάθε σούπερ μάρκετ θα έχει την υποχρέωση από τα 5 π.χ. γάλατα που έχει να υποδεικνύει για το καλάθι θα επιλέγει αυτό με τη χαμηλότερη τιμή και θα το διατηρεί σε αυτή την τιμή για μια εβδομάδα, ανάλογα και με την κοστολόγηση που κάνει.

Από τα τέλη του καλοκαιριού του 2021, η ελληνική αγορά «βουλιάζει» από την ακρίβεια, καθώς οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται εξαιτίας της αισχροκέρδειας και του πληθωρισμού, ενώ ο Έλληνας πολίτης προσπαθεί να περικόψει από όπου μπορεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Τα νοικοκυριά, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και καύσιμα, τους δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος και την υπέρμετρη φορολογία, αναζητούν τις πιο φθηνές λύσεις για να γεμίσουν το καλάθι τους.

Στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που ξέσπασε η λαίλαπα της ακρίβειας, η κυβέρνηση υπήρξε απλός θεατής και υποτίμησε το σχετικό φαινόμενο, ενώ αργότερα διαπιστώνοντας τη μεγάλη εκλογική ζημία που της προκαλούσε, προσπάθησε να κάνει -για άλλη μια φορά- επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, ρίχνοντας την ευθύνη στον πόλεμο της Ουκρανίας και τον «κακό» Πούτιν.

Αντί να προχωρήσει το κυβερνών κόμμα σε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της πάταξης της αισχροκέρδειας, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα και να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους στην αγορά, με το «καλάθι της νοικοκυράς» περιορίζεται απλά σε παρατηρητή των τιμών σε έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων. Ειδικότερα, η συγκράτηση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που σαρώνει πάνω από έναν χρόνο την ελληνική αγορά, εναποτίθεται στην καλή θέληση των επιχειρηματιών και των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους έμμεσους φόρους και το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Σύμφωνα με στοιχεία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 12 φορές μεγαλύτερος από τον ελάχιστο φόρο που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ειδικός φόρος στην αμόλυβδη είναι δυο φορές μεγαλύτερος, ενώ ο βασικός συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (24%) συγκαταλέγεται στους 3-4 υψηλότερους στην Ευρώπη.

Το τελευταίο δεκάμηνο, τα κρατικά ταμεία έχουν γεμίσει χάρη στην υψηλή έμμεση φορολογία των προϊόντων και τον πληθωρισμό, για αυτό η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους σχετικούς φόρους. Εμμέσως, έχει επιβληθεί νέα φορολογία, που επιβαρύνει όπως είναι φυσικό, τους πιο ευάλωτους πολίτες.

Οι ελληνικές οικογένειες βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν οικονομικά εξαθλιωθεί από τα μνημόνια και τα αχρείαστα λοκντάουν στην πανδημία και τώρα με το ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας, δίνουν κυριολεκτικά έναν αγώνα επιβίωσης.

Όμως, το πιο ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν παραιτηθεί τελείως και δεν αντιδρούν σε τίποτα πια, ακόμα και όταν τους κλέβουν τη ζωή και το μέλλον τους και καταδικάζουν τα παιδιά τους στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .